Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda postaje elektrana

Beč postavlja međunarodne standarde na području pročišćavanja otpadnih voda

Novi bečki projekt E_OS u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien Hauptkläranlage prilično je zanimljiv. Postrojenje se uz redovit rad obnavlja već pet godina i trenutno troši oko jedan posto ukupnih energetskih potreba grada Beča. Po završetku projekta ovo će postrojenje postati proizvođač energije te će se snabdijevati vlastitom obnovljivom energijom i tako dati važan doprinos zaštiti klime.

Učinkovita upotreba energije sadržane u mulju

Projektom E_OS (Energie_Optimierung Schlammbehandlung), kojim će se omogućiti proizvodnja energije optimizacijom tehnologije obrade mulja, Beč ponovno postavlja nove međunarodne standarde koje već usvajaju i neki drugi svjetski gradovi. Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda uvijek su među najvećim komunalnim potrošačima energije, a to vrijedi i za bečko postrojenje Ebswien koje za pročišćavanje bečkih otpadnih voda godišnje troši oko 60 GWh ili 1 % ukupnih energetskih potreba grada Beča.

Učinkovita upotreba energije sadržane u mulju, kao nusproizvodu prerade otpadnih voda, omogućit će postrojenju Ebswien da od 2020. proizvodi svu energiju potrebnu za pročišćavanje otpadnih voda iz kanalizacijskog plina. Tako će provođenjem projekta E_OS bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda postati elektrana, što će se pozitivno odraziti i na bečku klimatsku bilancu. Naime, zahvaljujući ovom projektu emisije CO2 će se od 2020. godine smanjivati za oko 40.000 tona godišnje. Ukupni troškovi ovog projekta procjenjuju se na oko 250 milijuna eura, a taj ogroman iznos u teškim gospodarskim vremenima još jednom potvrđuje odlučno djelovanje bečke gradske uprave u smjeru očuvanja okoliša i zadržavanja vodeće pozicije Beča kao grada s najvećom kvalitetom života na svijetu.

  • Budući izgled bečkog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien Hauptkläranlage / © LBS/ebswien

Čista otpadna voda i čista energija

U postrojenje Ebswien svake sekunde stiže više od 6.000 litara otpadnih voda! Nakon 20 sati pročišćena se otpadna voda sliva u Dunav bez ikakvog utjecaja na kvalitetu riječne vode. No, tako kvalitetno pročišćavanje otpadnih voda zahtijeva i potrošnju velike količine energije od čega se najveći dio, oko dvije trećine ukupne potrošnje, troši na uklanjanje onečišćujućih tvari iz otpadnih voda.

  • Projektom E_OS postrojenje Ebswien Hauptkläranlage se od velikog potrošača energije pretvara u energetski pozitivno postrojenje koje će godišnje proizvoditi više energije nego što mu je potrebno za pročišćavanje otpadnih voda / © LBS/ebswien

Ušteda energije je već godinama u središtu pozornosti uprave postrojenja Ebswien, a potrošnja je proteklih godina smanjena za oko 11 % i to primjenom projekta SternE kojim se dio potrebne energije nadomjestio korištenjem obnovljivih izvora energije. Postrojenje Ebswien je među prvima u Austriji još 2012. godine certificirao svoj sustav upravljanja energijom u skladu s normom ISO 50001, a sada će projektom E_OS napraviti još jedan veliki korak naprijed. Korištenjem energije sadržane u mulju kao nusproizvodu prerade otpadnih voda omogućit će se proizvodnja dovoljne količine obnovljive energije za potpuno napajanje postrojenja.

Prostor za zaštitu klime

Tankovi za primarno pročišćavanje i prvu fazu biološke obrade otpadnih voda koriste se još od 1980. godine i stoga je njihova obnova bila nužna. Projekt E_OS će omogućiti veću energetsku učinkovitost, povećati pouzdanost pročišćavanja otpadnih voda te smanjiti troškove održavanja. Osim što će se ukupna površina tankova povećati za oko 50 posto, znatno veći i još učinkovitiji bit će i bazeni s aktivnim muljem.

  • Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien snimljeno u kolovozu 2019. / © MA 18 / Christian Fürthner

Do sada su postrojenja za uklanjanje mulja uglavnom korištena za stabiliziranje i smanjenje mulja iz otpadnih voda, koji se dobiva kao ostatni materijal pri pročišćavanju otpadnih voda, a dobivena energija bila je tek nuspojava. Projektom E_OS stavlja se naglasak na proizvodnju energije te je u tu svrhu u suradnji s Institutom za kvalitetu vode Tehnološkog sveučilišta u Beču razvijen posve novi inovativni postupak. Naime, iz mulja je potrebno izdvojiti vodu jer je debljina mulja posebno važna za postizanje energetske ravnoteže. Mulj se sa sadržanom vodom mora zagrijati za digestiju, a s nižom količinom vode postižu se uštede energije. Međutim, ni mulj ne smije biti previše „gust“ jer se inače ne bi mogao ispumpavati. Opsežni niz testova u pilot pogonu potvrdio je sve teoretske pretpostavke pa će se u novim tankovima postrojenja Ebswien moći koristiti dvostruka količina krute tvari od dosadašnje. Ovim postupkom proizvest će se i znatno više energije!

  • Bečki gradonačelnik Michael Ludwig i gradska vijećnica Ulli Sima prilikom nedavnog obilaska bečkog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda / © C.Jobst/PID

Projektom E_OS postrojenje Ebswien se od velikog potrošača energije tako pretvara u energetski pozitivno postrojenje koje će godišnje proizvoditi više energije nego što mu je potrebno za pročišćavanje otpadnih voda. Kao što je već navedeno, time će znatno profitirati bečka klimatska bilanca – emisija CO2 će se smanjiti za oko 40.000 tona godišnje, što odgovara emisiji koja se proizvede tijekom 6.700 vožnji osobnih automobila.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Povijesni bečki trg Michaelerplatz prilagođava se klimatskim promjenama

Krajem prošlog tjedna najavljen je projekt obnove jednog od najpoznatijih trgova u zaštićenoj povijesnoj jezgri Beča. Riječ je o trgu Michaelerplatz na kojem će Bečanke i Bečani, kao i brojni posjetitelji iz cijelog svijeta, sljedeće godine u hladu stabala uživati u pogledu na spomenike od antičkog do suvremenog doba.

Beograd konačno dobiva postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je skoro potpisivanje sporazuma o projektiranju, financiranju i izgradnji prve faze postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u beogradskom naselju Veliko Selo na području gradske općine Palilula, objavljeno je na stranicama Grada Beograda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER