Parkleti su novi bečki hit!

Kultura življenja: Grad Beč potiče građane na izgradnju vlastitih parkleta

Grad Beč svojim građanima kroz projekt CityMaking! Wien pruža online savjete i upute za projektiranje i izgradnju vlastitih parkleta – produžetaka pločnika koji stanarima obližnjih zgrada pruža više prostora i mogućnosti za odmor i druženje. Već tridesetak lokacija austrijskog glavnog grada kroz ovaj je projekt pretvoreno u ugodna mjesta susreta i dobrosusjedskih odnosa.

Glavni austrijski grad Beč je i ove godine, deveti put zaredom, proglašen najboljim gradom na svijetu po kvaliteti življenja, a po svemu sudeći tu titulu mogao bi još dugo zadržati. Donosimo vam priču o bečkom projektu CityMaking! Wien koji građanima dijeli online savjete i vodi ih kroz uređenje vlastitih malih oaza za odmor i druženje ispred zgrada u kojima stanuju.

Fotografija: CityMaking! Wien

Parkleti gradske ulice pretvaraju u mjesto susreta i druženja sa susjedima, a bečka gradska uprava pomaže građanima pri njihovom dizajniranju i izgradnji. Zahvaljujući tome bečke ulice su trenutno bogatije za već tridesetak dnevnih boravaka na otvorenom! Na stranicama projekta CityMaking! Wien mogu se dobiti sve potrebne informacije, savjeti i pravila za izgradnju parkleta, a na interaktivnoj karti Beča može se provjeriti gdje ih sve je moguće izgraditi. Svi prostori koji imaju potencijal za izgradnju parkleta na karti su označeni zelenom bojom, a jedan od uvjeta je da građani žive u zgradi ispred koje ga žele podići.

Fotografija: CityMaking! Wien

Parkleti su privremeni objekti koji parkiralište pretvaraju u mjesta društvene interakcije. Građani Beča kroz ovaj projekt tako imaju priliku oživjeti uspavane urbane prostore, čime pridonose stvaranju živahnih i tolerantnih četvrti.

U Beču se sve radi prema pravilima

Kao i sa svakim projektom u javnom prostoru, uvijek postoji zabrinutost da parkleti nakon određenog vremena možda neće biti dobro održavani, no građani, odnosno vlasnici nekretnine odgovaraju za uredan izgled i održavanje parkleta. Gradska uprava se nada kako će građani biti visoko motivirani za brigu o svojim zelenim površinama, a osim smjernica za dizajniranje i izgradnju parkleta, na stranicama projekta dostupni su svi potrebni podaci za dobivanje odobrenja za njihovu gradnju i korištenje javne površine.

Fotografija: CityMaking! Wien

Korištenjem besplatnog softvera i određenog broja predloženog dizajna građani mogu izraditi nacrt svog parkleta koji je nužan za podnošenje zahtjeva. Trebamo li napomenuti da se svi zahtjevi rješavaju elektroničkim putem bez gubljenja dragocjenog vremena po uredima gradske uprave?

Fotografija: popupcity.net

Integrirano urbano planiranje

Projektom CityMaking! Wien vrše se konstantna ispitivanja građana koja za cilj imaju podizanje kvalitete življenja u gradu Beču, a sam projekt vodi Odjel za projekte pametnih i održivih gradova Austrijskog instituta za tehnologiju (AIT Austrian Institute of Technology). Beč se tako razvija u sklopu poslijediplomskog studija integriranog urbanog planiranja na UAS Technikum Vienna i doktorskog rada „Nove metode sudjelovanja građana temeljenih na digitalnim tehnologijama“. Također, na projektu se surađuje i s inicijativom Geht-doch.wien za hodanje i djelovanje u javnom prostoru.

Fotografija: popupcity.net

S porastom temperatura u pregrijanim gradovima, ove male zelene oaze su upravo ono što su europski gradovi trebali tijekom ovoljetnih toplinskih valova.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Nove bečke ideje za borbu protiv ljetnih vrućina

Osim što građanima pruža zdravstvene blagodati, drveće u gradovima doprinosi i estetskom izgledu ulica i gradskih četvrti, ali podiže i vrijednost nekretnina. Bečka gradska uprava toga je itekako svjesna pa je prošle godine za sadnju stabala i održavanje postojećeg zelenila izdvojila čak osam milijuna eura, a ove je godine za istu namjenu dodala još tri. No, u gusto izgrađenim dijelovima Beča ipak postoje lokacije na kojima se stabla ne mogu saditi.

Hoće li gradske ulice ovog ljeta postati idealno mjesto za odmor?

Nizozemska inicijativa Vakantiestraat (Ulica za odmor) promovira kvartovske ulice kao idealno mjesto za provođenje ovoljetnog odmora. Svakodnevni život na gradskim ulicama može itekako postati poželjan i živopisan, no samo pod uvjetom da se javni prostor vrati građanima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER