Bečka spalionica otpada već 50 godina izgara za čišći planet

Što se krije iza šarene fasade?

Ona je umjetničko djelo, čista je i postavila je nove standarde u zaštiti okoliša. Spalionica otpada Spittelau opskrbljuje trećinu stanovnika Beča toplinskom energijom, a ove godine slavi 50. godišnjicu svog postojanja.

Bečko energetsko poduzeće Wien Energie ove godine slavi 50 godina od otvorenja spalionice otpada Spittelau koja godišnje prerađujući 250.000 tona otpada ekološki prihvatljivim grijanjem opskrbljuje 60.000 kućanstava, a strujom oko 50.000 kućanstava. Osim toga, Spittelau je postavila nove standarde u očuvanju okoliša: spalionica otpada raspolaže s najmodernijom tehnologijom čišćenja dimnih plinova na svijetu te tako obrađuje otpad na najvišoj razini ekološke prihvatljivosti. Godišnji prosjek emisija ugljikovog dioksida leži gotovo 90 posto ispod graničnih vrijednosti.

 

  • Umjetnik Hundertwasser zaslužan je za prepoznatljivost bečke spalionice Spittelau u svijetu koja godišnje obradi 250.000 tona otpada © Wien Energie / Ludwig Schedl

Slikovite fasade Hundertwassera u znaku ekologije

Dodatni razlog visokog ekološkog standarda spalionice bila je i suradnja s umjetnikom Friedensreichom Hundertwasserom. Tek nakon što se uvjerio da Beč uza sve uložene napore u smanjenju otpada nema alternativu, umjetnik je prihvatio molbu tadašnjeg bečkog gradonačelnika Helmuta Zilka da fasadu toplane oslika svojim karakterističnim šarenim strukturama. Jedan od uvjeta za ovu suradnju bilo je opremanje spalionice najmodernijom tehnologijom čišćenja dimnih plinova. Spektakularna je umjetnička građevina prema viziji Hundertwassera trebala služiti kao primjer harmonične simbioze tehnologije, ekologije i umjetnosti, a sam umjetnik odrekao se honorara za svoj rad.

  • Bečka spalionica otpada Spittelau potvrđuje kako ovakva postrojenja ne moraju nužno biti ružni kompleksi na periferiji grada. Spittelau je postao još jedna bečka atrakcija, čiju je upečatljivu fasadu osmislio čuveni umjetnik i okolišni aktivist Friedensreich Hundertwasser. © Wien Energie

Dovršena je 1992. godine, a zbog mozaične fasade, zlatne kugle na dimnjaku, valovitih linija i zelenog krova spalionica Spittelau ubrzo je postala prava turistička atrakcija i jedna je od najčešće fotografiranih znamenitosti glavnoga grada Austrije. Osim toga, privlači i stručne delegacije iz čitavog svijeta koje žele upoznati bečki primjer dobre prakse, a jedna od zanimljivosti spalionice je i gnijezdo u kojem se, ispod gornjeg prstena zlatne kugle na dimnjaku, svake godine gnijezdi najmanje jedan par sokolova.

Trenutna očitanja emisije ispušnih plinova iz spalionice Spittelau dostupna su putem sljedeće poveznice.

U blizini spalionice otpada od 2009. nalazi se i centrala daljinskog hlađenja kojom gradsko energetsko poduzeće opskrbljuje stanovnike glavnog grada Austrije. Snaga postrojenja od 17 megavata odgovara snazi od otprilike 4.860 klima-uređaja.

  • Novo postrojenje važan je doprinos zaštiti okoliša u Beču © Wien Energie / Merlin Bartholomäus

Trenutačno je u izgradnji i postrojenje koje će višak električne energije pretvarati u toplinu koristeći takozvanu power to heat tehnologiju. Fasadu modernog postrojenja, koje funkcionira poput predimenzioniranog kuhala za vodu, Wien Energie namjerava ukrasiti šarenim mozaicima po uzoru na Hundertwasserov stil. Održivost ima važnu ulogu u njegovoj gradnji pa se, primjerice, djelomično koristiti eko-beton. Postrojenje se planira pustiti u pogon u proljeće 2022.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj u fokusu „Dobre energije“

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 25. travnja 2024. u prostoru Wespa Spaces (Radnička 50) u Zagrebu organizira konferenciju „Dobra energija“. U fokusu četvrtog izdanja ovog ZEZ-ovog redovnog događanja posvećenog građanskoj energiji su energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj.

Beč dobiva moderno postrojenje koje višak električne energije pretvara u toplinu

Bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie u proljeće 2022. godine u rad bi trebalo pustiti novo postrojenje za pretvorbu električne energije u toplinsku. Vanjski izgled postrojenja bit će inspiriran šarenom fasadom bečke spalionice otpada Spittelau, a krov s urbanim vrtom služit će uzgoju povrća i opuštanju.

Zašto bečke energane igraju važnu ulogu u kružnom gospodarstvu?

Najstarija energana u austrijskoj prijestolnici ove godine slavi 60. obljetnicu otvorenja. Beč danas raspolaže s ukupno četiri energane koje godišnje obrađuju više od milijun tona otpada, priopćili su iz Međunarodnog ureda Grada Beča u Zagrebu (City of Vienna | International Offices).

U Beču se reciklira energija iz klima-uređaja

Toplina nastala radom klima-uređaja u Bečkom međunarodnom centru, koja se dosad otpuštala u zrak, ubuduće će se slati u lokalnu toplinsku mrežu te će služiti za opskrbu oko 2.400 kućanstava

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER