Bečka povijesna jezgra pretvara se u „Prsten hladnoće“

Novim sustavom sljedeće godine hladit će se odabrani hoteli, javne zgrade i uredski prostori

Pripremajući se za sljedeće ljeto, austrijska metropola gradi zeleni sustav daljinskog hlađenja riječnom vodom iz Dunavskog kanala. Očekuju se uštede energije od čak 70% te smanjenje emisija CO2 za 50 %.

Održavanje ugodnih temperatura tijekom najtoplijih ljetnih dana uskoro će postati stvarnost za stanovnike strogog središta grada Beča zahvaljujući planovima izgradnje novog sustava daljinskog hlađenja koje će područje unutar bečkog Ringa pretvoriti u „Prsten hladnoće“ te većem dijelu prvog bečkog okruga osigurati energetski učinkovitu alternativu klimatizacijskim uređajima do 2025. godine.

  • Shema novog sustava daljinskog hlađenja / Izvor: Stadt Wien / Wien Energie

Ovaj projekt predstavlja dio „klimatske ofenzive“ Grada Beča i njegovog klimatskog modela koji sve više postaje svjetski standard, a njegova realizacija posebno je važna u vremenu kada ljeta postaju sve toplija, toplinski valovi sve izraženiji te razdoblja vrućih dana sve duža.

Poznato je da se klima uređaji ubrajaju među najveće potrošače električne energije, a zahvaljujući novom sustavu daljinskog hlađenja postići će se fantastične uštede energije od čak 70 %. Očekuje i smanjenje emisija ugljikovog dioksida za 50 %, no pored svega toga grad će još ljepše izgledati. Naime, uklanjanjem klima uređaja postići će se i velike uštede prostora i ljepši izgled pročelja zgrada u povijesnom središtu Beča koje je od 2001. godine pod zaštitom kao UNESCO-va Svjetska kulturna baština.

  • Postrojenje na bečkom Schottenringu / Izvor: Grad Beč

Sustav daljinskog hlađenja koristit će vodu iz Dunavskog kanala i to uz stroga ekološka ograničenja kako bi se osiguralo da njegovi stanovnici ne trpe eventualne štetne učinke. Upotrijebit će se samo dio vode, čija će temperatura pri povratku u kanal biti znatno ispod maksimalnih temperaturnih granica koje bi mogle naštetiti biljnim i životinjskim organizmima koji u njemu obitavaju.

Prva faza projekta planira se pokrenuti već sljedeće godine, i to hlađenjem odabranih hotela, javnih zgrada i uredskih prostora. Ohlađena na 5 do 6 stupnjeva Celzija voda će se uvoditi u lokalne rashladne sustave, a nakon upijanja topline zgrada pumpom će se vraćati natrag u centralno postrojenje te potom u Dunavski kanal.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PARK(ing) DAY je dan za druženje u kvartovskim oazama!

Ovog petka, 17. rujna, u Beču i u gradovima diljem svijeta obilježava se PARK(ing) DAY 2021. Motorna vozila ustupaju mjesto stanovnicima gradskih četvrti, a parkirališna mjesta pretvaraju se u ugodan prostor za druženje u susjedstvu i organizaciju raznih aktivnosti i događaja.

U Beču se reciklira energija iz klima-uređaja

Toplina nastala radom klima-uređaja u Bečkom međunarodnom centru, koja se dosad otpuštala u zrak, ubuduće će se slati u lokalnu toplinsku mrežu te će služiti za opskrbu oko 2.400 kućanstava

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER