Nakon ulica s regulacijom temperature zraka, Beč dobio i park koji hladi

Novi koncept Parka Esterházy, u kojem se posjetitelji osim bujnim zelenilom hlade i vodenom maglicom, važan je doprinos borbi protiv ljetnih vrućina i efekta urbanog toplinskog otoka

Austrijska metropola ne prestaje oduševljavati svojim inovativnim rješenjima za lakše podnošenje ljetnih vrućina. Prvi bečki park za rashlađivanje djelomično je otvoren prošlog tjedna, a njegovo središte predstavlja gotovo četiri metra visoka konstrukcija prekrivena zelenilom i opremljena s tri prstena mlaznica iz kojih se raspršuje vodena maglica koja isparava i upija toplinu iz okoliša. Tako se snižava temperatura zraka i osigurava ugodna mikroklima.

Grad Beč je početkom prosinca prošle godine predstavio projekt uređenja prvog parka za rashlađivanje koji predstavlja još jedan važan doprinos mjerama za smanjenje efekta urbanog toplinskog otoka i visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama.

Srce prvog bečkog „Cooling Parka“ – odnosno Parka Esterházy smještenog u 6. bečkom okrugu Mariahilf  (lokacija), u neposrednoj blizini najvećeg austrijskog akvarija „Haus des Meeres” (hrv. Kuća mora), sada je dovršeno i već tjedan dana posjetiteljima osvježava vruće ljetne dane.

  • Zdesna nalijevo: Theresia Vogel, direktorica austrijskog Klimatskog i energetskog fonda, Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za okoliš i predsjednik okruga Mariahilf Markus Rumelhart na otvorenju novog Coolspota u bečkom Parku Esterházy / © PID - Christian Fürthner

„Poduzimamo različite mjere u borbi protiv urbanih toplinskih otoka, a jedna od njih je i novi park za rashlađivanje čije središnje mjesto zauzima ovaj „Coolspot“. Izuzetno sam zadovoljna što smo uspjeli realizirati još jedan jedinstveni koncept našeg grada koji predvodi u borbi protiv klimatskih promjena“, izjavila je Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za okoliš.

Konstrukcija ima površinu od 30 četvornih metara i visoka je 3,4 m, a zahvaljujući inovativnom dizajnu i ugrađenim mlaznicama iz kojih se raspršuje vodena maglica, učinkovito snižava temperaturu zraka u svom okruženju i to čak za 6 stupnjeva Celzija.

„Novouređeni park ne bi trebao biti samo mjesto opuštanja, već bi se u njemu posjetitelji trebali upoznati s mjerama koje Grad Beč provodi s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama“, objasnio je predsjednik okruga Mariahilf Markus Rumelhart.

  • Ulli Sima i Markus Rumelhart / © PID - Christian Fürthner

„Coolspot“ se već naveliko koristi, a u parku se trenutno dovršava postavljanje novog urbanog namještaja te premještanje postojećeg i sadnja novog grmlja. Park je obogaćen s devet novih stabala visokih preko 2,2 metra i s više od 8.600 trajnica, a službeno otvorenje novog dijela Parka Esterházy, koji zauzima površinu od 2.700 m2, planirano je 1. listopada 2020. godine.

Uređenje prvog bečkog „Cooling Parka“ stajalo je oko milijun eura, a provodi ga Grad Beč u suradnji sa 6. bečkim okrugom Mariahilf i Gradskim vrtovima, a prema projektu krajobrazne arhitektice Carla Lo. Dizajnerski tim Breathe Earth Collective i Green4Cities GmbH nadopunjuju koncept rashladnom opremom i tehnologijom u sklopu istraživačkog projekta Tröpferlbad 2.0 koji se financira iz programa „Smart Cities Demo – Living Urban Innovations 2018“.

  • Središte parka predstavlja gotovo četiri metra visoka konstrukcija prekrivena zelenilom i opremljena s tri prstena mlaznica iz kojih se raspršuje vodena maglica koja isparava i upija toplinu iz okoliša / © PID - Christian Fürthner

Ovaj inovativni projekt predstavlja više od samog proširenja i preuređenja parka. Tijekom dvije godine nakon njegova završetka stručnjaci će procjenjivati kako ovaj park funkcionira u praksi, a stečena znanja i iskustva poslužit će kao primjer za sljedeće projekte. Osim projekata poput ovog, Grad Beč provodi i brojne druge mjere ozelenjavanja i rashlađivanja.

>>> Pročitajte još >>> Najzelenija prijestolnica svijeta odlučno nastavlja svoju borbu protiv klimatskih promjena. Hlađenje je moguće i bez klima uređaja!

2,3 milijuna eura za projekte uređenja grada i 8 milijuna eura za sadnju drveća

„U Beču se zajedno borimo protiv efekta toplinskih otoka povezanih s klimatskim promjenama, a koji posebno ugrožavaju zdravlje starijih i bolesnih osoba te djece. No, u našem gradu svi bi se trebali osjećati ugodno, bez obzira na četvrt u kojoj žive ili sredstva kojima raspolažu za život“, kazala je Ulli Sima. „Grad Beč će stoga nastaviti s realizacijom projekata ravnomjerno raspoređenih po gradskim okruzima te usmjerenih na prilagodbu klimatskim promjenama.“

  • Glavno pročelje upravne zgrade bečkog magistratskog odjela MA 48 već je deset godina prekriveno s čak 17.000 biljaka. / © MA20 / Christian Fürthner

Za navedene je projekte posebnim proračunom u 2020. godini predviđeno 2,3 mil. eura kojima će Grad Beč pokrivati 80 posto troškova za ozelenjavanje glavnih pročelja zgrada, uređenje vodenih površina, javnih česmi s pitkom vodom i instalaciju sustava za hlađenje vodenom maglicom, postavljanje mobilnih česmi s pitkom vodom, sadnju većih stabala, postavljanje spremnika s vodom za zalijevanje mladih stabala, uklanjanje asfaltiranih površina i njihovu zamjenu zelenim te postavljanje raznih tendi, sjenila, pergola ili umjetničkih instalacija s ciljem stvaranja hlada u dijelovima gradskih četvrti u kojima nije moguća sadnja drveća.

  • Bečki trg Christian-Broda-Platz dobio je nova sunčana jedra / © PID - Christian Fürthner

Osim toga, valja spomenuti i poseban proračun vrijedan osam milijuna eura kojim se tijekom ove godine osigurava dodatna sadnja drveća u gusto izgrađenim dijelovima grada s nedostatkom parkova i zelenih površina. Beč je posljednjih godina uvelike promijenio svoj izgled te postao još ljepši, zeleniji i ugodniji zahvaljujući „crveno-zelenoj“ gradskoj upravi koja svojim građanima i građankama osigurava sve više zelenila te mjesta za odmor i opuštanje koji su u doba sve izraženijeg djelovanja klimatskih promjena od iznimne važnosti za kvalitetu života i zdravlje gradskog stanovništva.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Beč dobiva prvi park koji hladi

Austrijska metropola čak i u zimsko doba nastavlja osmišljavati inovativne načine kako građanima olakšati podnošenje ljetnih vrućina. Grad Beč je početkom prosinca predstavio najnoviju, dosad neviđenu mjeru s ciljem smanjenja efekta urbanog toplinskog otoka i visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama – prvi park za rashlađivanje.

U Beču otvoreni plutajući vrtovi na Dunavskom kanalu

Donedavno nepristupačna i neiskorištena betonska površina stare brane Kaiserbad u bečkom Dunavskom kanalu (Donaukanal) pretvorena je u još jednu urbanu zelenu oazu, a novi rekreacijski prostor u središtu grada dovršen je nakon tri mjeseca radova te otvoren prema planu na prvi dan listopada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER