Beč je „cool“: zone osvježenja usred otoka vrućine

Kako bečka gradska uprava svojim građanima olakšava ljetne vrućine

Karta osjeta topline grada Beča pokazala je u kojim dijelovima austrijske metropole prevladavaju posebno visoke temperature. Bečka gradska uprava je stoga pokrenula pilot projekt uređenja rashlađenih „cool“ ulica te su u tri najtoplija gradska okruga stvorene posebne zone osvježenja.

Nedavno objavljena karta osjeta topline za grad Beč pokazala je da posebno visoke temperature prevladavaju u sljedećim dijelovima grada: Fasanviertel (3. okrug Landstraße), Grätzl oko ulice Columbusgasse (10. Favoriten) i oko ulice Hasnerstraße (16. Ottakring).

Prve tri „cool“ ulice (Coole Straßen)

Osim što su identificirana kao tri najtoplija dijela grada, dodatan motiv za stvaranje prve tri „cool“ ulice bila je činjenica što u njima živi velik broj djece i starijih ljudi, a to su kategorije stanovništva posebno ugrožene visokim temperaturama. Kako bi aktualni toplotni val bio barem malo podnošljiviji za Bečanke i Bečane, gradska uprava je u suradnji s 3., 10. i 16. bečkim okrugom pokrenula novi pilot projekt „Coole Straßen“.

„Bilo mi je važno znati gdje se bilježe najviše temperature u gradu, ali još važnije je bilo odmah djelovati“, izjavila je zamjenica bečkog gradonačlnika Birgit Hebein o pilot projektu „Cool ulice“ kojim su se tri bečke lokacije vrlo brzo pretvorile u sjenovita i ozelenjena mjesta za odmor, igru, druženje i razgovore, i takva će ostati naredna četiri tjedna.

„Ove su ulice odabrane zbog svog povoljnog položaja i sjene postojećih stabala i drugog zelenila, a njihovo preuređenje je obavljeno vrlo brzo zahvaljujući suradnji čelnika tri bečka okruga i Grada Beča, odnosno gradskih ureda za ceste i cestogradnju te promet“, kazala je Hebein.

  • Birgit Hebein (u sredini) sa zamjenicom načelnika okruga Landstraße Susanne Wessely i načelnicima Marcusom Franzom (Favoriten) i Franzom Prokopom (Ottakring) na otvorenju prve „cool“ ulice u Beču – Hasnerstraße, na križanju s Haymerlegasse / Foto: Christian Fürthner / Grad Beč

Rashlađene ulice usred bečkih toplinskih otoka

Podsjetimo, gusto izgrađeni i izrazito napučeni 10. bečki okrug Favoriten već je ranije odabran kao ciljno područje provedbe projekta 50 zelenih zgrada jer je u njemu najizraženiji efekt toplinskih otoka pa je i ovim pilot projektom uređen dio ulice Hardtmuthgasse.

>>> Pročitajte još >>> Beč dobiva prvu ulicu s mogućnošću regulacije temperature zraka

„Prethodno su provedene mjere poput uređenja javnih površina i dječjih igrališta ugradnjom sustava za hlađenje i ovlaživanja zraka, postavljanja javnih česmi s pitkom vodom koje dodatno raspršuju vodenu maglicu koja isparava i upija toplinu iz okoliša čime se snižava temperatura zraka i osigurava ugodna mikroklima. Te su mjere postigle zadovoljavajuće rezultate pa pozdravljam poduzimanje takvih hitnih mjera za stanovnike našeg grada“, rekao je načelnik okruga Favoriten Marcus Franz.

„Cool ulica“ u bečkom Ottakringu nalazi se u dijelu ulice Hasnerstraße, a načelnik okruga Franz Prokop izjavio je kako su „mjere osvježavanja stanovništva važan doprinos poboljšanju kvalitete života u Beču.“ Inače, posljednjih je mjeseci u ovom dijelu grada, posebno na lokacijama trgova i ulica Johann-Nepomuk-Berger Platz, Neulerchenfelderstraße, oko Brunnenmarkta i u području trećeg bečkog prstena (Gürtel) koji okružuje samo središte grada posađeno preko 80 sadnica drveća.

>>> Pročitajte još >>> Zelene površine čine više od polovice gradskog područja Beča

U 3. okrugu poznatijem kao Landstraße uređen je dio ulice Kleistgasse. „U gradu Beču u kojem imamo gotovo 1.000 parkova i 1.000 javnih česmi s pitkom vodom, već postoji dovoljno mogućnosti za osvježenje i opuštanje. Naša gradska uprava svjesna je problema klimatske krize, a ovim pilot projektom poduzimamo još jedan korak prema suzbijanju vrućine“, rekla je zamjenica načelnika okruga Susanne Wessely.

  • Birgit Hebein  na otvorenju prve „cool“ ulice u Beču – Hasnerstraße, na križanju s Haymerlegasse / Foto: Christian Fürthner / Grad Beč

Četverotjedni pilot projekt

Navedene tri lokacije pretvorene su u posebne zone osvježenja u kojima se stanovnici i prolaznici iscrpljeni vrućinom mogu odmarati i družiti. Opremljene su klupama, dodatnim biljem, travnjacima i sustavima hlađenja vodenom maglicom.

Projekt će se provoditi i testirati tijekom četiri tjedna (od 9. kolovoza do 8. rujna), nakon čega će se procijeniti hoće li se i u kojoj mjeri nastaviti u narednoj godini. Svaku od tri „cool“ lokacije nadgleda jedna službena osoba kako se ovi dnevni boravci na otvorenom u noćnim satima ne bi pretvorili u bučnu party zonu pa se stanari ne trebaju brinuti za miran san. Dio postavljene opreme i namještaja se također svakodnevno odlaže i sprema u kontejner, a unatoč klupama i stolovima na ovim lokacijama nema gastronomske ponude.

Zabrana prometa

Zatvaranje dijelova navedenih ulica za sav promet bio je preduvjet uređenja „cool“ zona pa je tako u ulici Hasnerstraße trenutno „izgubljeno“ 28 parkirnih mjesta.

„Uvijek sam govorila da se problem prometa mora dugoročno rješavati“, rekla je Birgit Hebein. „Željeli smo Bečankama i Bečanima vratiti javni prostor, posebno djeci i starijim ljudima koji teško napuštaju svoje domove na ovako visokim temperaturama“, naglasila je Hebein.

>>> Pročitajte još >>> Kultura življenja: Grad Beč potiče građane na izgradnju vlastitih parkleta

Vraćanje javnog prostora građanima nauštrb prometa, automobila i parkirališnih mjesta u gradu Beču nije problem. Već smo ranije pisali o bečkim parkletima – produžecima pločnika koji stanarima obližnjih zgrada pruža više prostora i mogućnosti za odmor i druženje, a čije uređenje potiče bečka gradska uprava kroz projekt CityMaking Wien pružajući im savjete i upute za njihovo projektiranje i izgradnju. Tako je uređeno već više desetina lokacija austrijskog glavnog grada i pretvoreno u ugodna mjesta susreta i dobrosusjedskih odnosa.

Zamislite koliko se takvih lokacija moglo urediti na zagrebačkim ulicama za sredstva utrošena za „projekt“ Ljeto na Savi, čije „programe“ unatoč silnom trudu ove gradske uprave redovito posjećuju ipak samo komarci.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Zieglergasse postaje prva bečka ulica prilagođena klimatskim promjenama

S ciljem smanjenja utjecaja efekta toplinskih otoka gradska uprava austrijskog glavnog grada odlučila je provesti pilot projekt u jednoj od ulica sedmog bečkog okruga kako bi tamošnjem stanovništvu olakšala život u vrućim ljetnim mjesecima. Bečka ulica Zieglergasse postat će tako prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka čime će se značajno povećati kvaliteta života lokalnih stanara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER