Britanski supermarketi godišnje plasiraju gotovo 900.000 tona plastične ambalaže

Većina vodećih trgovačkih lanaca ipak uspijeva smanjiti količinu plastične ambalaže, no njihove napore potkopavaju najveći svjetski proizvođači hrane

Prema novom izvješću organizacija za zaštitu okoliša na policama britanskih supermarketa svake se godine plasira količina plastike ekvivalentna težini gotovo 90 Eiffelovih tornjeva

U oceane svake godine dospijeva količina od oko 12,7 milijuna tona plastičnog otpada što predstavlja golemu prijetnju cjelokupnom morskom životu. Trgovački lanci igraju veliku ulogu u ovoj tragediji, no ipak mogu postati i glavni dio rješenja.

U svom trećem godišnjem izvješću Checking Out On Plastics III, objavljenom 26. siječnja 2021., Greenpeace UK i Agencija za istraživanje okoliša (Environmental Investigation Agency – EIA) navode kako je deset vodećih britanskih trgovačkih lanaca u 2019. godini na policama svojih trgovina plasiralo gotovo 900.000 tona plastične ambalaže. Osim toga, iste je godine prodana nevjerojatna količina od 2,5 milijarde plastičnih boca s vodom. Posebno zabrinjava podatak što se 2019. godine, unatoč smanjenju količine plastičnog otpada od 1,6 posto u odnosu na 2018., ukupna razina otpada povećala za 1,2 posto u odnosu na količinu iz 2017. godine.

„Nadali smo znatno većem smanjenju količine otpada, a umjesto toga imamo stagnaciju“, kazala je Christina Dixon iz Agencije za istraživanje okoliša.

  • Problematične višekratne plastične vrećice – Bags for life

Istraživanje se u potpunosti temelji na podacima koje su dostavili trgovački lanci pa se tako doznaje kako je tijekom 2019. godine prodano čak 1,58 milijardi višekratnih plastičnih vrećica s debljom stijenkom, popularno nazvanih Bags for life. Njihova prodaja svakako je smanjila korištenje laganih vrećica za jednokratnu upotrebu, no istovremeno je uzrokovala još veći problem jer dodatno utječe na porast plastične ambalaže koju koriste vodeći trgovački lanci. Stoga su Agencija za istraživanje okoliša (EIA) i Greenpeace još 2019. godine naglasili potrebu njihove zabrane ili prodaje po znatno višim cijenama kako bi se utjecalo na smanjenje količina plastičnog otpada.

Novo istraživanje je pokazalo kako je većina vodećih trgovačkih lanaca ipak uspjela smanjiti količinu plastične ambalaže za pakiranje vlastitih robnih marki. To pak nije pošlo za rukom drugim proizvođačima čije proizvode prodaju pa se broj pakiranja 2019. povećao za 5 posto u odnosu na 2017. godinu.

„Veliki lanci trebali bi pokazati više odlučnosti u pregovorima s proizvođačima hrane i prisiliti ih na smanjenje njihovog plastičnog otiska“, dodala je Dixon.

Zaustavljanje plime plastičnog otpada

Kao odgovor na najnoviji izvještaj dviju organizacija, inicijativa za zaštitu okoliša A Plastic Planet poziva Europsku komisiju na odlučnije djelovanje protiv plastičnog otpada. Suosnivačica Inicijative, Sian Sutherland, ističe kako se sljedećeg mjeseca navršava treća obljetnica pokretanja prve amsterdamske trgovine Ekoplaza bez plastične ambalaže koja bi svim potrošačima, ali i trgovačkim lancima trebala poslužiti kao primjer kako se možemo oduprijeti njenom korištenju i obuzdati utjecaj plastičnog otpada na onečišćenje našeg planeta.

„Nažalost, tri godine kasnije veliki trgovački lanci nam i dalje daju previše obećanja, a premalo stvarnih promjena kojima bismo mogli obuzdati plastičnu krizu“, rekla je Sian Sutherland. „Europski zeleni plan ima za cilj suočiti se s najhitnijim svjetskim izazovima zaštite okoliša, ali neće uspjeti ako ne uspijemo staviti pod nadzor onečišćenje plastikom. Stoga pozivamo Europsku komisiju da odredi strože ciljeve smanjenja plastike i obvezno isticanje plastičnog otiska svih supermarketa i cjelokupne prehrambene industrije. Protiv plime plastičnog otpada trebamo hitno djelovati.“

Nizozemski lanac supermarketa Ekoplaza u svojim trgovinama uspješno nudi više od 1.400 organskih proizvoda bez ikakve plastične ambalaže, a njihovi proizvodi nose oznaku „PLASTICFREE“.

Francuski trgovački lanac Carrefour također je uspio ostvariti svoj plan smanjenja upotrebe plastične ambalaže te je prema Indeksu DOP-a premašio svoje ciljeve za 114 % u 2019. godini. Ovaj rezultat pokazuje da Carrefour ostvaruje izvrsne rezultate u smanjenju emisija stakleničkih plinova, razvoju agroekologije, smanjenju upotrebe ambalaže i promicanju raznolikosti unutar svojih timova.

  • Kupci jednokratnu plastičnu ambalažu skidaju s kupljenog voća i povrća ispred trgovine lanca Tesco u Londonu. © John Cobb / Greenpeace

No, kao što je ranije navedeno, napore trgovačkih lanaca koji postižu velike uspjehe u smanjenju upotrebe plastične ambalaže najviše potkopavaju najveći proizvođači kao što su Nestlé i Unilever te se postavlja pitanje kako oni mogu utjecati na rješavanje ovog problema. Nestlé - najveći prehrambeni koncern na svijetu i najveći švicarski industrijski proizvođač, obvezao se kako će do 2025. godine isključivo koristiti ambalažu koja će se moći reciklirati ili ponovno upotrijebiti. Slično obećanje nudi i britanska multinacionalna tvrtka Unilever, čija bi plastična ambalaža do 2025. godine trebala u potpunosti biti dizajnirana tako da se može ponovno upotrijebiti, reciklirati ili kompostirati.

Podsjetimo, Europski parlament je 2019. godine odobrio zakon kojim se od 3. srpnja 2021. godine zabranjuju određeni plastični proizvodi za jednokratnu uporabu kao što su:

  • pribor za jelo za jednokratnu uporabu (vilice, noževi, žlice i štapići za jelo),
  • plastični tanjuri za jednokratnu upotrebu,
  • plastične slamke,
  • plastični štapići za uši,
  • plastični držači balona i
  • oksorazgradiva plastika i spremnici za hranu te čaše od ekspandiranog polistirena

Države članice EU-a morat će do 2029. godine postići cilj prikupljanja 90 % upotrijebljenih plastičnih boca. Do 2025. najmanje 25 % materijala od kojeg su te boce izrađene morat će biti reciklabilan, dok se taj udio do 2030. podiže na minimalno 30 %. Osim toga, EU direktivom 2019/904 o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš zahtijeva se i redizajn čepova plastičnih boca za piće.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Francuska od 2020. proširuje zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Kako je sve teže zanemariti utjecaje plastičnog onečišćenja, ekološki osviješteni građani pitaju se kako mogu promijeniti način na koji kupuju, jedu, putuju ili smanjuju otpad u svakodnevnom životu. Iako su napori na razini svakog pojedinca od presudnog značaja, važni su i oni koji se provode na nacionalnoj razini. Nakon što se već istaknula svojim naporima za smanjenje plastičnog onečišćenja, Francuska od 2020. godine uvodi još sveobuhvatniju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

Višekratne vrećice dodatno pogoršale problem plastičnog otpada

U britanskim trgovinama prodaju se vrećice za višekratnu upotrebu, popularno nazvane Bags for life, a kupci ih mogu besplatno zamijeniti kada se istroše. No, čini se da je zamjena jednog plastičnog proizvoda drugim zapravo uzrokovala još veći problem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER