Beograd konačno dobiva postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

„Ova godina je dobra za Beograd jer je počela zabranom prodaje plastičnih vrećica, a već u prvom mjesecu potpisujemo ugovor za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda“, rekao je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je skoro potpisivanje sporazuma o projektiranju, financiranju i izgradnji prve faze postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u beogradskom naselju Veliko Selo na području gradske općine Palilula, objavljeno je na stranicama Grada Beograda.

Sporazum će prema riječima Gorana Vesića biti potpisan s kineskom kompanijom CMEK, i to temeljem Memoranduma o razumijevanju koji je 2018. godine u Pekingu potpisao predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić.

„Konačno počinje izgradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Beogradu. Trećina Beograda nema riješenu kanalizaciju, a sva naša kanalizacija, bez ikakve prerade, izlijeva se izravno u Savu i Dunav. Imamo preko stotinu izljeva kanalizacije u naše rijeke i poslije se netko pita zašto se u gradu tijekom ljeta osjeća neugodan miris kada padne vodostaj rijeka. Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu pokrivat će područje na kojem živi 1,5 milijuna stanovnika, a kada bude pušteno u rad smanjit će se izravno izlijevanje kanalizacije u Dunav i Savu za oko 80 posto“, rekao je Goran Vesić.

Novo postrojenje bi trebalo riješiti sve otpadne vode s područja južnog (Sremčica – Železnik – Žarkovo –  Banovo brdo – Senjak), zapadnog (Novi Beograd – Zemun) i središnjeg dijela Starog Beograda.

„Gradimo kolektore, tunele i crpne stanice kojima će se otpadne vode dovoditi do budućeg postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji Veliko Selo. Projekt će se realizirati u dvije faze. Vrijednost prve faze je 271.700.000 eura i za njenu su realizaciju sredstva osigurana međudržavnim sporazum Republike Srbije i Narodne Republike Kine. U prvoj fazi će se graditi dijelovi interceptora, s dionicom tunela Hitna pomoć – Venizelosova. Rekonstruirat će se kanalizacijska crpna stanica „Mostar”, koja će prepumpavati otpadnu vodu iz južnog dijela grada, podslivova Železnik, Banovo brdo, Topčider i Senjak, a gradit će se i kanalizacijska crpna stanica „Ušće – Nova”, sa sifonom dužine oko 500 metara ispod rijeke Save, koja će prepumpavati otpadnu vodu iz zapadnog dijela grada, Novog Beograda i Zemuna, do veze s interceptorom. Također, gradit će se i prva faza postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda „Veliko selo” mehaničkim tretmanom koji podrazumijeva prepumpavanje i pročišćavanje na grubim i finim rešetkama, uklanjanje pijeska, neotopljenih tvari i masti“, objasnio je zamjenik gradonačelnika Goran Vesić. 

U drugoj fazi, za koju još nije postignut dogovor, postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda trebalo bi imati primarnu obradu koja podrazumijeva izdvajanje mulja u primarnim taložnicima, i sekundarnu ili biološku obradu za uklanjanje dušika i fosfora postupcima na bazi aktivnog mulja, kao i izdvajanje mulja u sekundarnim taložnicima. Također, u budućnosti se predviđa i tercijarna obrada otpadnih voda, s obzirom na sve rigoroznije zahtjeve i zakonsku regulativu. 

Također, Vesić je najavio da će Beograd graditi još četiri manja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, odnosno preostalog dijela koje se neće pročišćavati u Velikom Selu te je pojasnio kako je riječ o bitno manjim postrojenjima koja Grad Beograd može samostalno financirati.

„Upravo projektiramo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Batajnici, a s Europskom investicijskom bankom pregovaramo o projektiranju i izgradnji postrojenja u Ostružnici i Obrenovcu, kao i o izgradnji kanalizacije u Kaluđerici. Prvi put u svojoj povijesti, Beograd će pročišćavati svoje otpadne vode i neće uništavati dvije rijeke na kojima živi. Zato su ovo dobri dani za Beograd, ne samo za zaštitu okoliša, već i za zdravlje naših građana. Ova godina je dobra za Beograd jer je počela zabranom prodaje plastičnih vrećica, a već u prvom mjesecu potpisujemo ugovor za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda“, zaključio je Goran Vesić.

Grad Beograd / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvoren bazen Austerlitz - podzemna „katedrala“ za pročišćavanje rijeke Seine

U bazenu Austerlitz zapremnine 50 000 m3 pohranjivat će se otpadne i oborinske vode tijekom velikih oborina. Bazen je izgrađen s ciljem postizanja zadovoljavajućeg sanitarnog stanja vode rijeke Seine i omogućavanja održavanja pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., ali i povratka pariških kupača u čistu rijeku od ljeta 2025. godine.

Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda postaje elektrana

Novi bečki projekt E_OS u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien Hauptkläranlage prilično je zanimljiv. Postrojenje se uz redovit rad obnavlja već pet godina i trenutno troši oko jedan posto ukupnih energetskih potreba grada Beča. Po završetku projekta ovo će postrojenje postati proizvođač energije te će se snabdijevati vlastitom obnovljivom energijom i tako dati važan doprinos zaštiti klime.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER