Njemačka vlada odlučila je zabraniti plastične vrećice

Bez laganih plastičnih vrećica na blagajnama njemačkih supermarketa od 2020. godine

Njemačka savezna vlada je na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze prošlog tjedna pokrenula zabranu laganih plastičnih vrećica. Prijedlog zakona predviđa da će plastične vrećice s debljinom stjenke od 15 do 50 mikrona ubuduće biti zabranjene, a izuzetak su najtanje vrećice za pakiranje voća i povrća čija bi zabrana očekivano dovela do povećanja količina plastične ambalaže u trgovinama.

Posljednjih nekoliko godina na blagajnama njemačkih supermarketa dogodilo se mnogo toga – trgovci nude više vrsta papirnatih i platnenih vrećica, a plastične se naplaćuju od 2016. godine. Te promjene dolaze i u našu zemlju, no zasad ipak zahvaljujući trgovačkom lancu Kaufland Hrvatska koji je iz prodaje odlučio ukloniti lagane plastične vrećice i to od 1. siječnja 2020. godine. Nadamo se da će ovaj primjer slijediti i drugi trgovački lanci, ali i Vlada Republike Hrvatske. Naime, njemačka savezna vlada je na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze (SPD) donijela zakon o zabrani laganih plastičnih vrećica!

„Plastične vrećice predstavljaju velik izvor trošenja prirodnih resursa. Izrađene su od sirove nafte i najčešće se koriste samo nekoliko minuta“, rekla je ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze.

Zakon se izričito odnosi na „tipične“ lagane plastične vrećice koje platite na blagajnama supermarketa i drugih trgovina, no njime bi se zabranile i takozvane „biorazgradive“ plastične vrećice. Trenutno se u Njemačkoj po stanovniku godišnje još uvijek potroši oko 20 laganih plastičnih vrećica, a novim se zakonom to želi svesti na nulu, odnosno uštedjeti čak 1,6 milijardi plastičnih vrećica.

Tanke plastične vrećice za voće i povrće ipak ostaju

Tanke plastične vrećice s debljinom stijenke do 15 mikrona za pakiranje voća i povrća ipak su isključene iz planirane zabrane. Naime, ministrica Schulze je prilikom obrazlaganja zakona izrazila zabrinutost da bi njihova zabrana mogla dovesti do još više plastičnih pakiranja s voćem i povrćem u u trgovinama, što se pod svaku cijenu želi izbjeći.

Zakonom su predviđene i mjere za kršenje zabrane korištenja laganih plastičnih vrećica pa bi se prekršitelj mogao kazniti novčanom kaznom u visini do 100.000 eura. Njemački primjer dokazuje kako ograničenja i zabrane korištenja štetnih proizvoda ipak rezultiraju pozitivnim ishodom jer se uvođenjem naplate plastičnih vrećica njihova potrošnja prepolovila.

Nakon odluke kabineta savezne vlade slijedi uobičajena parlamentarna procedura. Istodobno je Europskoj komisiji dostavljena obavijest o nacrtu zakona, a sama zabrana trebala bi stupiti na snagu šest mjeseci nakon usvajanja zakona.

Sve više zemalja zabranjuje prodaju plastičnih vrećica

Čile je prošle godine bio prva zemlja u Južnoj Americi koja je zabranila prodaju plastičnih vrećica u maloprodajnom sektoru, dok je u Ruandi zabranjeno uvoziti, proizvoditi i prodavati plastične vrećice još od 2008. godine.

„Zabrana jednokratnih plastičnih vrećica samo je jedan način smanjenja količine plastičnog otpada“, rekla je ministrica Schulze.

Podsjetimo, Europski parlament je prošlog proljeća odobrio novi zakon kojim se od 2021. godine zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjuri, pribor za jelo ili slamke za piće. S primjenom novog zakona možete početi odmah, ne čekajući da zabrana stupi na snagu!

Još jednom ističemo kako će s 1. siječnja 2020. osim povlačenja laganih plastičnih vrećica Kaufland Hrvatska iz prodaje povući i jednokratno plastično posuđe i pribor za jelo, kao i plastične štapiće i slamke te ih zamijeniti alternativnim održivim rješenjima.

Kako bismo zaštitili okoliš, moramo živjeti održivije i čuvati prirodne resurse što posebno uključuje odgovornu upotrebu plastike. Do danas je u svijetu proizvedeno 6,3 milijarde tona plastike, no svega 9 % je reciklirano. Kako bi se ovaj trend zaustavio velike tvrtke trebaju preispitati svoje poslovanje i prebaciti se na korištenje reciklirane plastike te alternativnih održivih materijala.

Hrvatski potrošači također imaju moć na to natjerati proizvođače i trgovce, no odluku Vlade RH će još morati pričekati. Ta se još uvijek bavi dodjeljivanjem novih koncesija za istraživanje nafte i plina!

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Naš otpad je ubio još jednog kita

U utrobi mladog kita ulješure, koji je krajem prošlog tjedna pronađen na jednoj škotskoj plaži, otkrivena je užasavajuća količina od čak 100 kilograma otpada, javlja Euronews.

Na zadarskoj tržnici vrećice ne koriste štedljivo!

Prodavači na zadarskoj tržnici vrećice dijele „šakom i kapom“ unatoč obvezi isticanja vidljive obavijesti potrošačima o njihovom štedljivom i racionalnom korištenju, piše današnji Zadarski list.

Više od 40.000 ljudi traži zabranu plastičnih vrećica u Hrvatskoj

Spomenici diljem zemlje osvanuli su ovih dana s aktivističkim porukama. Desetak statua slavnih, ali i neznanih ličnosti, u znak prosvjeda protiv masovne upotrebe plastičnih vrećica, »ponijelo« je u grad svoje platnene torbe, podržavši tako kampanju Greenpeacea u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER