Struja i toplina za desetke tisuća bečkih kućanstava

Što se krije iza šarene fasade?

Spalionica Spittelau je jedno od najsuvremenijih svjetskih postrojenja za spaljivanje otpada s visoko učinkovitim sustavom za pročišćavanje otpadnih plinova.

Bečka spalionica otpada Spittelau potvrđuje kako ovakva postrojenja ne moraju nužno biti ružni kompleksi na periferiji grada. Spittelau je postao još jedna bečka atrakcija, čiju je upečatljivu fasadu osmislio čuveni umjetnik i okolišni aktivist Friedensreich Hundertwasser.

 

Spalionica Spittelau je sagrađena između 1969. i 1971. godine, a 1987. godine u požaru su uništeni glavni dijelovi postrojenja za spaljivanje otpada. Umjesto rušenja, spalionica je obnovljena na istom mjestu. Tu je već bila prisutna sva infrastruktura, a velika je prednost što se otpad spaljivao tamo gdje je i nastao - u središtu grada.

 

Helmut Zilk, tadašnji gradonačelnik Beča, želio je da se u Spittelau postave novi standardi u zaštiti okoliša. Osim toga, novi Spittelau je zamišljen i kao umjetničko djelo, pa je projektiranje povjereno Friedensreichu Hundertwasseru, pravom ljubitelju prirode i okolišnom aktivistu, no prvenstveno velikom umjetniku. Novo postrojenje spalionice završeno je 1992. godine, a atraktivno zdanje ubrzo je postala još jedna bečka atrakcija.


Što se krije iza šarene fasade?

Otpad koji se dovozi u postrojenje spalionice se najprije važe i uskladištuje u spremniku površine od oko 7.000 m3. Otpad se kranovima prebacuje u dvije peći gdje se zatim spaljuje. Proizvedeni vrući otpadni plinovi prolaze kroz izmjenjivač topline, koji stvara paru koja se zatim koristi za proizvodnju toplinske i električne energije. Nakon pročišćavanja, otpadni se plinovi ispuštaju u atmosferu na visini od 126 metara.

 

Spalionica Spittelau je danas jedno od najsuvremenijih svjetskih postrojenja za spaljivanje otpada s visoko učinkovitim sustavom za pročišćavanje otpadnih plinova, koje godišnje prerađuje oko 250.000 tona otpada na najvišoj razini zaštite okoliša, a energija nastala spaljivanjem otpada koristi se za opskrbljivanje toplinom čak 60.000 kućanstava.

 

Timelapse prikazuje tijek radova na sanaciji spalionice Spittelau u Beču (2012.-2015.), u čiju je optimizaciju proizvodnje električne i toplinske energije tvrtka Wien Energie uložila čak 130 milijuna eura.

 

Spittelau u brojkama:

 

  • 76-postotna učinkovitost (prije sanacije 70%);
  • Oko 50% godišnje energije proizvedene recikliranjem otpada dolazi iz obnovljivih izvora;
  • 120 GWh proizvodnje električne energije godišnje (prije sanacije 40 GWh);
  • Opskrba električnom energijom: isporučuje se za 50.000 kućanstava godišnje (prije sanacije: 16.000);
  • 500 GWh proizvodnje topline godišnje;
  • Opskrba toplinom: toplina i topla voda isporučuje se za 60.000 kućanstava godišnje;

 

Tvrtka Wien Energie opskrbljuje električnom i toplinskom energijom te plinom dva milijuna stanovnika, 230.000 tvrtki i industrijskih postrojenja u Beču i okolici.

VEZANE VIJESTI

Anketa za potrebe energetske tranzicije hrvatskih otoka

Tajništvo za čistu energiju EU otoka razvilo je kratak upitnik kako bi svoje savjetodavne i stručne usluge prilagodilo stvarnim otočnim potrebama i odgovorilo na konkretne otočne izazove.

I „crveni“ Teksas postaje „zelen“

Iako fosilna goriva čine veliki udio teksaške ekonomije, novo istraživanje pokazuje kako ova američka savezna država ima dovoljno prirodnih resursa da u cijelosti napusti korištenje ugljena i još uvijek zadovolji svoje potrebe za električnom energijom.

Do vlastite električne energije s malom vjetroturbinom na balkonu

Britanski znanstvenici projektirali su vjetroturbinu koja stanovnicima gradova omogućuje proizvodnju vlastite električne energije na njihovim balkonima. Iako još u fazi razvoja, ovakva mala vjetroturbina, koja ima mogućnost iskorištavanja vjetra promjenjivog smjera, možda je novi alat velikih gradova u borbi protiv klimatskih promjena.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER