Beograd konačno dobiva postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

„Ova godina je dobra za Beograd jer je počela zabranom prodaje plastičnih vrećica, a već u prvom mjesecu potpisujemo ugovor za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda“, rekao je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je skoro potpisivanje sporazuma o projektiranju, financiranju i izgradnji prve faze postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u beogradskom naselju Veliko Selo na području gradske općine Palilula, objavljeno je na stranicama Grada Beograda.

Sporazum će prema riječima Gorana Vesića biti potpisan s kineskom kompanijom CMEK, i to temeljem Memoranduma o razumijevanju koji je 2018. godine u Pekingu potpisao predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić.

„Konačno počinje izgradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Beogradu. Trećina Beograda nema riješenu kanalizaciju, a sva naša kanalizacija, bez ikakve prerade, izlijeva se izravno u Savu i Dunav. Imamo preko stotinu izljeva kanalizacije u naše rijeke i poslije se netko pita zašto se u gradu tijekom ljeta osjeća neugodan miris kada padne vodostaj rijeka. Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu pokrivat će područje na kojem živi 1,5 milijuna stanovnika, a kada bude pušteno u rad smanjit će se izravno izlijevanje kanalizacije u Dunav i Savu za oko 80 posto“, rekao je Goran Vesić.

Novo postrojenje bi trebalo riješiti sve otpadne vode s područja južnog (Sremčica – Železnik – Žarkovo –  Banovo brdo – Senjak), zapadnog (Novi Beograd – Zemun) i središnjeg dijela Starog Beograda.

„Gradimo kolektore, tunele i crpne stanice kojima će se otpadne vode dovoditi do budućeg postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji Veliko Selo. Projekt će se realizirati u dvije faze. Vrijednost prve faze je 271.700.000 eura i za njenu su realizaciju sredstva osigurana međudržavnim sporazum Republike Srbije i Narodne Republike Kine. U prvoj fazi će se graditi dijelovi interceptora, s dionicom tunela Hitna pomoć – Venizelosova. Rekonstruirat će se kanalizacijska crpna stanica „Mostar”, koja će prepumpavati otpadnu vodu iz južnog dijela grada, podslivova Železnik, Banovo brdo, Topčider i Senjak, a gradit će se i kanalizacijska crpna stanica „Ušće – Nova”, sa sifonom dužine oko 500 metara ispod rijeke Save, koja će prepumpavati otpadnu vodu iz zapadnog dijela grada, Novog Beograda i Zemuna, do veze s interceptorom. Također, gradit će se i prva faza postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda „Veliko selo” mehaničkim tretmanom koji podrazumijeva prepumpavanje i pročišćavanje na grubim i finim rešetkama, uklanjanje pijeska, neotopljenih tvari i masti“, objasnio je zamjenik gradonačelnika Goran Vesić. 

U drugoj fazi, za koju još nije postignut dogovor, postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda trebalo bi imati primarnu obradu koja podrazumijeva izdvajanje mulja u primarnim taložnicima, i sekundarnu ili biološku obradu za uklanjanje dušika i fosfora postupcima na bazi aktivnog mulja, kao i izdvajanje mulja u sekundarnim taložnicima. Također, u budućnosti se predviđa i tercijarna obrada otpadnih voda, s obzirom na sve rigoroznije zahtjeve i zakonsku regulativu. 

Također, Vesić je najavio da će Beograd graditi još četiri manja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, odnosno preostalog dijela koje se neće pročišćavati u Velikom Selu te je pojasnio kako je riječ o bitno manjim postrojenjima koja Grad Beograd može samostalno financirati.

„Upravo projektiramo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Batajnici, a s Europskom investicijskom bankom pregovaramo o projektiranju i izgradnji postrojenja u Ostružnici i Obrenovcu, kao i o izgradnji kanalizacije u Kaluđerici. Prvi put u svojoj povijesti, Beograd će pročišćavati svoje otpadne vode i neće uništavati dvije rijeke na kojima živi. Zato su ovo dobri dani za Beograd, ne samo za zaštitu okoliša, već i za zdravlje naših građana. Ova godina je dobra za Beograd jer je počela zabranom prodaje plastičnih vrećica, a već u prvom mjesecu potpisujemo ugovor za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda“, zaključio je Goran Vesić.

Grad Beograd / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Protiv klimatskih promjena borimo se i na sudoperu

Prema istraživačima sa Sveučilišta u Michiganu, ručnim pranjem posuđa u sudoperu s dva korita stvaramo manje emisije stakleničkih plinova, čime je pranje natapanjem i ribanjem u toploj te ispiranjem u hladnoj vodi daleko „zelenije“ od korištenja perilice posuđa.

Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda postaje elektrana

Novi bečki projekt E_OS u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien Hauptkläranlage prilično je zanimljiv. Postrojenje se uz redovit rad obnavlja već pet godina i trenutno troši oko jedan posto ukupnih energetskih potreba grada Beča. Po završetku projekta ovo će postrojenje postati proizvođač energije te će se snabdijevati vlastitom obnovljivom energijom i tako dati važan doprinos zaštiti klime.

Ponovnim korištenjem vode u poljoprivredi protiv suša i nestašica

Klimatske promjene prijetnja su vodama Europe. Europski parlament želi osigurati izvore slatkovodne vode promicanjem ponovne uporabe vode gdje god je to moguće. Kao alternativa, za navodnjavanje se mogu iskoristiti gradske otpadne vode, čime se kompenziraju ekološki i gospodarski troškovi suša i ostalih ekstremnih vremenskih uvjeta.

Stanovnici Labinštine zahtijevaju zaštitu izvorišta pitke vode

Facebook grupa „Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine“ i Građanska inicijativa Labinštine snimili su video kojim nadležnim institucijama i cjelokupnoj javnosti žele ukazati na stanje odvodnje i vodoopskrbe Labinštine. Ako se ovo događa u jednoj od najrazvijenijih hrvatskih regija, možete li zamisliti što se događa u ostatku naše zemlje?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER