Nakon ulica s regulacijom temperature zraka, Beč dobio i park koji hladi

Novi koncept Parka Esterházy, u kojem se posjetitelji osim bujnim zelenilom hlade i vodenom maglicom, važan je doprinos borbi protiv ljetnih vrućina i efekta urbanog toplinskog otoka

Austrijska metropola ne prestaje oduševljavati svojim inovativnim rješenjima za lakše podnošenje ljetnih vrućina. Prvi bečki park za rashlađivanje djelomično je otvoren prošlog tjedna, a njegovo središte predstavlja gotovo četiri metra visoka konstrukcija prekrivena zelenilom i opremljena s tri prstena mlaznica iz kojih se raspršuje vodena maglica koja isparava i upija toplinu iz okoliša. Tako se snižava temperatura zraka i osigurava ugodna mikroklima.

Grad Beč je početkom prosinca prošle godine predstavio projekt uređenja prvog parka za rashlađivanje koji predstavlja još jedan važan doprinos mjerama za smanjenje efekta urbanog toplinskog otoka i visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama.

Srce prvog bečkog „Cooling Parka“ – odnosno Parka Esterházy smještenog u 6. bečkom okrugu Mariahilf  (lokacija), u neposrednoj blizini najvećeg austrijskog akvarija „Haus des Meeres” (hrv. Kuća mora), sada je dovršeno i već tjedan dana posjetiteljima osvježava vruće ljetne dane.

  • Zdesna nalijevo: Theresia Vogel, direktorica austrijskog Klimatskog i energetskog fonda, Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za okoliš i predsjednik okruga Mariahilf Markus Rumelhart na otvorenju novog Coolspota u bečkom Parku Esterházy / © PID - Christian Fürthner

„Poduzimamo različite mjere u borbi protiv urbanih toplinskih otoka, a jedna od njih je i novi park za rashlađivanje čije središnje mjesto zauzima ovaj „Coolspot“. Izuzetno sam zadovoljna što smo uspjeli realizirati još jedan jedinstveni koncept našeg grada koji predvodi u borbi protiv klimatskih promjena“, izjavila je Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za okoliš.

Konstrukcija ima površinu od 30 četvornih metara i visoka je 3,4 m, a zahvaljujući inovativnom dizajnu i ugrađenim mlaznicama iz kojih se raspršuje vodena maglica, učinkovito snižava temperaturu zraka u svom okruženju i to čak za 6 stupnjeva Celzija.

„Novouređeni park ne bi trebao biti samo mjesto opuštanja, već bi se u njemu posjetitelji trebali upoznati s mjerama koje Grad Beč provodi s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama“, objasnio je predsjednik okruga Mariahilf Markus Rumelhart.

  • Ulli Sima i Markus Rumelhart / © PID - Christian Fürthner

„Coolspot“ se već naveliko koristi, a u parku se trenutno dovršava postavljanje novog urbanog namještaja te premještanje postojećeg i sadnja novog grmlja. Park je obogaćen s devet novih stabala visokih preko 2,2 metra i s više od 8.600 trajnica, a službeno otvorenje novog dijela Parka Esterházy, koji zauzima površinu od 2.700 m2, planirano je 1. listopada 2020. godine.

Uređenje prvog bečkog „Cooling Parka“ stajalo je oko milijun eura, a provodi ga Grad Beč u suradnji sa 6. bečkim okrugom Mariahilf i Gradskim vrtovima, a prema projektu krajobrazne arhitektice Carla Lo. Dizajnerski tim Breathe Earth Collective i Green4Cities GmbH nadopunjuju koncept rashladnom opremom i tehnologijom u sklopu istraživačkog projekta Tröpferlbad 2.0 koji se financira iz programa „Smart Cities Demo – Living Urban Innovations 2018“.

  • Središte parka predstavlja gotovo četiri metra visoka konstrukcija prekrivena zelenilom i opremljena s tri prstena mlaznica iz kojih se raspršuje vodena maglica koja isparava i upija toplinu iz okoliša / © PID - Christian Fürthner

Ovaj inovativni projekt predstavlja više od samog proširenja i preuređenja parka. Tijekom dvije godine nakon njegova završetka stručnjaci će procjenjivati kako ovaj park funkcionira u praksi, a stečena znanja i iskustva poslužit će kao primjer za sljedeće projekte. Osim projekata poput ovog, Grad Beč provodi i brojne druge mjere ozelenjavanja i rashlađivanja.

>>> Pročitajte još >>> Najzelenija prijestolnica svijeta odlučno nastavlja svoju borbu protiv klimatskih promjena. Hlađenje je moguće i bez klima uređaja!

2,3 milijuna eura za projekte uređenja grada i 8 milijuna eura za sadnju drveća

„U Beču se zajedno borimo protiv efekta toplinskih otoka povezanih s klimatskim promjenama, a koji posebno ugrožavaju zdravlje starijih i bolesnih osoba te djece. No, u našem gradu svi bi se trebali osjećati ugodno, bez obzira na četvrt u kojoj žive ili sredstva kojima raspolažu za život“, kazala je Ulli Sima. „Grad Beč će stoga nastaviti s realizacijom projekata ravnomjerno raspoređenih po gradskim okruzima te usmjerenih na prilagodbu klimatskim promjenama.“

  • Glavno pročelje upravne zgrade bečkog magistratskog odjela MA 48 već je deset godina prekriveno s čak 17.000 biljaka. / © MA20 / Christian Fürthner

Za navedene je projekte posebnim proračunom u 2020. godini predviđeno 2,3 mil. eura kojima će Grad Beč pokrivati 80 posto troškova za ozelenjavanje glavnih pročelja zgrada, uređenje vodenih površina, javnih česmi s pitkom vodom i instalaciju sustava za hlađenje vodenom maglicom, postavljanje mobilnih česmi s pitkom vodom, sadnju većih stabala, postavljanje spremnika s vodom za zalijevanje mladih stabala, uklanjanje asfaltiranih površina i njihovu zamjenu zelenim te postavljanje raznih tendi, sjenila, pergola ili umjetničkih instalacija s ciljem stvaranja hlada u dijelovima gradskih četvrti u kojima nije moguća sadnja drveća.

  • Bečki trg Christian-Broda-Platz dobio je nova sunčana jedra / © PID - Christian Fürthner

Osim toga, valja spomenuti i poseban proračun vrijedan osam milijuna eura kojim se tijekom ove godine osigurava dodatna sadnja drveća u gusto izgrađenim dijelovima grada s nedostatkom parkova i zelenih površina. Beč je posljednjih godina uvelike promijenio svoj izgled te postao još ljepši, zeleniji i ugodniji zahvaljujući „crveno-zelenoj“ gradskoj upravi koja svojim građanima i građankama osigurava sve više zelenila te mjesta za odmor i opuštanje koji su u doba sve izraženijeg djelovanja klimatskih promjena od iznimne važnosti za kvalitetu života i zdravlje gradskog stanovništva.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Beč dobiva prvi park koji hladi

Austrijska metropola čak i u zimsko doba nastavlja osmišljavati inovativne načine kako građanima olakšati podnošenje ljetnih vrućina. Grad Beč je početkom prosinca predstavio najnoviju, dosad neviđenu mjeru s ciljem smanjenja efekta urbanog toplinskog otoka i visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama – prvi park za rashlađivanje.

U Beču otvoreni plutajući vrtovi na Dunavskom kanalu

Donedavno nepristupačna i neiskorištena betonska površina stare brane Kaiserbad u bečkom Dunavskom kanalu (Donaukanal) pretvorena je u još jednu urbanu zelenu oazu, a novi rekreacijski prostor u središtu grada dovršen je nakon tri mjeseca radova te otvoren prema planu na prvi dan listopada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER