Zašto bečke energane igraju važnu ulogu u kružnom gospodarstvu?

Odluka o izgradnji prve bečke spalionice za energiju iz otpada Flötzersteig donijeta je daleke 1959. godine

Najstarija energana u austrijskoj prijestolnici ove godine slavi 60. obljetnicu otvorenja. Beč danas raspolaže s ukupno četiri energane koje godišnje obrađuju više od milijun tona otpada, priopćili su iz Međunarodnog ureda Grada Beča u Zagrebu (City of Vienna | International Offices).

Bečke spalionice za energiju iz otpada imaju poprilično dugu povijest. Zbog svoje moderne tehnologije i održivosti privlače stručne delegacije iz čitavog svijeta koje žele bolje upoznati bečki primjer dobre prakse. Dana 25. travnja 1963. s radom je započela najstarija austrijska spalionica za energiju iz otpada Flötzersteig. Smještena u 16. gradskom okrugu Ottakring, u zapadnom dijelu grada, danas obrađuje oko 200.000 tona miješanog otpada godišnje. Pritom se razina otpada smanjuje na minimum, a proizvodi se energija za grijanje 55.000 bečkih kućanstava.

„Izgradnjom postrojenja Flötzersteig prvi je put održivo gospodarenje otpadom dospjelo u prvi plan. Ova je tehnologija omogućila zbrinjavanje otpada, a time i čišći grad, ali i opskrbu energijom te racionalnu, ekološki prihvatljivu ponovnu uporabu otpada. Nakon 60 godina tema kružnog gospodarstva danas je aktualnija nego ikada. Delegacije iz cijelog svijeta posjećuju Beč kako bi obišle naša postrojenja. Kontinuirano radimo na optimizaciji ovih procesa kako bismo osigurali održivu budućnost”, naglašava Michael Strebl, predsjednik uprave bečkog gradskog energetskog poduzeća Wien Energie.

Duga povijest bečke proizvodnje energije iz otpada

  • Izgled spalionice otpada Flötzersteig 1963. © Wien Energie

Zbog sve veće potrošnje građana i uvođenja ambalaže Gradska skupština Beča 1959. donijela je odluku o tome da će se otpad spaljivati. Iste je godine položen kamen temeljac za postrojenje Flötzersteig, a njegovim puštanjem u rad nakon četiri godine tada se obrađivalo oko 60 posto nastalog otpada u Beču.

Toplinska energija dobivena spaljivanjem već se tada mogla koristiti za grijanje obližnjih zgrada, između ostaloga za obližnje bolnice ili gradske bazene.

Više od obične spalionice otpada

U proteklih 60 godina tehnologija se uvelike poboljšala. Modernizirani su kotlovi kako bi se unaprijedila učinkovitost postrojenja Flötzersteig, kao i dispečerski centar, a u postrojenje je ugrađen i moderan sustav za pročišćavanje ispušnih plinova. Vrijednosti emisija daleko su ispod zakonski propisane najviše dopuštene vrijednosti zahvaljujući kontinuiranim sanacijama i korištenju najsuvremenije tehnologije u pročišćavanju dimnih plinova. Zanimljiva je činjenica da se lokacija spalionice kontinuirano prilagođava u području zaštite okoliša pa se sadnjom voćaka i zelenila pridonosi očuvanju bioraznolikosti. Osim toga prošle je godine na tom području postavljeno i pet košnica u kojima je smješteno preko 200.000 pčela.

  • Postrojenje Flötzersteig danas © Wien Energie/Christian Hofer

U četiri bečke energane obrađuje se više od milijun tona otpada godišnje

Na području Beča nalaze se ukupno četiri postrojenja za dobivanje energije iz otpada. Tri su u vlasništvu bečkog energetskog poduzeća Wien Energie, a jedno je u vlasništvu Grada Beča.

Zbog svoje prepoznatljive šarene fasade koja je oslikana prema ideji slavnog umjetnika i ekološkog aktivista Friedensreicha Hundertwassera, spalionica Spittelau prava je turistička atrakcija i jedna od najčešće fotografiranih znamenitosti glavnoga grada Austrije. Nalazi se u 9. bečkom okrugu Alsergrund u sjevernom dijelu centra grada, a godišnje obradi oko 250.000 tona komunalnog otpada. Toplinskom energijom dobivenoj u ovoj spalionici opskrbljuje se preko 60.000 bečkih kućanstava, a strujom gotovo 50.000 kućanstava.

 

  • Umjetnik Hundertwasser zaslužan je za prepoznatljivost bečke spalionice Spittelau u svijetu koja godišnje obradi 250.000 tona otpada © Wien Energie / Ludwig Schedl

U 11. bečkom okrugu Simmering, koji je rezidencijalno i industrijsko područje te je smješten u jugoistočnom dijelu grada, nalazi se postrojenje Simmeringer Haide koje je pušteno u rad 1980. godine. Zahvaljujući posebnoj opremi ondje je moguće spaljivanje ne samo komunalnog, već i opasnog i zaraznog medicinskog otpada te otpadnog mulja. Ovo postrojenje ima jedan od najmodernijih sustava za pročišćavanje dimnih plinova u Europi, a ovakva vrsta kombiniranog postrojenja za obradu opasnog otpada i otpadnog mulja trenutačno je jedinstvena u Europi. Različite vrste otpada ondje se obrađuju na različit način. Tako se, primjerice, opasni otpad spaljuje u rotacijskim pećima na temperaturi od 1.200 stupnjeva Celzijevih. Šljaka koja nastane naglo se hladi u vodenoj kupelji te se sprječava otpuštanje teških metala. Proizvedena energija u tom postrojenju koristi se za grijanje gotovo 50.000 kućanstava.

>>> Pročitajte još >>> Bečki pročistač vode proizvodi energiju iz otpadnog mulja

  • Spittelau potvrđuje kako ovakva postrojenja ne moraju nužno biti ružni kompleksi na periferiji grada. Spittelau je postao još jedna bečka atrakcija, čiju je upečatljivu fasadu osmislio čuveni umjetnik i okolišni aktivist Friedensreich Hundertwasser. © Wien Energie

Bečko poduzeće Wien Energie osim toga upravlja i postrojenjem Grada Beča Pfaffenau za obradu komunalnog otpada. Također je smješteno u gradskom okrugu Simmering, u neposrednoj blizini potonje spalionice te bečkog pročistača vode. Radi se o jednom od najmodernijih postrojenja u Europi, a otvoreno je 2008. godine.

Na godišnjoj razini bečke energane obrade preko milijun tona otpada, a proizvode struju i toplinsku energiju za stotine tisuća kućanstava u Beču.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Beč dobiva moderno postrojenje koje višak električne energije pretvara u toplinu

Bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie u proljeće 2022. godine u rad bi trebalo pustiti novo postrojenje za pretvorbu električne energije u toplinsku. Vanjski izgled postrojenja bit će inspiriran šarenom fasadom bečke spalionice otpada Spittelau, a krov s urbanim vrtom služit će uzgoju povrća i opuštanju.

U Beču se reciklira energija iz klima-uređaja

Toplina nastala radom klima-uređaja u Bečkom međunarodnom centru, koja se dosad otpuštala u zrak, ubuduće će se slati u lokalnu toplinsku mrežu te će služiti za opskrbu oko 2.400 kućanstava

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER