Dodijeljene nove koncesije za istraživanje nafte i plina!

Predstavljeni programi i kompanije koji ulaze u potragu za naftom i plinom u kontinentalnom dijelu Hrvatske

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH objavilo je danas informaciju o dodijeljenim dozvolama za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske te predstavilo istražne prostore, potencijale, vrijednosti investicija i radne programe. Otvaraju se postupci pregovora oko ugovornih obveza investitora, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora, a prva seizmička istraživanja očekuju se u drugoj polovici 2020. godine.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 29. kolovoza, donijela odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Informacije o samim istražnim prostorima, potencijalima, vrijednostima investicija te radnim programima na današnjoj su konferenciji za medije predstavili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.

Dozvolu za istraživanje i eksploataciju na istražnom prostoru Sava-07 dobila je kanadska kompanija Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. koja već istražuje na području istočne Slavonije. INA – Industrija nafte d.d. dobila je dozvole za istraživanje na dva istražna prostora i to Drava-03 te Sjeverozapadna Hrvatska-01.

Dvije nove kompanije ulaze u projekte istraživanja u Republici Hrvatskoj, a radi se o američkoj naftnoj kompaniji Aspect Holdings, LLC koja je sa svojom podružnicom Aspect Croatia dobila dozvolu za istraživanje na istražnom prostoru Sava-06, te hrvatskoj naftnoj kompaniji Crodux derivati dva d.o.o. koja će istraživati na dva istražna prostora Sava-11 i Sava-12. 

„Trend pada, kojem smo svjedočili zadnjih 20-ak godina i koji u budućnosti može dovesti Hrvatsku do potpune ovisnosti o uvozu nafte i plina, nužno je što prije zaustaviti, a upravo ovi projekti i rezultati koje već imamo na poljima u istočnoj Slavoniji daju nam novi vjetar u leđa.  Samo u okviru aktivnosti istraživanja ugljikovodika na kopnu predviđaju se investicije od oko 78 milijuna eura“, naglasio je ministar Tomislav Ćorić.

„U tom smislu, veliki napor i ulaganja usmjerena su u daljnji razvoj i razumijevanje naših stvarnih potencijala, razrađenih biznis modela koji u konačnici potvrđuju kako je Republika Hrvatska zaista poželjan i ozbiljan partner“, zaključio je Ćorić.

Marijan Krpan pojasnio je kako se u novom valu istraživanja na kopnu planira 25 novih istražnih bušotina.

„Ukoliko tome pridodamo i istraživanja koja se već odvijaju u istočnoj Slavoniji, u idućih pet godina očekujemo 30-ak novih istražnih bušotina. Ulaskom novih investitora u projekte istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Republici Hrvatskoj, ovu važnu granu gospodarstva učinili smo vibrantnom i konkurentnom. Naftne kompanije traže investicije u sigurnim zemljama sa stabilnim zakonodavnim okvirom. Ono što je također bitno za istaknuti jest činjenica kako smo pokretanjem ovih investicija oživjeli proces istraživanja nafte i plina u Republici Hrvatskoj koji je zadnjih 20 godina bio u stagnaciji“,  izjavio je predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.

U priopćenju se ističe kako su danas dodijeljene dozvole preduvjet su za otvaranje postupka pregovora oko ugovornih obveza investitora, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora te prva seizmička istraživanja koja se očekuju u drugoj polovici 2020. godine. 

MZOE / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Zelena akcija: Energetska strategija nas vodi u fosilnu budućnost

Strategija energetskog razvoja RH do 2030. godine vodi nas u novo desetljeće ulaganja u fosilnu infrastukturu, poput LNG terminala na Krku, Jadranko-jonskog plinovoda, daljnje eksploatacije nafte i plina u Slavoniji, Lici i Jadranu, dok potpuno ignorira globalnu klimatsku krizu, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

Plan Vlade RH: Bušenjem Jadrana protiv klimatskih promjena!

„Predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade RH otvorit će većinu teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, za nova istraživanja nafte i plina te nas osuditi na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima.“ Poruka je to koju su u četvrtak ujutro ispred zgrade Vlade RH uputili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Greenpeacea.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER