Zieglergasse postaje prva bečka ulica prilagođena klimatskim promjenama

Prva bečka ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka

S ciljem smanjenja utjecaja efekta toplinskih otoka gradska uprava austrijskog glavnog grada odlučila je provesti pilot projekt u jednoj od ulica sedmog bečkog okruga kako bi tamošnjem stanovništvu olakšala život u vrućim ljetnim mjesecima. Bečka ulica Zieglergasse postat će tako prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka čime će se značajno povećati kvaliteta života lokalnih stanara.

Bečka dogradonačelnica Birgit Hebein, predsjednik okruga Neubau Markus Reiter i Wolfgang Ablinger, zamjenik voditelja Uprave za ceste i cestogradnju Grada Beča simboličnim su bacanjem prvih lopata 21. kolovoza ove godine otvorili radove na preuređenju bečke ulice Zieglergasse. Ova će ulica cijelom svojom dužinom od oko jednog kilometra, od početka na križanju s Mariahilfer Straße do kraja omeđenog ulicom Lerchenfelder Straße, uskoro postati prva bečka ulica u potpunosti prilagođena klimatskim promjenama. No, ono što je još važnije, dovršetkom projekta originalnog naziva „Kühle Meile Zieglergasse“ i  stvaranjem urbanog prostora koji će i najtoplije ljetne dane svojim stanovnicima učiniti ugodnijima za život, bečka gradska uprava još jednom potvrđuje svoju brigu o zaštiti zdravlja i osiguranju visoke kvalitete života svim svojim građankama i građanima.

 • Početak ulice Zieglergasse na križanju s poznatom trgovačkom ulicom Mariahilfer Straße / Foto: Ekovjesnik

Grad Beč je trenutno jedno veliko gradilište, a u samom se središtu grada s ciljem poboljšanja kvalitete javnog prostora preuređuje nekoliko važnih ulica i trgova. Za dva tjedna će se dovršiti i obnova ulice Rotenturmstraße koja povezuje Trg sv. Stjepana s Dunavskim kanalom i trgom Schwedenplatz na kojem uskoro također započinje obnova. Nedavno smo pisali i o uspješnoj obnovi poznate bečke trgovačke ulice Mariahilfer Straße koja je pretvorena u „zonu susreta“ u kojoj su automobili podređeni potrebama pješaka, što je bio poticaj i model za urbani redizajn drugih bečkih ulica i dijelova grada.

 • Projekt „Kühle Meile Zieglergasse“ donosi više zelenila u bečki Neubau / Foto: Ekovjesnik

Klimatske promjene postaju jedan od najvećih izazova suvremenog čovječanstva, a uz poguban utjecaj na okoliš i gospodarstvo diljem svijeta možda najviše ugrožavaju stanovništvo gradova u kojima porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja urbanih toplinskih otoka.

Brojni se svjetski gradovi prilagođavaju klimatskim promjenama, a grad Beč koji je desetu godinu zaredom proglašen najpoželjnijim gradom za život svakako je jedan od predvodnika pozitivnih promjena. Austrijska metropola uspijeva zadržati konstantan udio zelenih površina od preko 50 %, a rješenje je pronađeno u prenamjeni industrijskih površina, povećanju broja parkova, sadnji novog drveća te ozelenjavanju fasada, krovova i pločnika upravo s ciljem smanjenja efekta toplinskih otoka koji mogu uzrokovati razlike u temperaturi između središta grada i okoline i do 12 stupnjeva.

 • Duž ulice će se postaviti i veliki broj klupa za sjedenje / Foto: Ekovjesnik

Također, u Beču su temeljem karte osjeta topline identificirani dijelovi grada u kojima prevladavaju posebno visoke temperature te je ovog ljeta pokrenut pilot projekt rashlađivanja ulica kojim su u tri najtoplija gradska okruga stvorene posebne zone osvježenja. Tri najtoplije gradske lokacije opremljene su klupama, zelenilom i sustavima hlađenja vodenom maglicom, a kako su rezultati bili više nego uspješni projekt će se sljedeće godine proširiti na sve bečke okruge.

Sedmi bečki okrug Neubau, koji se nalazi gotovo u samom središtu grada, također je jedan od dijelova Beča čije bi stanovništvo uskoro moglo biti pogođeno visokim ljetnim temperaturama. Naime, procjenjuje se da bi u ovom dijelu grada do kraja stoljeća godišnje moglo biti od 50 do 55 vrućih dana što ovaj okrug čini jednim od najtoplijih u Beču i posebno ugrožava najranjivije kategorije stanovništva – djecu, bolesne i starije osobe.

 • Na početku ulice su već posađena prva stabla / Foto: Ekovjesnik

U Beču su se stoga s ciljem smanjenja utjecaja efekta toplinskih otoka odlučili na provedbu pilot projekta u jednoj od ulica ovog okruga kako bi se tamošnjem stanovništvu olakšao život u vrućim ljetnim mjesecima, a za projekt je odabrana upravo ulica Zieglergasse. Zapamtite njeno ime jer kada dogodine tijekom vrućih ljetnih dana budete šopingirali po poznatoj bečkoj ulici Mariahilfer Straße, hlad i osvježenje moći ćete potražiti upravo ovdje – u prvoj ulici prilagođenoj klimatskim promjenama!

 • Radovi u bečkoj ulici Zieglergasse će se završiti do sredine prosinca ove godine. / Foto: Ekovjesnik

Neubau je s tridesetak tisuća stanovnika trendovski dio Beča s mnoštvom trgovina lokalnih dizajnera, galerija i zanimljivih restorana, ovdje se nalazi i poznata muzejska četvrt MuseumsQuartier – popularno sastajalište te mjesto mnogobrojnih kulturnih i zabavnih događanja, a uz njegov rub proteže se i već spomenuta popularna trgovačka ulica Mariahilfer Straße. No, pored svega toga ulica Zieglergasse uskoro će postati prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka, a njena će obnova uz sadnju drveća i uređenje novih zelenih površina, instalaciju sustava za hlađenje i ovlaživanje zraka te fontana s besplatnom pitkom vodom značajno povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva.

„Klimatske su promjene jedan od najvećih izazova budućih generacija. Nemamo vremena čekati, moramo djelovati. Negativne posljedice porasta temperature osobito su primjetne u okruzima u samom središtu grada, poput okruga Neubau, gdje ima malo zelenih površina i prostora za osvježenje“, kazala je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein. „Realizacijom ovog projekta stanovnicima Zieglergasse vraćamo javni prostor i stvaramo ugodne kutke sa sjenovitim krošnjama stabala, klupama te sustavima za hlađenje i ovlaživanje zraka.“

 • Birgit Hebein  ovoga ljeta na otvorenju prve „cool“ ulice u Beču – Hasnerstraße, na križanju s Haymerlegasse / Foto: Christian Fürthner / Grad Beč

„Prošlo je ljeto bilo jedno od najtoplijih u povijesti mjerenja, a učinke klimatskih promjena osjetili su i stanovnici okruga Neubau, kao uostalom i svi ostali stanovnici Beča. Ovim se projektom stoga borimo protiv ljetnih vrućina, a Zieglergasse kao prva bečka ulica prilagođena klimatskim promjenama najbolji je primjer stvaranja prirodno zasjenjenog i rashlađenog urbanog prostora koji će i najtoplije ljetne dane učiniti podnošljivima“, izjavio je prilikom početka radova predsjednik okruga Neubau Markus Reiter te dodao kako je transformacija ove ulice početak većeg projekta „Cool Zone Neubau“, kao novog modela prilagodbe klimatskim promjenama u Beču.

Naši domaćini pri obilasku gradilišta Zieglergasse bili su Cristoph Schuster, voditelj Ureda gradske četvrti Neubau i Matthias Holzmüller, glasnogovornik Uprave za ceste i cestogradnju Grada Beča. Sreli smo se na početku ulice, nedaleko od križanja s Mariahilfer Straße, gdje su već ranije posađena četiri nova stabla.

 • Matthias Holzmüller, glasnogovornik Uprave za ceste i cestogradnju Grada Beča (lijevo) i Cristoph Schuster, voditelj Ureda gradske četvrti Neubau (desno)

„Naš okrug je gusto izgrađen dio grada u kojem nemamo puno zelenih površina. Ova će stabla za desetak godina pružati hlad i osvježenje kao već visoka stabla na Mariahilfer Straße“, rekao nam je Cristoph Schuster, što nas je odmah natjeralo da se zapitamo hoće li i zagrebačka gradska uprava možda oko 2030. konačno početi saditi stabla ili će nam tada već biti prevruće (i prekasno).

„Duž ulice će se posaditi još 24 novih stabala te urediti nekoliko punktova za osvježenje ljudi, ali i njihovih četveronožnih ljubimaca. Uz pomoć zelenila i uređaja za hlađenje vodenom maglicom dijelovi se ulice mogu rashladiti za nekoliko stupnjeva. Naša mjerenja nam govore da se krošnjama stabala temperatura može sniziti do 5 °C i više“, objasnio nam je Cristoph Schuster te dodao kako će se time znatno podići kvaliteta života stanovnika ove ulice, čak i uz sve veću toplinu u gradu.

 • Zieglergasse ima velik broj trendovskih trgovina i restorana / Foto: Ekovjesnik

„U suradnji s vlasnicima trgovina i obrta te stanarima ulice dogovaramo i održavanje novih zelenih površina, posebno onih oko novih stabala koje ćemo posaditi. U tim novim zelenim oazama oni će sami moći saditi cvijeće i trajnice te brinuti o njihovom održavanju. Također, šljunkom na zemlji omogućit ćemo duže zadržavanje vlage“, rekao nam je Schuster i pojasnio kako se oko novih stabala postavlja ograda kako bi se stabla zaštitila od pasa. „U okrugu Neubau ipak imamo i park za pse pa njihovim vlasnicima ne bi trebao biti problem malo prošetati“.

 • Zgrada osnovne škole će uskoro biti prekrivena zelenom fasadom / Foto: Ekovjesnik

Kako smo doznali u razgovoru s Christophom Schusterom, posebna se pozornost posvećuje uređenju nekoliko dijelova ove ulice. Primjerice, prostoru ispred osnovne škole na adresi Zieglergasse 21, čija će se trenutno neugledna fasada uskoro i ozeleniti što će imati dodatni pozitivan učinak na mikroklimu ulice. Također, temeljito će se transformirati križanje ulica Zieglergasse i Westbahnstraße gdje se uklanjaju semafori, ograničava brzina automobila te podiže kolnik i uvodi bolja preglednost na pločnicima.

„Prethodno testiranom izmjenom ovog križanja osigurat ćemo znatno veću sigurnost u prometu“, potvrdio je Cristoph Schuster.

 • Radovi u Zieglergasse / Foto: Ekovjesnik

Na ovom se križanju, kao i dalje, u dijelu između Badhausgasse i Lerchenfelder Straße, odnosno samom kraju ulice Zieglergasse, izvode dodatna proširenja pločnika na kojima će se postaviti klupe za sjedenje i lukovi s uređajima za hlađenje, urediti nove zelene površine te instalirati fontane s pitkom vodom.

Ono što izaziva negodovanje stanara i vlasnika trgovina u ovoj ulici svakako je smanjenje broja parkirnih mjesta. Nakon dovršetka obnove na ulici će ostati ukupno 263 parkirna mjesta, odnosno njihov ukupan broj smanjit će se za 48.

„Razumljivo je da građani zbog toga negoduju, no drukčije će reagirati kada se radovi završe i kada svi vidimo koliko smo dobili obnovom ulice. Bilo nam je vrlo važno da vlasnicima trgovina i obrta i dalje osiguramo kolni prilaz, a stanarima je na raspolaganju još 724 parkirnih mjesta u javnim garažama. Svjesni smo da se svi vole parkirati u neposrednoj blizini stana, no Grad Beč razvija održivu mobilnost i cilj nam je smanjenje broja automobila u središtu grada“, kazao nam je Schuster. Također, kako doznajemo, broj registriranih automobila u okrugu Neubau smanjen je za više od 900 od 2010. godine.

 • Neki dijelovi Zieglergasse u potpunosti će promijeniti svoj izgled, a za popločavanje se koriste svijetle betonske ploče koje bolje reflektiraju sunčevu toplinu / Foto: Ekovjesnik

Nakon što su prošle godine izvršeni zahvati na izmjeni sustava vodoopskrbe i odvodnje na velikom dijelu ove ulice, sada se odvija temeljita obnova i oprema kolnika i pločnika.

„Za popločavanje koristimo svijetle betonske ploče s mješavinom pijeska koje bolje reflektiraju sunčevu toplinu i time dodatno pomažu pri snižavanju ljetnih temperatura“, objasnio nam je Matthias Holzmüller. „Na početku ulice smo koristili ploče koje su bojom slične onima kojima je popločana Mariahilfer Straße, kako kontrast ipak ne bi bio prevelik.“

Hlađenju će pomoći i prirodan hlad krošnji novih stabala i ugradnja četiri luka sa sustavima za hlađenje i ovlaživanje zraka vodenom maglicom. Duž ulice će se podići i pet pergola s elementima za sjedenje, postavit će se još 32 pojedinačne klupe te pet novih hidranata na kojima će se građani moći poslužiti besplatnom pitkom vodom.

 • Zieglegasse / Foto: Ekovjesnik

„U dijelu ulice od Mariahilfer Straße do Apollogasse ranije su posađena već četiri visoka stabla, a između Apollogasse i Lerchenfelder Straße zasadit će se još dodatnih 20 stabala kojima će se osigurati visoka kvaliteta boravka i ugodnije temperature“, kazao nam je Holzmüller. „Za odabir stabala bila nam je bitna otpornost, njihova prilagodljivost na toplinu, sušu i hladnoću, zatim da dobro podnose sol i sredstva kojima se zimi posipaju ceste te da im je visina do četiri metra.“

 • U Beču se potiče održiva mobilnost pa će se u Zieglergasse povećati i broj parkirnih mjesta za bicikle / Foto: Ekovjesnik

Kao što smo ranije naveli, s ciljem smanjenja automobila u središtu grada u obnovljenoj ulici će i broj parkirnih mjesta biti manji. No, kako Grad Beč potiče biciklizam, u Zieglergasse će se povećati broj stalaka za bicikle.

„Broj parkirnih mjesta za bicikle će s dosadašnjih 50 porasti na 150 i rasporedit će se duž cijele ulice“, potvrdio nam je Matthias Holzmüller.

Radovi su podijeljeni u fazama i to na nekoliko manjih dijelova ulice te su ponegdje tijekom našeg posjeta bili već u završnoj fazi. Dovršetak obnove cijele ulice planira se najkasnije početkom ili sredinom prosinca ove godine.

 • Prije i poslije obnove / Izvor: Grad Beč

Nekoliko križanja duž ulice Zieglergasse već sada izgleda potpuno drukčije, što se odnosi na gotovo cijelu desnu stranu ulice, a posebno na dio ispred križanja s ulicom Westbahnstraße. Matthias Holzmüller nam je cijelim putem pokazivao planove i nacrte s novim izgledom ulice, a promjena izgleda Zieglergasse možda će najviše doći do izražaja upravo na ovom proširenju pločnika gdje će se osim klupa i luka sa sustavom za hlađenje urediti i kutak s policom za knjige na kojem će ih građani moći slobodno razmjenjivati.

 • Radovi na križanju s ulicom Westbahnstraße / Foto: Ekovjesnik

Ukupni troškovi preuređenja ulice Zieglergasse s uključenim radovima na izmjeni sustava vodoopskrbe i odvodnje iznose 2,4 milijuna eura. Većinu troškova ili 70 posto (oko 1,7 milijuna eura) pokriva Grad Beč, a ostalih 30 posto financira okrug Neubau iz vlastitog budžeta.

 • Križanje s ulicom Lerchenfelder Straße / Foto: Ekovjesnik

Kako će izgledati obnovljena ulica Zieglergasse moći ćete otkriti već ove zime, no možete pričekati toplije razdoblje i ljetne vrućine zbog kojih je i započela njena obnova. Vjerojatno će se još neko vrijeme manji broj građana žaliti na izvođenje radova i uklanjanje parkirnih mjesta, ali otpor je postojao kada se obnavljala i obližnja Mariahilfer Straße.

Kako smo se i sami uvjerili, stanari ulice su ipak već sada vrlo zadovoljni. Naime, tijekom razgovora s našim bečkim domaćinima prišla nam je jedna starija gospođa i zahvalila se na stablu koje joj je gradska uprava posadila ispred zgrade.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>>  Pješaci osvajaju bečke ulice!

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Još jedna bečka ulica prilagođava se klimatskim promjenama

Bečka gradska uprava ne prestaje osmišljavati inovativne načine olakšavanja ljetnih vrućina i prilagodbe klimatskim promjenama. Tek što je predstavljen projekt uređenja prvog bečkog parka za rashlađivanje, upravo je najavljena obnova ulice Neubaugasse koja će dogodine postati nova bečka „zona susreta“ i još jedna ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Beč je „cool“: zone osvježenja usred otoka vrućine

Karta osjeta topline grada Beča pokazala je u kojim dijelovima austrijske metropole prevladavaju posebno visoke temperature. Bečka gradska uprava je stoga pokrenula pilot projekt uređenja rashlađenih „cool“ ulica te su u tri najtoplija gradska okruga stvorene posebne zone osvježenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER