U Beču se reciklira energija iz klima-uređaja

Recikliranjem energije iz klima-uređaja proizvest će se oko 18.000 MWh toplinske energije i smanjiti emisija CO2 za više od 3.400 tona godišnje!

Toplina nastala radom klima-uređaja u Bečkom međunarodnom centru, koja se dosad otpuštala u zrak, ubuduće će se slati u lokalnu toplinsku mrežu te će služiti za opskrbu oko 2.400 kućanstava

Bečki međunarodni centar (Vienna International Centre - VIC), poznat i kao UNO City, velik je kompleks u 22. gradskom okrugu sagrađen prema projektu austrijskog arhitekta Johanna Stabera i otvoren 1979. godine, a u njemu se nalaze brojni uredi međunarodnih organizacija, među kojima je i sjedište Ujedinjenih naroda.

Klima-uređaji u kompleksu pružaju ugodan boravak uz rashlađen ambijent za oko 5.000 zaposlenika iz više od 120 zemalja. No, tijekom postupka hlađenja nastaje i toplina koja se dosad neiskorištena otpuštala u okoliš. Zahvaljujući novom sustavu toplinskih pumpi bečkog energetskog poduzeća Wien Energie ta će se toplina ubuduće slati u lokalnu toplinsku mrežu te će služiti za opskrbu oko 2.400 kućanstava koja se nalaze u blizini kompleksa. Recikliranjem energije iz klima-uređaja moći će se proizvesti oko 18.000 MWh toplinske energije godišnje. 

  • Postrojenje za recikliranje energije u Bečkom međunarodnom centru © Wien Energie / Christian Hofer

„Klima-uređaji Bečkog međunarodnog centra sada griju Bečanke i Bečane. Zvuči paradoksalno”, kazao je Michael Strebl, predsjednik uprave gradskog poduzeća Wien Energie, te dodao da je ponovno korištenje postojeće energije ključno za energetsku tranziciju. Također je naglasio da će se na ovaj način emisija ugljikovog dioksida u austrijskoj prijestolnici smanjiti za više od 3.400 tona godišnje.

Prilikom puštanja novog sustava u pogon član bečkog gradskog poglavarstva za financije i međunarodne poslove, Peter Hanke, kazao je da je ekološki prihvatljiva opskrba toplinskom energijom neophodna za postizanje klimatskih ciljeva istaknuvši da je recikliranje energije u Bečkom međunarodnom centru jako dobar primjer koji pokazuje kako grad Beč inovativnim projektima i suradnjom različitih sektora potiče zaštitu okoliša.

  • Peter Hanke (lijevo) i Michael Strebl (desno) na predstavljanju novog postrojenja © Wien Energie / Christian Hofer

Uz već klasične sustave proizvodnje energije poput spalionica otpada ili postrojenja za kombiniranu proizvodnju topline i električne energije glavni grad Austrije sve više ulaže u različite obnovljive izvore energije.

Tako je, na primjer, poznati proizvođač napolitanki Manner u suradnji s tvrtkom Wien Energie u pogon pustio postrojenje koje višak topline nastao u proizvodnom procesu tvornice koristi za grijanje stanova i vode. Ovaj novi projekt pokazuje kako se može postići prelazak na energetski učinkovit sustav grijanja i hlađenja.

  • Slatka toplina Manner napolitanki: Vrući zrak iz proizvodnog procesa preusmjerava se u lokalnu toplinsku mrežu dužine 3,5 km i koristiti za grijanje stanova i vode / Foto: Ekovjesnik

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PARK(ing) DAY je dan za druženje u kvartovskim oazama!

Ovog petka, 17. rujna, u Beču i u gradovima diljem svijeta obilježava se PARK(ing) DAY 2021. Motorna vozila ustupaju mjesto stanovnicima gradskih četvrti, a parkirališna mjesta pretvaraju se u ugodan prostor za druženje u susjedstvu i organizaciju raznih aktivnosti i događaja.

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER