Dobar početak 2022. godine. U Hrvatskoj konačno zabranjene lagane plastične vrećice!

Vrlo lagane plastične vrećice samo na tržnicama i drugim mjestima gdje se prodaje hrana

Od 1. siječnja 2022. u Hrvatskoj je konačno stupila na snagu zabrana stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pozvalo je građan(k)e da u kupnju idu s platnenom vrećicom ili košarom.

Riječ je o zabrani temeljem Zakona o gospodarenju otpadom, a odnosi se na kategoriju plastičnih vrećica za nošenje s debljinom stijenke do 50 mikrometara, no i dalje se dopušta upotreba vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje koje su tanje od 15 mikrometara i koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili koje služe kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Lagane plastične vrećice koje su već stavljene na tržište i trgovci ih imaju na zalihama, moći će se koristiti i nakon 1. siječnja 2022., ali do isteka zaliha, uz valjanu evidenciju da su vrećice stavljene na tržište prije tog datuma. Kako navode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, riječ je o plastičnim vrećicama koje se najviše koriste, a najčešće se ne mogu višekratno upotrebljavati zbog debljine stijenke, zbog čega u značajnoj mjeri onečišćuju okoliš. Plastične vrećice za nošenje koje su deblje od 50 mikrometara i koje se mogu upotrebljavati više puta i dalje se mogu koristiti i prodavati, jer višekratno korištenje doprinosi sprječavanju nastanka otpada.

Plasiranje na tržište vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje, kako pojašnjavaju u Ministarstvu, bit će dozvoljeno na tržnicama, u pekarnicama, ribarnicama, slastičarnicama, u prodavaonicama mješovite robe, mesnicama te na drugim mjestima gdje se prodaje hrana, isključivo iz razloga da se u njih stavlja rasuta, odnosno industrijski nezapakirana hrana, ili hrana koja je prethodno samo umotana u privremenu ambalažu, poput folija.

Vrlo lagane plastične vrećice neće se moći koristiti na prodajnim mjestima u kojima se ne prodaje hrana, poput trgovina s odjećom, obućom, kućanskim aparatima, ljekarnama, knjižarama i slično.

„Odbačene plastične vrećice su, nažalost, postale vrlo česta pojava u prirodi te će se, temeljem direktiva Europske unije, u budućnosti ići u dokidanje i ostalih oblika plastičnih vrećica za nošenje. Dotad, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poziva sve građane da od Nove godine u kupnju idu s vlastitom platnenom vrećicom ili drugim predmetima za nošenje, poput košara, te da se prilikom kupnje odlučuju za papirnate vrećice i slične alternative“, poručili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Francuska i Kalifornija lagane plastične vrećice zabranile još 2016.

Podsjetimo, Francuska je među prvima uvela zabranu laganih plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu i to još od 1. srpnja 2016. godine. Do tada se svake godine na blagajnama francuskih trgovina dijelilo njih čak pet milijardi, dok se još 12 milijardi vrećica s debljinom stijenke do 15 mikrona koristilo za pakiranje voća i povrća. Zbog izuzetno štetnog djelovanja na okoliš lagane plastične vrećice zabranjene su zakonom o energetskoj tranziciji za zeleni rast (usvojen 17. kolovoza 2015.), kako za besplatno dijeljenje, tako i uz naplatu, i to na svim prodajnim mjestima u zemlji. Navedimo još i to kako je zabrana vrećica s debljinom stijenke do 15 mikrona stupila na snagu u siječnju 2017. godine. Francuzi nastavljaju sa zabranom plastike pa je od početka 2022. zabranjena i plastična ambalaža za voće i povrće, a njihov primjer slijede i Španjolci kod kojih slična zabrana stupa na snagu početkom sljedeće godine.

U Njemačkoj su ​vrećice s debljinom stijenke od 15 do 50 mikrona također zabranjene od 2020. godine, uz izuzetak najtanjih vrećica za pakiranje voća i povrća. „Plastične vrećice predstavljaju velik izvor trošenja prirodnih resursa. Izrađene su od sirove nafte i najčešće se koriste samo nekoliko minuta“, rekla je tadašnja njemačka ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze.

Čile je 2018. godine bio prva zemlja u Južnoj Americi koja je zabranila prodaju plastičnih vrećica u maloprodaji, dok je u Ruandi zabranjeno uvoziti, proizvoditi i prodavati plastične vrećice još od 2008. godine.

Američka savezna država New York uvela je zabranu plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu od 1. ožujka 2020. godine te tako slijedila primjer Kalifornije koja ih je u SAD-u prva zabranila još 2016. godine. Plastične su vrećice od prošle godine također zabranjene i na Havajima, gdje se odluka o njihovoj zabrani ipak prepušta izboru svake lokalne samouprave. Sličan primjer imali smo i u našem neposrednom susjedstvu jer je od 1. siječnja 2020. u svim beogradskim trgovinama zabranjena prodaja plastičnih vrećica.

Jednokratne plastične vrećice u Hrvatskoj su iz prodaje još ranije uklonjene u pojedinim trgovačkim lancima. S ciljem smanjenja plastike u okolišu, Kaufland je kao prvi trgovački lanac ovu odluku donio još u studenom 2019. godine te je provodi od 1. siječnja 2020., a kupci na blagajnama mogu birati između alternativnih varijanti poput papirnatih ili platnenih vrećica te onih izrađenih od reciklirane plastike. Trgovački lanac dm je jednokratne plastične vrećice trajno povukao od 1. veljače 2020. kako bi kupce potaknuo na održiviji način života i doprinio zaštiti okoliša.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Kaufland više ne prodaje plastične vrećice

Kaufland Hrvatska je prvi trgovački lanac koji je odlučio ukloniti lagane plastične vrećice iz prodaje od 1. siječnja 2020. Kupci na blagajnama mogu birati između alternativnih varijanti poput papirnatih ili platnenih vrećica.

Njemačka vlada odlučila je zabraniti plastične vrećice

Njemačka savezna vlada je na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze prošlog tjedna pokrenula zabranu laganih plastičnih vrećica. Prijedlog zakona predviđa da će plastične vrećice s debljinom stijenke od 15 do 50 mikrona ubuduće biti zabranjene, a izuzetak su najtanje vrećice za pakiranje voća i povrća čija bi zabrana očekivano dovela do povećanja količina plastične ambalaže u trgovinama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER