Nove bečke ideje za borbu protiv ljetnih vrućina

Najzelenija prijestolnica svijeta odlučno nastavlja svoju borbu protiv klimatskih promjena. Hlađenje je moguće i bez klima uređaja!

Osim što građanima pruža zdravstvene blagodati, drveće u gradovima doprinosi i estetskom izgledu ulica i gradskih četvrti, ali podiže i vrijednost nekretnina. Bečka gradska uprava toga je itekako svjesna pa je prošle godine za sadnju stabala i održavanje postojećeg zelenila izdvojila čak osam milijuna eura, a ove je godine za istu namjenu dodala još tri. No, u gusto izgrađenim dijelovima Beča ipak postoje lokacije na kojima se stabla ne mogu saditi.

Drveće i zelene površine su, smatraju u bečkoj gradskoj upravi, najbolji klima uređaji. Iako gotovo nema ulice ili dijela grada gdje u posljednje vrijeme nisu posađena nova stabla, razmišlja se i o lokacijama gdje zbog guste izgrađenosti ili previsokih troškova preuređenja javnih površina i premještanja podzemnih instalacija to ipak nije moguće. Na takvim se lokacijama s ciljem zaštite od ljetnih vrućina i štetnog sunčevog zračenja kreće s postavljanjem kreativnih sjenila i nadstrešnica nad javnim površinama.

Ova se mogućnost pruža svim vlasnicima zgrada jer je Beč, to već i ptice na granama znaju, najzeleniji grad na svijetu koji se odlučno prilagođava klimatskim promjenama. Novi projekt gradske uprave pod nazivom „Wiener Schatten“ („Bečke sjene“) predstavljen je 10. svibnja, a provodit će se s ciljem zaštite od štetnog djelovanja sunčeva zračenja i osiguranja dovoljno hlada na javnim gradskim površinama.

  • Instalacija REGENWALD² Alaina Tisseranda i Karin Prauhart, postavljena 2016. godine u suradnji s Udrugom Spaceandplace / Fotografija: Andreas Lindinger

>>> Pročitajte još >>> Beč izdvaja osam milijuna eura za sadnju novih stabala!

Prema podacima Središnjeg austrijskog zavoda za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG), prošlo je ljeto u Beču bilo najtoplije u povijesti mjerenja. Tako je u samom središtu grada zabilježeno čak 39 izrazito toplih dana s temperaturom zraka od 30 i više Celzijevih stupnjeva.

„Beč, kao jedan od gradova koji je najteže pogođen klimatskom krizom, može očekivati još toplije ljetne dane te sve intenzivnije toplinske valove“, izjavila je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein. „Vrućine su osobito opasne za djecu i starije ili bolesne ljude te općenito predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje.“

Projektom koji je predstavljen u nedjelju, građani/ke Beča trebali bi se dodatno zaštititi od ljetnih vrućina, a u tu su svrhu bečki magistratski odjeli za zaštitu okoliša (MA 22) te arhitekturu i urbani dizajn (MA 19) izradili katalog „Wiener Schatten“ koji sadrži ideje i mogućnosti za postavljanje različitih sjenila na gradskim ulicama i trgovima.

„Ovaj projekt našem gradu i njegovima građanima/kama pomaže u prilagodbi klimatskim promjenama i to oblikovanjem novih gradskih pejzaža. Također, njime želimo potaknuti stanovništvo na sudjelovanje i pokretanje vlastitih projekata“, kazala je Birgit Hebein.

Katalog je namijenjen realizaciji raznih umjetničkih projekata u gradskim četvrtima, ali i vlasnicima vrtova i tvrtkama koje ih održavaju, kao i privatnim osobama te udrugama.

  • Fotografije: Grad Beč i CityMaking! Wien

Nove i lako provedive ideje

Tende, sjenila, pergole ili umjetničke instalacije – sve su to mogućnosti koje su posljednjih nekoliko mjeseci osmišljavali stručnjaci navedenih bečkih magistratskih odjela, ali i brojni vanjski suradnici te arhitektonska tvrtka Gaupenraub+/-.

Ideje predstavljene u katalogu „Wiener Schatten“ tako su nove mogućnosti zasjenjivanja javnih površina i zaštite od sunca, koje neće samo hladiti gradski prostor, već će biti kompatibilne s gradskim pejzažom te dodatno doprinijeti njegovoj ljepoti i živopisnosti.

Mogućnosti zasjenjivanja su brojne: od tekstilnih tendi i sjenila raznih oblika u uskim uličicama, preko pergola, umjetničkih instalacija i stvaranja hlada u dijelovima gradskih četvrti do parkleta i jednostavnih nadstrešnica nad pločnicima. Privatne osobe i članovi udruga sada imaju mogućnost zasjeniti pločnike ispred svojih kuća i zgrada te poslovnih prostora.

Kao što je već ranije kroz projekt CityMaking! Wien gradska uprava pružala savjete i upute za projektiranje i izgradnju vlastitih parkleta – produžetaka pločnika koji stanarima obližnjih zgrada pruža više prostora i mogućnosti za odmor i druženje, i sada postoje jasni i detaljno razrađeni kriteriji koji olakšavaju i ubrzavaju izdavanje odobrenja za postavljanje novih elemenata zasjenjenja. Sve to detaljno je objašnjeno u katalogu „Wiener Schatten“ koji ujedno propisuje sve uvjete i upućuje na odgovarajuće odjele gradske uprave kojima se trebaju podnijeti prijave. Zahvaljujući detaljno pripremljenom projektu prijave se mogu početi podnositi već ovog tjedna.

Bečki trg Christian-Broda-Platz poslužit će kao ogledni primjer

Gradska uprava je već započela s uređenjem trga Christian-Broda-Platz u okrugu Mariahilf gdje će se do ovog ljeta završiti postavljanje velikog sunčanog jedra, djelomično ovješenog na stupovima javne rasvjete. Ovaj prostrani trg nalazi se na kraju poznate trgovačke ulice Mariahilfer Straße koja je prije nekoliko godina temeljito preuređena i pretvorena u najveću bečku „zonu susreta“.

Na drugim će se lokacijama, posebice na trgovačkim ulicama, za postavljanje i pričvršćivanje sjenila koristiti postojeći elementi za postavljanje božićnih dekoracija.

U gradskoj upravi također napominju kako se tekstilne tende i pergole mogu prvenstveno koristiti na lokacijama na kojima nije moguća sadnja drveća zbog podzemnih vodovodnih cijevi, optičkih kablova ili kanalizacijskih cijevi.

Katalog „Wiener Schatten“ može se preuzeti na sljedećoj poveznici.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Zelena oaza umjesto uzavrelog asfalta

Projekt „Gürtelfrische WEST“ je frekventno prometno križanje u blizini bečkog Zapadnog kolodvora (Westbahnhof) pretvorio u privremenu zelenu oazu i prostor nove urbane kvalitete. Od 8.-30. kolovoza brojne će Bečanke i Bečani svih životnih dobi ovdje pronaći osvježenje i zabavu u sparnim ljetnim danima.

Parkleti su novi bečki hit!

Grad Beč svojim građanima kroz projekt CityMaking! Wien pruža online savjete i upute za projektiranje i izgradnju vlastitih parkleta – produžetaka pločnika koji stanarima obližnjih zgrada pruža više prostora i mogućnosti za odmor i druženje. Već tridesetak lokacija austrijskog glavnog grada kroz ovaj je projekt pretvoreno u ugodna mjesta susreta i dobrosusjedskih odnosa.

Hoće li gradske ulice ovog ljeta postati idealno mjesto za odmor?

Nizozemska inicijativa Vakantiestraat (Ulica za odmor) promovira kvartovske ulice kao idealno mjesto za provođenje ovoljetnog odmora. Svakodnevni život na gradskim ulicama može itekako postati poželjan i živopisan, no samo pod uvjetom da se javni prostor vrati građanima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER