Francuska od 2020. proširuje zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Plastični pribor, štapići za uši, miješalice za piće… sve su to plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu koji su u Francuskoj zabranjeni od 1. siječnja 2020.

Kako je sve teže zanemariti utjecaje plastičnog onečišćenja, ekološki osviješteni građani pitaju se kako mogu promijeniti način na koji kupuju, jedu, putuju ili smanjuju otpad u svakodnevnom životu. Iako su napori na razini svakog pojedinca od presudnog značaja, važni su i oni koji se provode na nacionalnoj razini. Nakon što se već istaknula svojim naporima za smanjenje plastičnog onečišćenja, Francuska od 2020. uvodi još sveobuhvatniju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

Krajem ožujka 2019. Europski parlament je odobrio novi zakon kojim se od 2021. godine zabranjuju plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu kao što su tanjuri, pribor za jelo ili miješalice i slamke za piće. Naime, zastupnici u Europskom parlamentu izglasali su prijedlog direktive o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, koja je između tri glavne institucije EU-a dogovorena još u prosincu 2018. godine kada je dogovor postignut s ministrima EU-a podržala većina od čak 560 zastupnika.

Svake godine države članice Europske unije proizvodu gotovo 25 milijuna tona plastičnog otpada, a francusko tržište kao jedno od najvećih u EU-u svakako ima velik udio. Prema podacima europskog udruženja proizvođača plastike PlasticsEurope, u Francuskoj je samo 2016. godine sakupljeno 3,4 milijuna tona plastičnog otpada koji je bio namijenjen za daljnje tretiranje. Od 2006. do 2016., količine plastičnog otpada za recikliranje porasle su za 57 %, a za proizvodnju energije iz otpada za 28 %, dok je odlaganje otpada na odlagalištima smanjeno za 24 %.

Lagane plastične vrećice zabranjene od 2016.

Prije uvođenja zabrane 1. srpnja 2016. godine, svake se godine na blagajnama francuskih trgovina podijelilo čak 5 milijardi laganih plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, dok se još 12 milijardi vrećica s debljinom stijenke do 15 mikrona koristilo za pakiranje voća i povrća. Zbog izuzetno štetnog djelovanja na okoliš distribucija laganih vrećica zabranjena je zakonom o energetskoj tranziciji za zeleni rast (usvojen 17. kolovoza 2015.), kako za besplatno dijeljenje, tako i uz naplatu, i to na svim prodajnim mjestima u zemlji. Navedimo još i to kako je zabrana vrećica s debljinom stijenke do 15 mikrona stupila na snagu u siječnju 2017. godine.

Novi zakon dopušta isključivo biorazgradive vrećice, kao i vrećice za višekratnu upotrebu, a zakonom o zaštiti okoliša (Le Code de l’environnement) predviđene su sankcije za kršenje zabrana pa se prekršitelj može kazniti novčanom kaznom u visini do 100.000 eura ili kaznom zatvora u trajanju do dvije godine.

Od 2020. proširenje zabrane na ostale plastične proizvode

Francuska je nakon zabrane laganih plastičnih vrećica postala prva zemlja na svijetu koja je već navedenim zakonom o energetskoj tranziciji za zeleni rast zabranila plastične šalice, čaše i tanjure. Njihova zabrana stupa na snagu 1. siječnja 2020. godine iako su je neki veliki francuski trgovački lanci, primjerice Carrefour i Leclerc, počeli primjenjivati znatno prije navedenog roka.

Osim toga, od početka sljedeće godine u školskim kantinama zabranjuje se prodaja plastičnih boca s vodom, i to prema tzv. „loi Egalim“ zakonu, usvojenom 30. listopada 2018. godine, koji također donosi potpunu zabranu plastičnih slamki i miješalica za pića.

Nedavno smo pisali o zabrani „ozloglašenih“ plastičnih štapića za uši koji su od 1. siječnja 2020. zabranjeni prema članku 124. zakona o obnovi biološke raznolikosti, prirode i krajolika, usvojenog 8. kolovoza 2016. godine.

Nadalje, u skladu s EU direktivom, proširenje popisa zabranjenih plastičnih proizvoda koje stupa na snagu od 2021. godine odnosi se na oksorazgradivu plastiku, spremnike za hranu, čaše od ekspandiranog polistirena i plastične štapiće za balone. Države članice Europske unije imat će najviše dvije godine za implementaciju zakona unutar svoje legislative, no Francuska će već biti u velikoj prednosti.

Podsjetimo, prema Europskoj komisiji, plastika zajedno s odbačenim ribolovnim priborom čini više od 80 % otpada na plažama i u morima, dok proizvodi obuhvaćeni novim zakonom čine čak 70 % ukupnog plastičnog otpada.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER