Hitno zaustaviti izdavanje novih koncesija za istraživanje nafte i plina!

Vlada Republike Hrvatske u doba klimatske krize prodaje tri četvrtine kopna naftnim i plinskim tvrtkama

Zelena akcija je danas od Vlade RH zatražila hitno zaustavljanje izdavanja novih koncesija za istraživanje nafte i plina na gotovo tri četvrtine kopnene površine Republike Hrvatske te ponovila zahtjev za smjenu ministra Tomislava Ćorića.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su na glavnom zagrebačkom trgu razvili veliku kartu Hrvatske iz koje se moglo vidjeti da Vlada RH  priprema koncesije za masovno istraživanje i eksploataciju nafte i plina u većini kontinentalne Hrvatske. Također su po Trgu postavili 40 bušotina koje su simbilizirale samo neke od lokacija gradova, rijeka i planina za koje će, prema planu Vlade, uskoro biti potpisani ugovori za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, navodi se u priopćenju Zelene akcije.

  • Foto: Zelena akcija

Naime, u Zelenoj akciji ističu da Vlada RH planira dati većinu kopnenog teritorija RH u koncesiju naftnim i plinskim tvrtkama te do 2040. godine povećati nacionalnu proizvodnju nafte i plina.  Radi se o 16 novih istražnih polja za naftu i plin koja se protežu sve od Vukovarsko-srijemske preko Zagrebačke i Ličko-senjske do Splitsko-dalmatinske županije. Pod koncesijama su i čitavo Zagorje, Međimurje i Banija te područja krških rijeka Karlovca i Gorskog kotara i Like. Unutar tih prostora nalaze se mnoga područja bogata vodom, poljoprivredom te prirodnim ljepotama, kao i velik dio mreže zaštićenih područja Natura 2000.

  • Karta istražnih polja nafte i plina / Zelena akcija

Trenutna Vlada i njen „Ministar fosilnih goriva”, Tomislav Ćorić, navodi Zelena akcija, ovaj proces skrivaju od javnosti pa osim dijela struke, šira javnost nije ni upoznata s činjenicom da je nedavno završio natječaj za dodjelu koncesija za Panonski bazen i sjevernu Hrvatsku, a da je novi natječaj za pojas Dinarida otvoren do 10. rujna. U tajnosti se drže i ugovori te uvjeti i tehnologije za istraživanje i eksploataciju pa Zelena akcija postavlja pitanje hoće li Ministarstvo  dozvoliti nekonvencionalnu metodu hidrauličkog frakiranja stijena (tzv. fracking). To bi imalo izuzetno štetan utjecaj na lokalno stanovništvo, zalihe pitke vode te bioraznolikost, a uzrokovalo bi povećanje ispuštanje stakleničkih plinova. Podsjećamo, prije tri godine su u prvom krugu natječaja za blokove uz Savu i Dravu koncesije dobili kanadski Vermilion Oil i INA.

  • Foto: Zelena akcija

Sve ovo upravo omogućuje i nova Strategija energetskog razvoja RH do 2030. godine koja nas vodi u još jedno desetljeće ulaganja u fosilnu infrastrukturu, dok potpuno ignorira globalnu klimatsku krizu. Vladi RH jednostavno manjka vizija i strategija koje su doista potrebne kako bi svi imali šanse za bolju - ili ikakvu – budućnost, tvrdi se u priopćenju Zelene akcije.

Za razliku od Hrvatske, neke zemlje razmišljaju strateški te prepoznaju ozbiljnost situacije kao i  prilike koje sa sobom nosi pravovremena tranzicija. Primjerice, Finska, država koja trenutno predsjeda Europskom unijom, planira do 2035. godine svoje emisije smanjiti za 100 posto te postati klimatski neutralna.

  • Foto: Zelena akcija

Zelena akcija podsjeća da je iduće desetljeće ključno u borbi protiv klimatskih promjena te je bitno prekinuti sva daljnja investiranja u novu fosilnu infrastrukturu. Trebamo hitno napustiti korištenje fosilnih goriva te provesti korjenite promjene u svim sektorima kako bi zadržali porast globalne temperature ispod 1.5 °C. Potrebna je snažna politička volja i akcija da se dugotrajne posljedice klimatskih promjena spriječe. Hrvatska može i treba biti ambicioznija te svojim primjerom potaknuti druge države na promjene, posebno imajući u vidu hrvatsko predsjedanje Europskom unijom 2020. godine, zaključuje se u priopćenju Zelene akcije.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Dodijeljene nove koncesije za istraživanje nafte i plina!

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH objavilo je danas informaciju o dodijeljenim dozvolama za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske te predstavilo istražne prostore, potencijale, vrijednosti investicija i radne programe. Otvaraju se postupci pregovora oko ugovornih obveza investitora, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora, a prva seizmička istraživanja očekuju se u drugoj polovici 2020. godine.

Zelena akcija: Energetska strategija nas vodi u fosilnu budućnost

Strategija energetskog razvoja RH do 2030. godine vodi nas u novo desetljeće ulaganja u fosilnu infrastukturu, poput LNG terminala na Krku, Jadranko-jonskog plinovoda, daljnje eksploatacije nafte i plina u Slavoniji, Lici i Jadranu, dok potpuno ignorira globalnu klimatsku krizu, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

Plan Vlade RH: Bušenjem Jadrana protiv klimatskih promjena!

„Predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade RH otvorit će većinu teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, za nova istraživanja nafte i plina te nas osuditi na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima.“ Poruka je to koju su u četvrtak ujutro ispred zgrade Vlade RH uputili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Greenpeacea.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER