U Beču otvoreni plutajući vrtovi na Dunavskom kanalu

Austrijska metropola postala je bogatija za još jednu zelenu oazu koja doprinosi suzbijanju efekta toplinskih otoka i ugodnijoj gradskoj klimi

Donedavno nepristupačna i neiskorištena betonska površina stare brane Kaiserbad u bečkom Dunavskom kanalu (Donaukanal) pretvorena je u još jednu urbanu zelenu oazu, a novi rekreacijski prostor u središtu grada dovršen je nakon tri mjeseca radova te otvoren prema planu na prvi dan listopada.

  • Transparentna ograda omogućuje izravan vizualni odnos s vodom, a iz rubnih dijelova novih plutajućih vrtova pruža se lijep pogled na Dunavski kanal iz potpuno nove perspektive. © PID - Christian Fürthner

Grad Beč je po uzoru na pariške plutajuće vrtove na rijeci Seine odlučio stvoriti novu zelenu površinu na Dunavskom kanalu, namijenjenu za odmor i opuštanje svih građana/ki i posjetitelja austrijske metropole. Zahvaljujući tome, Dunavski kanal postao je još važniji koridor za dotok svježeg zraka koji će u vrućim ljetnim mjesecima omogućiti ugodniju gradsku klimu.

Plutajući vrtovi (Schwimmende Gärten am Donaukanal) službeno su otvoreni za javnost prvog dana listopada, a svoje oduševljenje na otvorenju ovog jedinstvenog projekta izrazila je Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za zaštitu okoliša.

  • Uz mnoštvo zelenila plutajući vrtovi nude i mnoštvo raznolikih mogućnosti za sjedenje i ležanje © PID - Christian Fürthner

„Novi plutajući vrtovi uljepšali su Dunavski kanal, a osim zelenila u grad su donijeli i više svježeg zraka“, izjavila je Ulli Sima. „Trudimo se urediti što više javnih površina namijenjenih opuštanju građana i to bez ikakvih komercijalnih sadržaja. Nepristupačnu betonsku površinu pretvorili smo u 1.500 m² zelenog prostora u samom središtu grada.“

Vrhunski rezultati na vrlo zahtjevnom gradilištu

U samo tri mjeseca radova, Grad Beč je stvorio potpuno novo, zeleno rekreacijsko područje između mostova Augarten i Salztor.

„Realizacija projekta nije bila nimalo jednostavna, a radovi su predstavljali pravi tehnički i prostorni izazov. Gradilište nam je bilo prostorno ograničeno jer smo u isto vrijeme željeli zadržati normalno odvijanje biciklističkog prometa ovom važnom gradskom rutom. Zbog toga su dijelovi nove konstrukcije dopremljeni brodom do Dunavskog kanala kako bi se izbjeglo blokiranje biciklističke staze i dijela obalnog šetališta. Temelje konstrukcije smo postavili na dubinu od 30 metara kako bi se osigurala sigurnost bez obzira na izvrsno stanje stare brane.“ – izjavio je Martin Jank, direktor tvrtke Wiener Gewässer Management GmbH koja je izvela radove.

  • Plutajući vrtovi nude mogućnosti za sjedenje i ležanje za sve dobne skupine. © PID - Christian Fürthner

Tako su na ovoj lokaciji nasuprot restorana Otto Wagner Schützenhaus postavljene platforme koje su šetalište uz Dunavski kanal povezale s dosad neiskorištenom branom Kaiserbad. S obzirom na to da u ovom dijelu Dunavskog kanala gotovo nije bilo zelenih površina, određen dio betonskih površina je uklonjen i ozelenjen, zbog čega ovaj projekt ima svoju posebnu vrijednost. Na platformama su postavljene velike posude u kojima su posađene trajnice i trave, a na pojedinim mjestima veliki grmovi i stabla. Uz sve to, plutajući vrtovi nude mogućnosti za sjedenje i ležanje, i to za sve dobne skupine.

Iako su se stanovnici austrijske metropole za ovu godinu oprostili s ljetnim vrućinama, nova zelena površina dobro će im doći već sljedeće godine kada se sa sigurnošću očekuju nove ljetne vrućine.

Izgradnjom plutajućih vrtova poboljšan je i ubrzan dotok svježeg zraka duž Dunavskog kanala te stvoren novi koridor za hlađenje u ovom dijelu Beča. Poznato je da se Grad Beč protiv posljedica klimatskih promjena bori raznim korisnim mjerama poput ozelenjavanja fasada i parkova za rashlađivanje. Uz to su proteklih godina u austrijskoj metropoli zaživjeli i brojni prostori za opuštanje direktno uz Dunav od kojih je najpoznatija pješčana plaža CopaBeach.

  • Na platformama su posađene trajnice i trave, a na pojedinim mjestima veliki grmovi i stabla. © PID - Christian Fürthner

Inovativni projekt koji naglašava spomeničku baštinu

Plutajući vrtovi su realizirani prema projektu krajobrazne arhitektice Carla Lo i tvrtke Gmeiner Haferl Bauingenieure ZT, u uskoj suradnji s austrijskim Saveznim uredom za zaštitu spomenika. Naime, pri postavljanju i uređenju platformi, kojima se nova zelena površina povezala s prevodnicom Kaiserbad, posebna se pozornost posvetila zadovoljavanju strogih sigurnosnih zahtjeva i zaštite spomeničke baštine jer su prevodnica nekadašnje brane i Otto Wagner Schützenhaus izgrađeni između 1904. i 1908. godine. Također, sačuvani su i važni povijesni elementi poput željeznih vrata komore, kao i stare stepenice te rubna područja prevodnice. Transparentna ograda omogućuje izravan vizualni odnos s vodom, a iz rubnih dijelova novih plutajućih vrtova pruža se lijep pogled na Dunavski kanal iz potpuno nove perspektive.

  • Plutajuće vrtove službeno je 1. listopada otvorila Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za zaštitu okoliša. © PID - Christian Fürthner

Napomenimo još samo to kako je istog dana, 1. listopada 2020., službeno otvoren i prvi bečki Cooling park za rashlađivanje čije središte predstavlja gotovo četiri metra visoka konstrukcija prekrivena zelenilom i opremljena s tri prstena mlaznica iz kojih se raspršuje vodena maglica koja isparava i upija toplinu iz okoliša.

  • Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za okoliš i predsjednik okruga Mariahilf Markus Rumelhart na otvorenju novog Coolspota u bečkom Parku Esterházy © PID - Christian Fürthner

Već odavno znamo da je austrijski glavni grad „cool“, a svi napori koje bečka gradska uprava ulaže u borbu protiv posljedica klimatskih promjena potvrđuju da će Beč to i dalje ostati ili kako bi u Beču rekli – „Wien bleibt cool!“.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Nakon ulica s regulacijom temperature zraka, Beč dobio i park koji hladi

Austrijska metropola ne prestaje oduševljavati svojim inovativnim rješenjima za lakše podnošenje ljetnih vrućina. Prvi bečki park za rashlađivanje djelomično je otvoren prošlog tjedna, a njegovo središte predstavlja gotovo četiri metra visoka konstrukcija prekrivena zelenilom i opremljena s tri prstena mlaznica iz kojih se raspršuje vodena maglica koja isparava i upija toplinu iz okoliša. Tako se snižava temperatura zraka i osigurava ugodna mikroklima.

Beč dobiva prvi park koji hladi

Austrijska metropola čak i u zimsko doba nastavlja osmišljavati inovativne načine kako građanima olakšati podnošenje ljetnih vrućina. Grad Beč je početkom prosinca predstavio najnoviju, dosad neviđenu mjeru s ciljem smanjenja efekta urbanog toplinskog otoka i visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama – prvi park za rashlađivanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER