Beč nastavlja borbu protiv toplinskih otoka

Bečka gradska uprava nastavlja s prilagodbom klimatskim promjenama

Nakon ozelenjavanja fasade na zgradi metro stanice Spittelau preuredit će se i površina od oko 4.000 četvornih metara ispred nje

  • Vertikalni vrt na pročelju stanice Spittelau / © Wiener Linien

Bečka gradska uprava intenzivno ulaže u razne projekte kojima tijekom ljetnih mjeseci nastoji sniziti visoke temperature u pojedinim dijelovima austrijske prijestolnice, a ozelenjavanje fasada jedna je od važnih gradskih mjera s ciljem smanjivanja urbanih toplinskih otoka i borbe protiv klimatskih promjena.

U glavnom gradu Austrije dosad postoji već 150 „zelenih” fasada, a nedavno je i pročelje stanice metroa u neposrednoj blizini najpoznatije bečke spalionice otpada Spittelau u 9. okrugu Alsergrund ozelenjeno i pretvoreno u vertikalni vrt. Osim što uljepšava lice zgrade, kombinacija grmova, trajnica i raznog bilja doprinosi ugodnijoj mikroklimi grada.

  • Vizualizacija preuređene površine ispred metro stanice Spittelau © Mossburger OLN-office le nomade

No, ozelenjavanje ove fasade tek je početak, najavila je članica bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša Ulli Sima. U lipnju započinje potpuno preuređenje javne površine od gotovo 4.000 kvadratnih metara ispred zgrade stanice Spittelau, a završetak obnove planiran je već za jesen ove godine. Umjesto asfalta taj će prostor dobiti brojne grmove i biljke te 26 novih stabala raznih vrsta koja će pružati hlad, a bit će postavljeno i mnogo novih klupa.

>>> Pročitajte još >>> Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Solarni moduli, koji će danju pružati hlad, a noću osvjetljavati nogostup, ovoj će površini dati poseban „štih“. Bit će postavljene i gumene cijevi koje ispuštaju finu vodenu maglicu i tako tijekom vrućih ljetnih dana rashlađuju prolaznike. Osim toga, građankama i građanima Beča ondje će na raspolaganju stajati stanica za unajmljivanje i vraćanje javnih bicikala.

  • Zelena fasada stanice Spittelau bečke podzemne željeznice; slijeva nadesno: članica Gradskog vijeća Ulli Sima, predsjednica okruga Alsergrund Saya Ahmad  i Günter Steinbauer, direktor poduzeća Wiener Linien / © PID/Christian Fürthner

Članica bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša Ulli Sima ističe kako se u austrijskoj prijestolnici kontinuirano provode projekti ozelenjavanja fasada i stvaranja dodatnih zelenih oaza na mjestima na kojima je to moguće učiniti kako bi Beč ostao grad s visokom kvalitetom života.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovce stare bovške pasmine završile sa sezonskim radom na Dunavskom otoku

Od svibnja do listopada ove godine zelene površine na popularnom Dunavskom otoku ponovno je umjesto kosilica održavalo stado ovaca stare bovške pasmine (Krainer Steinschaf). Ovčice su bile jako vrijedne te su ove sezone „pokosile“ površinu veličine 20 nogometnih igrališta!

Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Sve zelenija austrijska metropola odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promjena, a iako je u gradu s gotovo pola milijuna stabala udio zelenih površina već dosegao 53 %, Beč ih želi još više! Posebnim proračunom za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, gradska će uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura te omogućiti ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada.

Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“

U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama austrijska prijestolnica već odavno vjeruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udio zelenih površina u gradu je u međuvremenu dosegao 53 %, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. No ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove „zelene“ fasade.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER