Bečku ulicu Zollergasse sada hladi i „potok“, a sadnja XL drveća slijedi na jesen

Obnovljena i ozelenjena ulica Zollergasse Bečankama i Bečanima donosi hlad i osvježenje u vrućim ljetnim danima

U srijedu je u Beču otvorena preuređena ulica Zollergasse u sedmom gradskom okrugu Neubau. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci provedene su mjere smirivanja prometa i ozelenjavanja između križanja s ulicama Lindengasse i Mariahilfer Straße, a sadnja stabala s već široko formiranim krošnjama i debljim deblima planira se na jesen, kada će vremenski uvjeti ipak biti naklonjeniji njihovom uspješnom rastu.

U sklopu mjera prilagodbe klimatskim promjenama, u gusto izgrađenom sedmom bečkom okrugu Neubau obnovljen je već veći broj ulica, a posljednjih godina posađeno je i više stotina novih stabala. Bečkim ulicama s regulacijom temperature zraka, kakve su i obližnje Zieglergasse i Neubaugasse, sada se pridružila i Zollergasse kojom već neko vrijeme teče i Zollerbach - umjetni potok koji svoj izvor ima u podnim mlaznicama vode te od prvog dana hladi i oduševljava mlade i stare Bečan(k)e.

Novu Zollergasse otvorili su u srijedu bečka pročelnica za inovacije, urbanizam i mobilnost, Ulli Sima, i predsjednik sedmog gradskog okruga Neubau, Markus Reiter.

„Zadovoljna sam što je obnova realizirana u predviđenom roku. Na zahtjev okruga Neubau zajednički smo preuredili ulicu, proveli mjere smirivanja prometa te javnu površinu opremili suvremenim elementima za ozelenjavanje i hlađenje. Na jesen, po prvi put u Beču, u ulici će se posaditi velika, takozvana XL stabla, stara 25 godina i s već formiranim krošnjama i širokim deblima”, izjavila je na otvorenju Ulli Sima.

Sadnja tako velikih stabala bit će pravi izazov s obzirom na podzemnu infrastrukturu, no za predsjednika okruga Neubau, Markusa Reitera, ovo je još jedan uspješno realiziran projekt u okviru programa 'Kühle Zone Neubau' koji se provodi u suradnji s bečkom gradskom upravom.

  • Ulli Sima i Markus Reiter na otvorenju obnovljene bečke ulice Zollergasse © PID / Christian Fürthner

Borba protiv toplinskih otoka

Pri obnovi ulice Zollergasse glavni je fokus bio na njenom ozelenjavanju stvaranjem cvjetnih gredica s raznolikim biljkama i cvijećem te sadnjom drveća prema konceptu „grada spužve“ koji podrazumijeva sadnju vrsta otpornijih na toplinu te omogućuje učinkovitije upijanje i zadržavanje vode u tlu. Drveće će imati dovoljno prostora za širenje korijenja čime će im se omogućiti kvalitetnije ispunjavanje funkcije hlađenja i zasjenjenja, čak i u uvjetima velikih ljetnih vrućina.

Također, u snižavanju visokih ljetnih temperatura i stvaranju ugodnije mikroklime pomoći će i podne mlaznice vode, kao i fontane s pitkom vodom za piće. Duž ulice će se na jesen posaditi osam zelkova, listopadnih stabala iz porodice brijestova. Kao što je već ranije navedeno, to će biti prva velika stabla s već široko formiranim krošnjama koja će se posaditi u Beču, a njihova je sadnja već najavljena i na Neuer Marktu, jednom od najstarijih bečkih trgova u povijesnoj jezgri grada.

  • © PID / Christian Fürthner

Prostor namijenjen za sve građan(k)e Beča

U ulici je postavljeno 20 klupa s naslonom različitih veličina, a neke od njih smještene su pod pergolama s biljkama penjačicama. Ovaj dio grada tako je dobio novi javni prostor za opuštanje i druženje građana, kao i za organizaciju kulturnih događanja, a pri obnovi se mislilo i na potrebe slijepih i slabovidnih osoba te biciklista – duž ulice je postavljeno 20 stalaka za bicikle.

Zollergasse je obnovljena po istom principu kao i ostale novouređene bečke zone susreta i pješačke zone. To znači da je stanarima i dalje omogućen pristup postojećim parkirnim mjestima i garažama, kao i pristup vozila za utovar i istovar robe, no u jednom svom dijelu, od zgrade pošte do ulice Mariahilfer Straße, Zollergasse je uređena kao pješačka zona. Prilaz vozilima za dostavu robe iz Mariahilfer Straße prilagođen je pravilima tamošnje pješačke zone.

© PID / Christian Fürthner

Pločnik s uzorkom tepiha u čast Michaela von Zollerna

Zollergasse je nazvana po poznatom bečkom trgovcu platnom - Michaelu von Zollernu (1665. - 1756.). Kvadratni granitni kamen kojim je popločana nova Zollergasse nadahnut je uzorcima tkanina pa popločano područje ulice podsjeća na tepih koji poziva na šetnju.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Velikih Promjena ne prestaje iznenađivati!

Pariška gradska uprava najavila je uvođenje zone bez automobila u središnjem dijelu grada. Od 2024. godine automobilski promet bit će zabranjen u većem dijelu središnjih pariških arondismana, čime će taj prostor biti rezerviran isključivo za pješake, bicikliste, javni prijevoz, osobe s invaliditetom i lokalno stanovništvo. Za prekršitelje zabrane predviđaju se velike novčane kazne.

Još jedna bečka ulica prilagođava se klimatskim promjenama

Bečka gradska uprava ne prestaje osmišljavati inovativne načine olakšavanja ljetnih vrućina i prilagodbe klimatskim promjenama. Tek što je predstavljen projekt uređenja prvog bečkog parka za rashlađivanje, upravo je najavljena obnova ulice Neubaugasse koja će dogodine postati nova bečka „zona susreta“ i još jedna ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Predstavljen novi izgled bečkog trga Praterstern

Trenutno izuzetno frekventan kružni tok bečkog Pratersterna do ljeta 2022. godine postat će nova gradska zelena oaza s dvostruko većom zelenom površinom. Nakon glasne kritike upućene iz redova bečkih Zelenih, „optužena“ Ulli Sima, koja je u bečkoj gradskoj upravi zadužena za inovacije, urbanističko planiranje i mobilnost, ponovno je revidirala plan obnove ovog trga nakon stupanja na dužnost prošle jeseni.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER