Još jedna bečka ulica prilagođava se klimatskim promjenama

Već u siječnju 2020. kreće obnova ulice Neubaugasse koja se proteže uz Zieglergasse – prvu bečku ulicu prilagođenu klimatskim promjenama

Bečka gradska uprava ne prestaje osmišljavati inovativne načine olakšavanja ljetnih vrućina i prilagodbe klimatskim promjenama. Tek što je predstavljen projekt uređenja prvog bečkog parka za rashlađivanje, upravo je najavljena obnova ulice Neubaugasse koja će dogodine postati nova bečka „zona susreta“ i još jedna ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Radovi na obnovi ulice Neubaugasse u sedmom bečkom okrugu Neubau počinju već u siječnju 2020. godine, a osim toga, novom bečkom zonom susreta u oba će smjera od jeseni sljedeće godine prometovati autobusna linija 13A.

Rashlađivanje ulice i smirivanje prometa

Nova bečka zona susreta (njem. Begegnungszone) opremit će se s 30 novih stabala, kao i sa sedam pergola za biljke penjačice, stotinjak klupa, šest javnih česmi s pitkom vodom, dvije podne fontane i čak 36 instalacija za ispuštanje osvježavajuće vodene maglice. Po uzoru na već ranije uređene bečke zone susreta i Neubaugasse će biti otvorena za biciklistički promet u oba smjera, a duž ulice će se postaviti 69 novih stalaka za bicikle. Također, kao i na nedalekoj trgovačkoj ulici Mariahilfer Straße, osigurat će se pristupi trgovinama za nesmetan istovar robe i zadržavanje teretnih vozila.

  • Predsjednik okruga Neubau Markus Reiter, bečka dogradonačelnica Birgit Hebein, gradska vijećnica Ulli Sima i direktor tvrtke Wiener Linien Günter Steinbauer na predstavljanju projekta obnove bečke ulice Neubaugasse. / Foto: © PID / Christian Fürthner

„Moj pristup obnovi bečkih ulica je da se građanke i građani poslije završene obnove na njima bolje osjećaju. Uvjerena sam da će tako biti i ovdje. Neubaugasse se nalazi u jednom od najtoplijih područja Beča, a njenom obnovom ćemo je prilagoditi neizbježnom porastu temperature i to sadnjom drveća te instalacijama za raspršivanje vodene maglice. Također, Bečanke i Bečani će dobiti novi javni prostor i mjesto za slobodno kretanje, ali i za druženje i razgovore.“ – izjavila je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein.

  • © DnD Landschaftsplanung ZT KG

„Mi u Beču ne razgovaramo samo o zaštiti klime, već odlučno djelujemo i to već dugi niz godina. Koristimo povezane mjere kako bi grad postao još privlačnije i ugodnije mjesto za život. Osobito mi je drago što smo zajedno s okrugom Neubau uspjeli dogovoriti sjajno rješenje za preuređenje ulice Neubaugasse, koje će donijeti više zelenila i podići kvalitetu života u ovom dijelu grada“, kazala je gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

„Cool zona Neubau raste. Nova zona susreta nastala je u intenzivnom procesu planiranja tijekom kojeg smo održali nekoliko javnih rasprava s lokalnim stanovništvom, a imali smo i sadržajne razgovore s vlasnicima trgovina. Rezultat je impresivan. S novom zonom susreta u sedmom bečkom okrugu stvaramo više zelenog prostora i tako poboljšavamo mikroklimu u jednom od najgušće izgrađenih područja Beča. To znači više prostora za susrete i opuštanje lokalnog stanovništva, ali i općenito unapređenje cjelokupnog izgleda ove trgovačke ulice. S novom biciklističkom infrastrukturom te izmještanjem i uvođenjem nove dvosmjerne autobusne linije 13A, potvrđujemo mogućnost smanjenja motoriziranog prometa i uvođenja održivih oblika mobilnosti koji nisu štetni za klimu.“ – izjavio je predsjednik okruga Neubau Markus Reiter.

  • © DnD Landschaftsplanung ZT KG

Odgovorno i transparentno

Očekuje se da će građevinski radovi u ulici Neubaugasse početi 7. siječnja 2020., a svim zainteresiranim građankama i građanima koji žele saznati više o izmjenama autobusne linije, gradilištima, popločavanju ulice, kao i o pojedinostima sadnje stabala ili zonama utovara i zadržavanja teretnih vozila u ulici Neubaugasse, lokalna uprava bečkog sedmog okruga stoji na raspolaganju. Tijekom cijelog sljedećeg tjedna detaljni planovi mogu se pregledati u sjedištu uprave okruga Neubau.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Zieglergasse postaje prva bečka ulica prilagođena klimatskim promjenama

S ciljem smanjenja utjecaja efekta toplinskih otoka gradska uprava austrijskog glavnog grada odlučila je provesti pilot projekt u jednoj od ulica sedmog bečkog okruga kako bi tamošnjem stanovništvu olakšala život u vrućim ljetnim mjesecima. Bečka ulica Zieglergasse postat će tako prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka čime će se značajno povećati kvaliteta života lokalnih stanara.

Beč je „cool“: zone osvježenja usred otoka vrućine

Karta osjeta topline grada Beča pokazala je u kojim dijelovima austrijske metropole prevladavaju posebno visoke temperature. Bečka gradska uprava je stoga pokrenula pilot projekt uređenja rashlađenih „cool“ ulica te su u tri najtoplija gradska okruga stvorene posebne zone osvježenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER