Beč će sljedeće godine imati stotinu pješačkih zona

Grad Beč je prije 45 godina imao svega jednu pješačku zonu dugu jedan kilometar, a prošle godine već više od 90 i to u dužini od 21 km!

U četvrtak je u nazočnosti bečke dogradonačelnice Birgit Hebein te predstavnika nadležnih gradskih odjela i Bečke gospodarske komore službeno otvorena obnovljena bečka ulica Rotenturmstraße i to simboličnim postavljanjem posljednje granitne ploče. Nakon pet i pol mjeseci radova, Bečanke i Bečani su u povijesnoj jezgri grada dobili novu atraktivnu zonu susreta i to uoči početka ovogodišnjih adventskih svečanosti.

Rotenturmstraße je jedna od najpopularnijih trgovačkih ulica u Beču, a radovi na njenom preuređenju izvodili su se od početka lipnja do sredine studenog 2019. godine. Ovom ulicom koja povezuje Trg sv. Stjepana s Dunavskim kanalom i trgom Schwedenplatz dnevno prođe više od 60.000 ljudi, koji od sada imaju daleko više prostora za sigurno kretanje. Osim podizanja kvalitete javnog prostora, glavni cilj obnove bio je stvaranje ugodne mikroklime i snižavanje temperature zraka u ljetnim mjesecima zahvaljujući hladu posađenih stabala, postavljenim fontanama i javnim česmama s pitkom vodom te popločavanjem ulice svijetlim granitnim pločama. Sve to omogućit će da ova ulica u središtu grada bude ugodno mjesto i pri sve izraženijim ljetnim vrućinama.

  • Bečka dogradonačelnica Birgit Hebein je u četvrtak 14. studenog simbolično postavila posljednju granitnu ploču na obnovljenoj ulici Rotenturmstraße / Foto: PID/Christian Fürthner

Gradska uprava je u obnovu ulice krenula nakon pažljivog planiranja, uvažavajući mišljenja i potrebe građana te lokalnih poduzetnika i vlasnika trgovina, koji su u projekt bili uključeni od samog početka. Zajednički cilj bio je stvaranje ugodnog prostora s više zelenila, smirivanje prometa i smanjenje buke.

„Pri obnovi bečkih ulica, poput ulice Rotenturmstraße, naglasak stavljamo na potrebe naših građanki i građana, oblikujući za njih suvremeni javni prostor i mjesto za slobodno kretanje“, izjavila je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein. „Posebno bih istaknula potrebu sadnje drveća, postavljanja javnih česmi s pitkom vodom i klupa za sjedenje. To su ciljane i održive mjere prilagodbe klimatskim promjenama u vremenima kada je zaštita klime sve važnija. Osim brojnim zaposlenicima koji su bili uključeni u ovaj projekt, posebno se zahvaljujem mojoj prethodnici Mariji Vassilakou. Iako sam ja danas postavila posljednju granitnu ploču, upravo je ona prije više od godinu dana pokrenula uspješnu transformaciju ove ulice“, rekla je bečka dogradonačelnica.

  • Bečka dogradonačelnica Birgit Hebein s radnicima koji su radili na obnovi ulice Rotenturmstraße / Foto: PID/Christian Fürthner

Obnovljena ulica u brojkama

Preoblikovan je čitav ulični prostor, a kao i na ranije obnovljenoj Mariahilfer Straße, najveća novost je u tome što pješaci sada imaju puno više prostora. Automobili i autobusi i dalje mogu prometovati ulicom, iako smanjenom brzinom do 20 km/h čime se osigurava maksimalna sigurnost pješaka i biciklista. Osigurani su i pristupi trgovinama za nesmetan istovar robe, a dio ulice je i dalje rezerviran za taxi službu. Također, ulicom je omogućena vožnja biciklom u oba smjera, čime je Beč u svojoj povijesnoj jezgri dobio prvu „zonu susreta“ (njem. Begegnungszone).

Ukupna dužina Rotenturmstraße iznosi oko 400 m, a radovima su bili obuhvaćeni i dijelovi obližnjih ulica. Ulica je popločena granitnim pločama različitih formata, a obnovljen je i kolnik koji sada ima širinu od 3,5 do 4,5 m.

Nova stabla - 16 japanskih sofora (Styphnolobium japonicum), posađena su tijekom mjeseca listopada, a granitom je popločena površina od 6.140 četvornih metara na kojoj je u dužini od 950 m označena taktilna staza za slijepe i slabovidne osobe. Duž ulice je razvučeno 1.500 m kablova za novu uličnu rasvjetu te postavljeno 450 m novih kanalizacijskih cijevi. Ulica je bogatija i za 52 nova stalka za bicikle, 24 manje i 4 veće klupe za sjedenje te dvije fontane i dvije javne česme s pitkom vodom.

U Bečkoj gospodarskoj komori ističu pozitivne učinke obnove bečkih ulica - to je dobro za razvoj poslova i znatno poboljšava vrijednost lokacija. Iako je gradska uprava financirala većinu troškova obnove ulice Rotenturmstraße, lokalni su poduzetnici sudjelovali s 30 posto vlastitih sredstava. No, očekivana korist od ovog ulaganja je daleko veća. Primjerice, očekuje se kako će preuređenje ulice donijeti značajnu korist trgovinama i drugim lokalnim poslovima u sljedećih 20 godina te se očekuje povećanje prodaje za oko deset posto već u prvoj godini. Pored toga, u Komori tvrde kako će se zahvaljujući ovim radovima otvoriti stotinu novih radnih mjesta te ostvariti bruto dodana vrijednost od oko 7 milijuna eura godišnje. Dodatni će se učinci ostvariti i uređenjem obližnjeg trga Schwedenplatz.

  • Birgit Hebein  / Foto: Twitter / Birgit Hebein

Nova pješačka zona očekuje se do kraja godine

Crveno-zelena gradska vlast posljednjih godina ulaže velika sredstva u uređenje novih bečkih „zona susreta“ i pješačkih zona. U austrijskom glavnom gradu u kojem je udio pješačkog prometa prošle godine iznosio 26 posto, a automobilskog 29 posto, stalno se povećava broj pješačkih zona. Krajem ove godine tako će se otvoriti 96. bečka pješačka zona, a 2020. godine bit će ih već stotinu!

Činjenica je da bečka gradska uprava grad čini sve ugodnjim mjestom za pješake koji dobivaju sve više prostora, što potvrđuju i službeni podaci. Kärntner Straße (Koruška ulica), glavna ulica povijesnog središta Beča, postala je u cijeloj svojoj dužini od 1.093 metara prva pješačka zona davne 1974. godine, a ukupna dužina pješačkih zona prešla je brojku od 10 kilometara 1993. godine. Prošle je godine Beč imao već više od 21 kilometra pješačkih zona.

U međuvremenu se u Beču puno toga promijenilo, a svakako je najveća novost bilo preuređenje trgovačke ulice Mariahilfer Straße 2014. godine, koja je unatoč žestokim raspravama ipak postala 90. bečka pješačka zona. Prema podacima bečkog magistratskog odjela za organizaciju prometa MA 46, u austrijskom glavnom gradu trenutno postoji 95 pješačkih zona.

Najnovija pješačka zona je ona u ulici Schulgasse u okrugu Währing u kojoj je krajem prošle godine preuređena površina od 301 četvornog metra i pretvorena u najmanju pješačku zonu u Beču. Trenutno se preuređuje i ulica Königseggasse u dijelu između trga Loquaiplatz i ulice Otto-Bauer-Gasse, gdje će do kraja prosinca ove godine nastati nova, 96. bečka pješačka zona.

Središte grada postaje velika pješačka oaza

Kvaliteta života se širom austrijskog glavnog grada konstantno podiže i uređenjem malih pješačkih površina koje se oplemenjuju sadnjom drveća, uređenjem zelenih površina i postavljanjem klupa. Grad Beč razvijanjem održivih oblika mobilnosti nastoji smanjiti broj automobila u središtu grada, ali i u rubnim gradskim područjima. To se planira postići boljom organizacijom javnog prijevoza, ali i uvođenjem većeg broja pješačkih zona i zona susreta.

Povijesno središte Beča ili njegov prvi okrug vodi po broju i površini pješačkih zona koje trenutno zauzimaju više od 91.000 četvornih metara, a prema podacima odjela MA 46 ukupna površina svih pješačkih zona u gradu iznosi 311.000 četvornih metara. Za usporedbu, 2011. godine njihova je površina bila 253.000 četvornih metara.

  • Christkindlmarkt se i ove godine održava ispred zgrade gradske vijećnice od 15. studenog do 26. prosinca / Foto © stadtwienmarketing

Sve je spremno za početak adventske čarolije u Beču

Od sredine studenog do kraja prosinca milijuni posjetitelja iz Austrije i cijelog svijeta uživat će u čarima bečkog adventskog programa. Brojni gradski trgovi i druge lokacije u gradu ispunjeni su božićnim ugođajem, no svakako najpoznatiji i najstariji bečki adventski sajam je „Christkindlmarkt”, koji se ispred zgrade gradske vijećnice ove godine održava od 15. studenog do 26. prosinca. Na 152 štanda posjetitelji mogu pronaći najukusnije delikatese, tople napitke i kreativne predmete ručne izrade.

Austrijski glavni grad će svojom bogatom ponudom i ove godine oduševiti sve posjetitelje, a novim izgledom ulice Rotenturmstraße možda će utjecati i na primjenu bečkog modela širenja pješačkih zona i u našim gradovima.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Pješaci osvajaju bečke ulice!

VEZANE VIJESTI

Klimatski model grada Beča postaje međunarodni standard

Poznatom ulicom Mariahilfer Straße kojom su još prije pet godina jurili automobili, danas neometano šeću pješaci, roditelji bezbrižno guraju dječja kolica pored biciklista, a uz sve to raste promet brojnih trgovina, restorana i kavana. Pješaci sve više preuzimaju ulice austrijskog glavnog grada i uživaju u novoj kvaliteti urbanog života.

Pješaci osvajaju bečke ulice!

Nešto što je još prije nekoliko godina bilo potpuno nezamislivo sada postaje stvarnost: Bečka gospodarska komora zalaže se za uvođenje što više „zona susreta“, kako u Beču, tako i u gradovima širom Austrije! Uspješnom obnovom poznate bečke trgovačke ulice Mariahilfer Straße i još nekoliko manjih ulica u središtu austrijskog glavnog grada potvrđena je opravdanost ograničenja automobilskog prometa i ulaganja u podizanje kvalitete javnog prostora.

Središte Beča uskoro postaje zona bez automobila

Prema pisanju austrijskih medija, središte Beča, odnosno njegov prvi okrug, uskoro bi velikim dijelom trebao ostati bez automobila. Čini se kako su bečka dogradonačelnica Birgit Hebein (Zeleni) i predsjednik prvog okruga Innenstadt Markus Figl (ÖVP) vrlo blizu postizanju konačnog dogovora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER