U Beču otvoreni plutajući vrtovi na Dunavskom kanalu

Austrijska metropola postala je bogatija za još jednu zelenu oazu koja doprinosi suzbijanju efekta toplinskih otoka i ugodnijoj gradskoj klimi

Donedavno nepristupačna i neiskorištena betonska površina stare brane Kaiserbad u bečkom Dunavskom kanalu (Donaukanal) pretvorena je u još jednu urbanu zelenu oazu, a novi rekreacijski prostor u središtu grada dovršen je nakon tri mjeseca radova te otvoren prema planu na prvi dan listopada.

  • Transparentna ograda omogućuje izravan vizualni odnos s vodom, a iz rubnih dijelova novih plutajućih vrtova pruža se lijep pogled na Dunavski kanal iz potpuno nove perspektive. © PID - Christian Fürthner

Grad Beč je po uzoru na pariške plutajuće vrtove na rijeci Seine odlučio stvoriti novu zelenu površinu na Dunavskom kanalu, namijenjenu za odmor i opuštanje svih građana/ki i posjetitelja austrijske metropole. Zahvaljujući tome, Dunavski kanal postao je još važniji koridor za dotok svježeg zraka koji će u vrućim ljetnim mjesecima omogućiti ugodniju gradsku klimu.

Plutajući vrtovi (Schwimmende Gärten am Donaukanal) službeno su otvoreni za javnost prvog dana listopada, a svoje oduševljenje na otvorenju ovog jedinstvenog projekta izrazila je Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za zaštitu okoliša.

  • Uz mnoštvo zelenila plutajući vrtovi nude i mnoštvo raznolikih mogućnosti za sjedenje i ležanje © PID - Christian Fürthner

„Novi plutajući vrtovi uljepšali su Dunavski kanal, a osim zelenila u grad su donijeli i više svježeg zraka“, izjavila je Ulli Sima. „Trudimo se urediti što više javnih površina namijenjenih opuštanju građana i to bez ikakvih komercijalnih sadržaja. Nepristupačnu betonsku površinu pretvorili smo u 1.500 m² zelenog prostora u samom središtu grada.“

Vrhunski rezultati na vrlo zahtjevnom gradilištu

U samo tri mjeseca radova, Grad Beč je stvorio potpuno novo, zeleno rekreacijsko područje između mostova Augarten i Salztor.

„Realizacija projekta nije bila nimalo jednostavna, a radovi su predstavljali pravi tehnički i prostorni izazov. Gradilište nam je bilo prostorno ograničeno jer smo u isto vrijeme željeli zadržati normalno odvijanje biciklističkog prometa ovom važnom gradskom rutom. Zbog toga su dijelovi nove konstrukcije dopremljeni brodom do Dunavskog kanala kako bi se izbjeglo blokiranje biciklističke staze i dijela obalnog šetališta. Temelje konstrukcije smo postavili na dubinu od 30 metara kako bi se osigurala sigurnost bez obzira na izvrsno stanje stare brane.“ – izjavio je Martin Jank, direktor tvrtke Wiener Gewässer Management GmbH koja je izvela radove.

  • Plutajući vrtovi nude mogućnosti za sjedenje i ležanje za sve dobne skupine. © PID - Christian Fürthner

Tako su na ovoj lokaciji nasuprot restorana Otto Wagner Schützenhaus postavljene platforme koje su šetalište uz Dunavski kanal povezale s dosad neiskorištenom branom Kaiserbad. S obzirom na to da u ovom dijelu Dunavskog kanala gotovo nije bilo zelenih površina, određen dio betonskih površina je uklonjen i ozelenjen, zbog čega ovaj projekt ima svoju posebnu vrijednost. Na platformama su postavljene velike posude u kojima su posađene trajnice i trave, a na pojedinim mjestima veliki grmovi i stabla. Uz sve to, plutajući vrtovi nude mogućnosti za sjedenje i ležanje, i to za sve dobne skupine.

Iako su se stanovnici austrijske metropole za ovu godinu oprostili s ljetnim vrućinama, nova zelena površina dobro će im doći već sljedeće godine kada se sa sigurnošću očekuju nove ljetne vrućine.

Izgradnjom plutajućih vrtova poboljšan je i ubrzan dotok svježeg zraka duž Dunavskog kanala te stvoren novi koridor za hlađenje u ovom dijelu Beča. Poznato je da se Grad Beč protiv posljedica klimatskih promjena bori raznim korisnim mjerama poput ozelenjavanja fasada i parkova za rashlađivanje. Uz to su proteklih godina u austrijskoj metropoli zaživjeli i brojni prostori za opuštanje direktno uz Dunav od kojih je najpoznatija pješčana plaža CopaBeach.

  • Na platformama su posađene trajnice i trave, a na pojedinim mjestima veliki grmovi i stabla. © PID - Christian Fürthner

Inovativni projekt koji naglašava spomeničku baštinu

Plutajući vrtovi su realizirani prema projektu krajobrazne arhitektice Carla Lo i tvrtke Gmeiner Haferl Bauingenieure ZT, u uskoj suradnji s austrijskim Saveznim uredom za zaštitu spomenika. Naime, pri postavljanju i uređenju platformi, kojima se nova zelena površina povezala s prevodnicom Kaiserbad, posebna se pozornost posvetila zadovoljavanju strogih sigurnosnih zahtjeva i zaštite spomeničke baštine jer su prevodnica nekadašnje brane i Otto Wagner Schützenhaus izgrađeni između 1904. i 1908. godine. Također, sačuvani su i važni povijesni elementi poput željeznih vrata komore, kao i stare stepenice te rubna područja prevodnice. Transparentna ograda omogućuje izravan vizualni odnos s vodom, a iz rubnih dijelova novih plutajućih vrtova pruža se lijep pogled na Dunavski kanal iz potpuno nove perspektive.

  • Plutajuće vrtove službeno je 1. listopada otvorila Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za zaštitu okoliša. © PID - Christian Fürthner

Napomenimo još samo to kako je istog dana, 1. listopada 2020., službeno otvoren i prvi bečki Cooling park za rashlađivanje čije središte predstavlja gotovo četiri metra visoka konstrukcija prekrivena zelenilom i opremljena s tri prstena mlaznica iz kojih se raspršuje vodena maglica koja isparava i upija toplinu iz okoliša.

  • Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za okoliš i predsjednik okruga Mariahilf Markus Rumelhart na otvorenju novog Coolspota u bečkom Parku Esterházy © PID - Christian Fürthner

Već odavno znamo da je austrijski glavni grad „cool“, a svi napori koje bečka gradska uprava ulaže u borbu protiv posljedica klimatskih promjena potvrđuju da će Beč to i dalje ostati ili kako bi u Beču rekli – „Wien bleibt cool!“.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovce stare bovške pasmine završile sa sezonskim radom na Dunavskom otoku

Od svibnja do listopada ove godine zelene površine na popularnom Dunavskom otoku ponovno je umjesto kosilica održavalo stado ovaca stare bovške pasmine (Krainer Steinschaf). Ovčice su bile jako vrijedne te su ove sezone „pokosile“ površinu veličine 20 nogometnih igrališta!

Nakon ulica s regulacijom temperature zraka, Beč dobio i park koji hladi

Austrijska metropola ne prestaje oduševljavati svojim inovativnim rješenjima za lakše podnošenje ljetnih vrućina. Prvi bečki park za rashlađivanje djelomično je otvoren prošlog tjedna, a njegovo središte predstavlja gotovo četiri metra visoka konstrukcija prekrivena zelenilom i opremljena s tri prstena mlaznica iz kojih se raspršuje vodena maglica koja isparava i upija toplinu iz okoliša. Tako se snižava temperatura zraka i osigurava ugodna mikroklima.

Beč dobiva prvi park koji hladi

Austrijska metropola čak i u zimsko doba nastavlja osmišljavati inovativne načine kako građanima olakšati podnošenje ljetnih vrućina. Grad Beč je početkom prosinca predstavio najnoviju, dosad neviđenu mjeru s ciljem smanjenja efekta urbanog toplinskog otoka i visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama – prvi park za rashlađivanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER