Bečki pročistač vode proizvodi energiju iz otpadnog mulja

Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda postaje u potpunosti energetski neovisno, a emisija CO2 smanjit će se za čak 40.000 tona godišnje

Zahvaljujući novom postrojenju za obradu mulja bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien samostalno će se opskrbljivati energijom potrebnom za rad, a višak će predavati u gradsku mrežu!

Učinkovita upotreba energije sadržane u mulju >>> Projektom E_OS, kojim će se omogućiti proizvodnja energije optimizacijom tehnologije obrade mulja, Beč ponovno postavlja nove međunarodne standarde koje već usvajaju i neki drugi svjetski gradovi. Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda uvijek su među najvećim komunalnim potrošačima energije, a to vrijedi i za bečko postrojenje Ebswien koje za pročišćavanje bečkih otpadnih voda godišnje troši oko 60 GWh ili 1 % ukupnih energetskih potreba grada Beča.

  • Projektom E_OS postrojenje Ebswien Hauptkläranlage se od velikog potrošača energije pretvara u energetski pozitivno postrojenje koje će godišnje proizvoditi više energije nego što mu je potrebno za pročišćavanje otpadnih voda / © LBS/ebswien

Nakon više od pet godina završeni su radovi na energetskoj obnovi bečkog postrojenja za pročišćivanje otpadnih voda Ebswien. U tom su periodu obnovljeni bazeni za mehaničko i biološko pročišćivanje te je izgrađeno novo postrojenje za obradu mulja. Zahvaljujući tome bečki se pročistač vode, koji se prostire na površini veličine Vatikana, nakon njegova puštanja u pogon može u potpunosti samostalno opskrbljivati energijom potrebnom za rad.

S obzirom na to da će količina proizvedene energije premašiti količinu energije potrebne za pogon pročistača, nastat će čak i višak koji će se predati u gradsku električnu mrežu. Objavili su to bečki gradonačelnik Michael Ludwig i članica bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša Ulli Sima 4. lipnja 2020., točno na 50. obljetnicu polaganja kamena temeljca za gradnju pročistača.

„Naročito u ovim vremenima, u kojima prevladava tema pandemije koronavirusa, važno je ne zaboraviti druge značajne izazove s kojima se suočava naše društvo. Zaštita klime pritom je na vrhu ljestvice”, kazao je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

  • Ulli Sima, Michael Ludwig i Christian Gantner, generalni direktor poduzeća 'Ebswien' koje upravlja bečkim pročistačem voda © C.Jobst / PID

Postrojenja za pročišćivanje otpadnih voda obično se ubrajaju u najveće komunalne potrošače energije, a na pogon jednog tako velikog postrojenja poput ovog u Beču dosad se trošio oko jedan posto ukupne gradske električne energije. Izgradnjom novog postrojenja, u kojem se iz otpadnog mulja proizvodi plin, bečki pročistač vode postaje u potpunosti energetski neovisan. Time će se i značajno smanjiti emisija CO2, i to za čak 40.000 tona godišnje.

Kako funkcionira inovativni postupak prerade otpadnog mulja u plin?

Procesom pročišćivanja vode u Beču godišnje nastane oko dva milijuna kubičnih metara mulja. Njega će bakterije u novim spremnicima zapremine od 75.000 kubičnih metara uz izostanak kisika pretvarati u plin. Riječ je o 20 milijuna kubika plina godišnje koji se dvotrećinski sastoji od metana. Istrunuli će se mulj ispumpavati iz spremnika i spaljivati, a plin će biti filtriran i preusmjeravan u termoelektranu. Pritom neće nastajati samo mehanička energija koja će se uz pomoć generatora pretvarati u struju, već i toplinska energija koja se može koristiti za zagrijavanje vode i prostorija.

Energija bi na taj način po prvi put trebala biti proizvedena ove jeseni, dok će postrojenje od sljedeće godine biti u potpunosti energetski autarkično.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Povijesni bečki trg Michaelerplatz prilagođava se klimatskim promjenama

Krajem prošlog tjedna najavljen je projekt obnove jednog od najpoznatijih trgova u zaštićenoj povijesnoj jezgri Beča. Riječ je o trgu Michaelerplatz na kojem će Bečanke i Bečani, kao i brojni posjetitelji iz cijelog svijeta, sljedeće godine u hladu stabala uživati u pogledu na spomenike od antičkog do suvremenog doba.

Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda postaje elektrana

Novi bečki projekt E_OS u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien Hauptkläranlage prilično je zanimljiv. Postrojenje se uz redovit rad obnavlja već pet godina i trenutno troši oko jedan posto ukupnih energetskih potreba grada Beča. Po završetku projekta ovo će postrojenje postati proizvođač energije te će se snabdijevati vlastitom obnovljivom energijom i tako dati važan doprinos zaštiti klime.

Beograd konačno dobiva postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je skoro potpisivanje sporazuma o projektiranju, financiranju i izgradnji prve faze postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u beogradskom naselju Veliko Selo na području gradske općine Palilula, objavljeno je na stranicama Grada Beograda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER