Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“

Bečka gradska uprava ulaže pola milijuna eura u ozelenjavanje fasada

U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama austrijska prijestolnica već odavno vjeruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udio zelenih površina u gradu je u međuvremenu dosegao 53 %, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. No ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove „zelene“ fasade.

Sadnja biljaka penjačica koje oplemenjuju pročelja i krovove zgrada doprinosi zaštiti klime, pomaže u borbi protiv klimatskog zatopljenja i smanjuje pojavu takozvanih urbanih toplinskih otoka. Zbog toga je bečka gradska uprava odlučila povećati subvencije za ozelenjavanje zgrada s prijašnjih 100.000 eura na 500.000 eura godišnje. Pojedinačni iznosi ovise o tome što građani žele „zazeleniti“ pa tako za sadnju biljaka na fasadi mogu dobiti 5.200 eura, u unutarnjem dvorištu zgrade 3.200 eura, a na krovu i do 20.200 eura.

Među pozitivnim je učincima ove mjere i ugodnija gradska mikroklima u kojoj takve fasade djeluju kao prirodni klima uređaji. Dok njihove biljke ljeti sprječavaju jako zagrijavanje vanjskih zidova, zimzelene penjačice djeluju kao izolacija u zimskim mjesecima i tako smanjuju troškove grijanja. Biljke uz to imaju i zaštitnu funkciju jer štite fasadu od jakih kiša i ultraljubičastog zračenja. Treba istaknuti i njihov pozitivan utjecaj na zdravlje jer se u njihovom lišću sakupljaju čestice prašine, veže ugljični dioksid i proizvodi kisik, a predstavljaju i životni prostor za razne životinjske vrste, što je važno za bioraznolikost.

  • Park i dječje igralište na početku bečke ulice Lerchenfelder Straße u neposrednoj blizini austrijskog parlamenta / © Ekovjesnik

Osim spomenutih subvencija za ozelenjavanje gradskim je četvrtima na raspolaganju i dodatnih 2,3 milijuna eura za borbu protiv posljedica klimatskih promjena, a oni se ulažu u brojne projekte. Sustav za prirodno odvodnjavanje kišnice, stupovi koji ispuštaju osvježavajuću vodenu maglicu, podne fontane, zdenci i česme samo su neki od primjera koji Beč čine „cool“ gradom.

  • Projekt 50 zelenih zgrada u okrugu Favoriten / Izvor: Tatort

BeRTA zeleni fasadni moduli

Ovog smo ljeta izvijestili o provedbi bečkog projekta „50 zelenih zgrada“ zahvaljujući kojem je pedeset vlasnika zgrada besplatno dobilo BeRTA zelene fasadne module za ozelenjavanje svojih fasada. Kao ciljno područje provedbe projekta odabrano je središnje područje 10. bečkog okruga Favoriten u kojem je najizraženiji efekt toplinskih otoka, no na natječaj su se mogli prijaviti i zainteresirani građani koji žive izvan njega. Zbog dobrog odaziva i uspjeha natječaja, bečka će gradska uprava i dogodine nastaviti s provedbom ovog projekta, a projekt će se proširiti i na druge bečke okruge te će se najvjerojatnije financirati postavljanje 150 besplatnih zelenih fasadnih modula.

BeRTA fasadni moduli omogućuju brzo i povoljno ozelenjavanje fasada. Sam naziv označava komponente ovog zelenog fasadnog modula: „Be“ kao Begrünung - ozelenjavanje, „R“ kao Rankhilfe - pomoć za penjanje, „T“ kao Trog – posuda za biljke i „A“ kao All-in-One ili „sve u jednom“. Posebna prednost ovih modula je njihovo lako postavljanje – sve komponente se lako spajaju, prilagođene su zgradi na koju se postavljaju i mogu se širiti.

Svi zainteresirani građani Beča mogu se uvjeriti u prednosti ovih zelenih fasadnih modula na adresi Buchengasse 77.

  • BeRTA fasadni moduli / © Ekovjesnik

Kako je danas na svojoj Facebook stranici izvijestila dogradonačelnica Birgit Hebein, bečka gradska uprava nastavlja provoditi svoju zelenu ofenzivu te između ostalog najavljuje sadnju 14 novih stabala u ulici Waldgasse (10. bečki okrug Favoriten). U planu je i ozelenjavanje fasada, postavljanje klupa i novih fontana s pitkom vodom.

  • Izvor: Facebook / Birgit Hebein / ZoomVP

>>> Pročitajte još >>> Zieglergasse postaje prva bečka ulica prilagođena klimatskim promjenama

Već odavno znamo da je austrijski glavni grad cool, no svi napori gradske uprave koji se ulažu u borbu protiv posljedica klimatskih promjena potvrđuju da će Beč to i dalje ostati ili kako bi u Beču rekli – „Wien bleibt cool!“.

EurocommPR / S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Sve zelenija austrijska metropola odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promjena, a iako je u gradu s gotovo pola milijuna stabala udio zelenih površina već dosegao 53 %, Beč ih želi još više! Posebnim proračunom za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, gradska će uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura te omogućiti ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER