Dodijeljene nove koncesije za istraživanje nafte i plina!

Predstavljeni programi i kompanije koji ulaze u potragu za naftom i plinom u kontinentalnom dijelu Hrvatske

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH objavilo je danas informaciju o dodijeljenim dozvolama za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske te predstavilo istražne prostore, potencijale, vrijednosti investicija i radne programe. Otvaraju se postupci pregovora oko ugovornih obveza investitora, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora, a prva seizmička istraživanja očekuju se u drugoj polovici 2020. godine.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 29. kolovoza, donijela odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Informacije o samim istražnim prostorima, potencijalima, vrijednostima investicija te radnim programima na današnjoj su konferenciji za medije predstavili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.

Dozvolu za istraživanje i eksploataciju na istražnom prostoru Sava-07 dobila je kanadska kompanija Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. koja već istražuje na području istočne Slavonije. INA – Industrija nafte d.d. dobila je dozvole za istraživanje na dva istražna prostora i to Drava-03 te Sjeverozapadna Hrvatska-01.

Dvije nove kompanije ulaze u projekte istraživanja u Republici Hrvatskoj, a radi se o američkoj naftnoj kompaniji Aspect Holdings, LLC koja je sa svojom podružnicom Aspect Croatia dobila dozvolu za istraživanje na istražnom prostoru Sava-06, te hrvatskoj naftnoj kompaniji Crodux derivati dva d.o.o. koja će istraživati na dva istražna prostora Sava-11 i Sava-12. 

„Trend pada, kojem smo svjedočili zadnjih 20-ak godina i koji u budućnosti može dovesti Hrvatsku do potpune ovisnosti o uvozu nafte i plina, nužno je što prije zaustaviti, a upravo ovi projekti i rezultati koje već imamo na poljima u istočnoj Slavoniji daju nam novi vjetar u leđa.  Samo u okviru aktivnosti istraživanja ugljikovodika na kopnu predviđaju se investicije od oko 78 milijuna eura“, naglasio je ministar Tomislav Ćorić.

„U tom smislu, veliki napor i ulaganja usmjerena su u daljnji razvoj i razumijevanje naših stvarnih potencijala, razrađenih biznis modela koji u konačnici potvrđuju kako je Republika Hrvatska zaista poželjan i ozbiljan partner“, zaključio je Ćorić.

Marijan Krpan pojasnio je kako se u novom valu istraživanja na kopnu planira 25 novih istražnih bušotina.

„Ukoliko tome pridodamo i istraživanja koja se već odvijaju u istočnoj Slavoniji, u idućih pet godina očekujemo 30-ak novih istražnih bušotina. Ulaskom novih investitora u projekte istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Republici Hrvatskoj, ovu važnu granu gospodarstva učinili smo vibrantnom i konkurentnom. Naftne kompanije traže investicije u sigurnim zemljama sa stabilnim zakonodavnim okvirom. Ono što je također bitno za istaknuti jest činjenica kako smo pokretanjem ovih investicija oživjeli proces istraživanja nafte i plina u Republici Hrvatskoj koji je zadnjih 20 godina bio u stagnaciji“,  izjavio je predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.

U priopćenju se ističe kako su danas dodijeljene dozvole preduvjet su za otvaranje postupka pregovora oko ugovornih obveza investitora, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora te prva seizmička istraživanja koja se očekuju u drugoj polovici 2020. godine. 

MZOE / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvoren je novi krug grupne nabave solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana. Grupnom nabavom cilj je ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti, čime sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu.

Zelena akcija: Energetska strategija nas vodi u fosilnu budućnost

Strategija energetskog razvoja RH do 2030. godine vodi nas u novo desetljeće ulaganja u fosilnu infrastukturu, poput LNG terminala na Krku, Jadranko-jonskog plinovoda, daljnje eksploatacije nafte i plina u Slavoniji, Lici i Jadranu, dok potpuno ignorira globalnu klimatsku krizu, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

Plan Vlade RH: Bušenjem Jadrana protiv klimatskih promjena!

„Predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade RH otvorit će većinu teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, za nova istraživanja nafte i plina te nas osuditi na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima.“ Poruka je to koju su u četvrtak ujutro ispred zgrade Vlade RH uputili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Greenpeacea.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER