U Beogradu stupila na snagu zabrana plastičnih vrećica

Od 1. siječnja 2020. u beogradskim je trgovinama zabranjena prodaja plastičnih vrećica

Kao što smo već ranije izvijestili, Skupština Grada Beograda donijela je povijesnu odluku kojom se na području glavnog grada Republike Srbije od 1. siječnja 2020. godine trgovcima zabranjuje prodaja nerazgradivih plastičnih vrećica. U svim beogradskim trgovinama lagane se plastične vrećice moraju zamijeniti papirnatim ili biorazgradivim vrećicama.

Srpski ministar zaštite okoliša Goran Trivan ovog je ljeta pozdravio odluku Skupštine Grada Beograda te pozvao i druge gradove i općine u Srbiji da slijede primjer glavnog grada, iako je iz Privredne komore Srbije stiglo upozorenje da će ova zabrana značajno utjecati na sudbinu proizvođača plastičnih vrećica.

„Potpuno podržavam ovu odluku i pozivam druge lokalne samouprave da se ozbiljno i na ovaj način učinkovito pozabave ovim problemom, kao što to čini Beograd“, izjavio je tada ministar Goran Trivan novinskoj agenciji Tanjug. Trivan je ujedno podsjetio na podatak kako je odluka o uvođenju naplate plastičnih vrećica u trgovačkim lancima u Srbiji utjecala na smanjenje njihove upotrebe i do 80 posto.

Također, ministar Trivan je izjavio kako očekuje da će se provođenjem odluke Skupštine Grada Beograda pokazati kako se lako i brzo mogu donijeti učinkovite mjere zaštite okoliša te dodao kako je ona rezultat suradnje ministarstva i beogradske gradske uprave koja je iskoristila zakonsku osnovu za donošenje ovakve odluke.

Podsjetimo, Dragan Stevanović, tajnik Udruženja za kemijsku i gumarsku industriju pri Privrednoj komori Srbije, tom je prilikom istaknuo da u Srbiji postoji oko 150 proizvođača plastičnih vrećica koji zapošljavaju oko 2.000 radnika te je izrazio zabrinutost kako će zabrana plastičnih vrećica u Beogradu, kao najvećem tržištu u toj zemlji, sigurno utjecati na smanjenje proizvodnje te će se nepovoljno odraziti na njihovo poslovanje.

„Proizvodnja vrećica je zbog najavljenih mjera ove godine već pala za 39,7 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i zbog njihove naplate u velikim supermarketima“, rekao je Stevanović te dodao kako proizvođači plastičnih vrećica nemaju alternativu pa bi zbog eventualnog uvođenja zabrane u cijeloj zemlji mogli zaustaviti proizvodnju ili se potpuno preorijentirati na izvoz u zemlje EU-a što već čini oko 80 posto njih.

Odluka o zabrani laganih plastičnih vrećica se primjenjuje od 1. siječnja, a trgovci umjesto nerazgradivih plastičnih vrećica kupcima moraju prodavati ili dijeliti isključivo papirnate ili biorazgradive vrećice.

Kako javlja Portalnovosti.com, upotreba prozirnih plastičnih vrećica dopuštena je isključivo za prodaju voća i povrća, kao i u trgovinama u beogradskoj zračnoj luci  ako je takva upotreba neophodna iz sigurnosnih razloga. Za prekršitelje su predviđene novčane kazne koje za pravne osobe iznose nešto manje od 10.000 kuna, odnosno 1.600 kuna za fizičke. Plastične vrećice su podijeljene na one do 15 mikrona (vrlo lagane), od 15 do 50 mikrona (lagane) i preko 50 mikrona (višekratne plastične). Sve plastične vrećice moraju biti označene pripadajućim oznakama, skraćenicama i simbolima materijala vrećice. Vrećice za smeće, kao i druge plastične vrećice koje se ne odnose na „isporuku robe ili usluga“, nisu obuhvaćene ovom odlukom.

Novinska agencija Tanjug nekoliko dana nakon početka primjene ove odluke izvještava kako se velika većina trgovina, kao i prodavača na beogradskim tržnicama, pridržava zabrane prodaje laganih plastičnih vrećica koja je donijeta s ciljem zaštite okoliša. Trgovci kupcima uglavnom nude papirnate i biorazgradive vrećice, a među ekološki osviještenim Beograđankama i Beograđanima platnene vrećice i cekeri posljednjih su dana postali neizostavni modni dodatak.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

U Beogradu dogodine potpuna zabrana plastičnih vrećica

Srpski ministar zaštite okoliša Goran Trivan pozdravio je odluku Grada Beograda te pozvao i druge lokalne samouprave da slijede primjer glavnog grada, no iz Privredne komore Srbije upozoravaju da će ta mjera značajno utjecati na sudbinu proizvođača plastičnih vrećica.

Njemačka vlada odlučila je zabraniti plastične vrećice

Njemačka savezna vlada je na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze prošlog tjedna pokrenula zabranu laganih plastičnih vrećica. Prijedlog zakona predviđa da će plastične vrećice s debljinom stijenke od 15 do 50 mikrona ubuduće biti zabranjene, a izuzetak su najtanje vrećice za pakiranje voća i povrća čija bi zabrana očekivano dovela do povećanja količina plastične ambalaže u trgovinama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER