Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Keksi koji griju ili kako poznati proizvođač Manner napolitanki u suradnji s gradskim energetskim poduzećem Wien Energie toplinskom energijom opskrbljuje 600 bečkih kućanstava

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Tvrtka Josef Manner & Comp AG osnovana je 1890. godine i do današnjih je dana postala jedan od najvećih i najuspješnijih proizvođača konditorskih proizvoda u Austriji. Manner je ujedno i prava priča o uspjehu jedne obiteljske tvrtke s gotovo 130 godina tradicije čiji su vafli punjeni kremom od lješnjaka i kakaa postali sinonim visoke kvalitete te odavno stekli kultni status među ljubiteljima slastica u Austriji, ali i daleko izvan granica svoje zemlje.

 • Sa slatkim tajnama Mannera upoznali su nas gospođa Karin Steinhart i gospodin Lechner / Foto: Ekovjesnik

Manner danas zapošljava više od 700 djelatnika u proizvodnim pogonima u Beču i nedalekom Wolkersdorfu u Donjoj Austriji te pažljivo razvija i unapređuje svoju proizvodnju prema originalnim receptima iz 19. stoljeća, kombinirajući tako tradiciju i inovacije suvremenog doba. Oba pogona posluju prema IFS (International Food Standard) certifikatu, čime se osigurava visoka razina kvalitete i sigurnosti proizvoda, ali i poslovanje u skladu sa zahtjevima trgovačkih lanaca i očekivanjima kupaca.

 • Manner napolitanke na hlađenju, gotovo spremne za rezanje / Foto: Ekovjesnik

Za finu kremu koriste se samo certificirana zrna kakaa iz održivog uzgoja

Najpoznatiji i najprodavaniji Mannerov proizvod svakako je originalna Manner napolitanka koja se sastoji od pet slojeva hrskavih, poput papira tankih vafli i četiri sloja najfinijeg punjenja kreme od lješnjaka i kakaa, s 12 % lješnjaka koji izvorno dolaze iz napuljske regije.

„Veliku pozornost posvećujemo posebnom okusu kakaa u kremi kako bi Manner napolitanka svakom našem kupcu predstavljala uistinu poseban užitak. Sirova, nepržena zrna kakaa konstantno kontroliramo u našem laboratoriju i prerađujemo ih u vlastitom proizvodnom pogonu. Također, nabavljamo isključivo 100-postotno UTZ certificirana zrna kakaa iz održivog uzgoja“, otkrila nam je Karin Steinhart, voditeljica Odjela za odnose s javnošću tvrtke Manner.

Kao i sve velike svjetske priče o uspjehu, tako i ova slatka priča ima svoj početak koji seže još u 19. stoljeće. Osnivač tvornice, Josef Manner I., bio je uspješan trgovac koji je 1889. godine u srcu Beča, na svega nekoliko koraka od čuvene katedrale sv. Stjepana, otvorio svoju prvu malu trgovinu iz koje će se razviti jedan od najuspješnijih i najpopularnijih austrijskih brendova. Napomenimo još samo to da je trgovina još uvijek na istom mjestu, iako ih danas u Beču i drugim austrijskim gradovima ipak ima nešto više, a nedavno je otvorena i Manner trgovina u Berlinu.

 • Manner kombinira tradiciju i inovacije suvremenog doba / Foto © Josef Manner & Comp AG / Bernhard Noll

Proizvodnja Mannerovih napolitanki pokrenuta je već sljedeće godine, a od 1898. godine zaštitni znak tadašnje tvornice čokolade Josef Manner postaje bečka katedrala sv. Stjepana koji se uz tradicionalnu rozu boju, unatoč manjim ili većim promjenama dizajna, zadržao na pakiranjima Mannerovih proizvoda svih ovih dosadašnjih 129 godina. Time je naglašena i velika povezanost ovog brenda s Bečom u kojem je nastao, razvijao se te stekao uistinu kultni status među ljubiteljima slastica. Uostalom, pored brojnih ostalih bečkih brendova zbog kojih hrlimo u lijepu austrijsku prijestolnicu, Mannerove napolitanke svakako predstavljaju nezaobilazan bečki suvenir, ali također mogu biti slatki poticaj za posjet tom gradu u čiju se kvalitetu i jedinstven okus možete uvjeriti i njihovom kupovinom u našim trgovinama. 

 • Kako se kroz godine mijenjao dizajn pakiranja Mannerovih napolitanki / Foto © Josef Manner & Comp AG

 • Manner ponosno nosi znak Superbrands Austria za 2019. godinu / Foto © Josef Manner & Comp AG

40 milijuna eura za modernizaciju

No, ova tvornica koja se nalazi u 16. bečkom okrugu Ottakring privukla je veliku pozornost medija još jednom svojom velikom posebnošću. Naime, nakon što je u modernizaciju proizvodnje 2016. godine uloženo 40 milijuna eura, bečka tvornica tvrtke Josef Manner & Comp AG sada toplinskom energijom opskrbljuje 600 kućanstava u svojoj neposrednoj blizini.

„Manner je u suradnji s gradskim energetskim poduzećem Wien Energie prošle godine u pogon pustio postrojenje koje toplinskom energijom opskrbljuje kućanstva u 16. i 17. bečkom okrugu, a ovaj energetski visoko učinkovit sustav grijanja zasniva se na prikupljanju viškova topline nastale u proizvodnom procesu tvornice koja se izravno preusmjerava u lokalnu toplinsku mrežu dužine 3,5 km i koristiti za grijanje stanova i toplu vodu“, rekla nam je Karin Steinhart. „Radi se o postrojenju snage 1 MW kojim se isporučuje toplinska energija za potrebe 600 kućanstava u neposrednom okruženju tvornice Manner, točnije u bečkim okruzima Ottakring i Hernals. Naravno, u ljetnim se mjesecima višak topline iz proizvodnog procesa hladi i koristi za hlađenje.“

 • U velikoj se peći svake minute proizvede 450 napolitanki / Foto © Josef Manner & Comp AG / Bernhard Noll

U tvornici Manner nalazi se i jedna od najvećih peći za vafle na svijetu u kojoj se svake minute proizvodi 450 napolitanki, no to nije jedini njezin proizvod – toplina koja nastaje u proizvodnom procesu koristi se za pogon peći, dok se viškovima topline opskrbljuje lokalna toplinska mreža.

Bečko poduzeće Wien Energie i Manner su u jesen 2016. godine započeli suradnju tražeći inovativno energetsko rješenje te je tada u probni rad pušteno 1.400 MWh kojima se toplinom opskrbilo prvih 150 okolnih kućanstava. Sa završetkom modernizacije proizvodnje na proljeće 2018. godine postrojenje je stavljeno u puni pogon kroz koji se sada može pustiti učetverostručena količina energije od 5.600 MWh te zahvaljujući tome isporučiti energija za grijanje stanova i vode za potrebe 600 lokalnih kućanstava.

 • Vrući zrak iz proizvodnog procesa preusmjerava se u lokalnu toplinsku mrežu dužine 3,5 km i koristiti za grijanje stanova i vode / Foto: Ekovjesnik

Vertikalna proizvodnja

Dok tako svake minute u velikoj Mannerovoj peći nastaju stotine napolitanki, u pozadini se odvija drugi proizvodni proces – prikupljanje topline koja se preusmjerava u lokalnu toplinsku mrežu. Vrući ispušni zrak koji nastaje tijekom proizvodnje napolitanki prikuplja se u cijevima te ventilatorom „tjera“ na krov postrojenja i naposljetku pretvara u vruću vodu putem izmjenjivača topline.

Toplina dobivena u proizvodnom procesu preusmjerava se u lokalnu toplinsku mrežu dužine 3,5 km i koristiti za grijanje stanova i vode. Kako bi se to omogućilo, poduzeće Wien Energie je u sklopu Mannerovog postrojenja ugradilo potrebne instalacije i izmjenjivač topline te ih spojilo na vlastitu toplinsku mrežu.

 • Vertikalna proizvodnja u tvornici Manner / Foto © Josef Manner & Comp AG

U novom je pogonu poslovanje organizirano kao „vertikalna proizvodnja“: na njegovom se vrhu proizvodi fina krema, kat niže vafli, a potom napolitanke, koje se još jedan kat niže pakiraju te na posljednjoj i najnižoj razini slažu na palete i upućuju prema logističkim i trgovačkim centrima te kupcima. Inače, Manner se odnedavna može pohvaliti i robotiziranim paletiranjem robe što omogućuje još efikasnije manipuliranje robom.

 • Slatki vafli punjeni kremom od lješnjaka i kakaa strojno se slažu u kutije prepoznatljve boje i dizajna. / Foto: Ekovjesnik

U Manneru se pazi na izgled svakog pakiranja te se loše pakirana ili najmanje oštećena pakiranja uklanjaju prije slaganja u kutije. Svako pakiranje koje nije prošlo detaljan pregled ispravnosti treba se raspakirati, a napolitanke će se prepakirati.

 • Ova pakiranja nisu prošla pregled ispravnosti i trebaju se prepakirati / Foto: Ekovjesnik

„Jako pazimo na dobro gospodarenje našim sirovinama i stalno smanjujemo količinu otpada u proizvodnom procesu. Tako na primjer pazimo da maksimalno iskoristimo i ostatke koje dobijemo pri rezanju napolitanki, a trenutno se bavimo pronalaženjem najboljeg rješenja za korištenje ostataka zrna kakaa kako bi naša tvrtka u potpunosti poslovala po zero waste načelima“, objasnila nam je Karin Steinhart.

 • Na ovom se stroju umeće crvena nit za otvaranje pakiranja s napolitankama / Foto: Ekovjesnik

Na pitanje isporučuju li se u sve zemlje EU-a proizvodi jednake kvalitete dobili smo potvrdan odgovor, odnosno i sami smo se u to uvjerili jer su pakiranja za sve zemlje u koje se izvoze slatki Mannerovi proizvodi ista. Naime, Manner na tržišta EU-a i ostalih zemalja izvozi gotovo 60 % svojih proizvoda, a dio teksta s opisom proizvoda na pakiranjima koje smo vidjeli u bečkoj tvornici bio je i na hrvatskom jeziku.

„Suradnjom između gradskog poduzeća Wien Energie i poznatog bečkog proizvođača napolitanki dobiveno je izvrsno i učinkovito energetsko rješenje koje će moći poslužiti i kao model za slična inovativna rješenja u ostalim dijelovima Beča. Ulaganjem u modernizaciju proizvodnje i novo postrojenje Manner je smanjio emisiju CO2 u Beču za dodatnih 1.000 tona godišnje, što je ekvivalentno emisiji ugljikovog dioksida 430 osobnih automobila ili 240 kućanstava“, rekao je generalni direktor tvrtke Wien Energie Michael Strebl.

 • Velik dio proizvodnje u Manneru je robotiziran / Foto: Ekovjesnik

„Modernizacijom proizvodnje i izgradnjom novog postrojenja u Beču Manner je još konkurentniji, a našim smo inovativnim energetskim rješenjem dali veliki doprinos daljnjem razvoju održive proizvodnje u gradskim četvrtima te povezali njihove dvije funkcije – proizvodnu i stambenu“, rekao je Thomas Gratzer, član Uprave Mannera zadužen za proizvodnju i tehnologiju.

 • Foto: Ekovjesnik

Manner i Wien Energie zajedno za zaštitu klime

Kako nam je u razgovoru rekla Karin Steinhart, zahvaljujući ovoj lokalnoj toplinskoj mreži ne profitiraju samo kućanstva u Hernalsu i Ottakringu. Na nju je priključena i upravna zgrada Mannera koja s poduzećem Wien Energie nastavlja suradnju s ciljem zaštite klime. „Naša je bečka tvornica čistom i 'zelenom' toplinom tijekom prošle godine umanjila svoju emisiju za 34 tone CO2 što nam je potvrđeno certifikatom koje nam je dodijelilo Tehničko sveučilište u Beču (TU Wien)“, kazala nam je Steinhart.

Klimatski partner Tehničkog sveučilišta u Beču može postati svatko tko pomaže u implementaciji održivih tehnologija i smanjuje emisije CO2, a u Manneru najavljuju uvođenje novih mjera za zaštitu klime.

Manner napolitanke i ostali slatki proizvodi ovog omiljenog bečkog brenda tako nisu samo neodoljivog okusa, već i griju. Kao ekološki osviještenim potrošačima trebalo bi nam biti važno kako se hranimo, a osim što imaju visokokvalitetne sastojke i to posebno kakao iz održivog uzgoja, ove nam napolitanke garantiraju i da se njihov proizvođač brine o zaštiti okoliša.

 • Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo upoznali / Foto © Josef Manner & Comp AG / Bernhard Noll

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljivi izvori čine 52 posto njemačkog energetskog miksa

U Njemačkoj je u prvom tromjesečju 2020. godine iz obnovljivih izvora dobiveno 52 posto električne energije koja je isporučena u javnu mrežu. No, potrebna su daljnja ulaganja kako bi se taj visoki udio obnovljivih izvora energije mogao zadržati, a još se ne zna koliko će na potrošnju električne energije utjecati kriza koronavirusa.

Korištenjem otpadne topline metroa do jeftinije i „zelenije“ topline

Općinsko vijeće londonskog Islingtona naručilo je izradu projekta za opskrbu toplinom na daljinu kako bi svojim stanovnicima omogućilo jeftiniju i „zeleniju“ toplinu. Tvrtka Ramboll ponudila je inovativno rješenje u korištenju otpadne topline iz dubina londonske podzemne željeznice.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER