Otvorena je prva trgovina s proizvodima bez plastične ambalaže

Početak velike promjene u našim trgovinama?

Danas je u Amsterdamu otvorena prva Ekoplaza trgovina bez plastične ambalaže koja bi svim potrošačima, ali i trgovačkim lancima trebala poslužiti kao primjer kako se možemo oduprijeti njenom korištenju i obuzdati utjecaj plastičnog otpada na onečišćenje našeg planeta.

U amsterdamskoj trgovini nizozemskog lanca samoposluga Ekoplaza od danas je u ponudi gotovo 700 različitih proizvoda u novim razgradivim pakiranjima od biomaterijala, kao i u tradicionalnim staklenim, metalnim i kartonskim pakiranjima.

Sian Sutherland, suosnivačica inicijative za zaštitu okoliša A Plastic Planet, smatra kako bi svaka samoposluga trebala imati barem dio polica s proizvodima bez plastične ambalaže kao „simbol onoga što će trgovine hranom uskoro postati“. Sutherland je svjesna da će prelazak s plastične na biorazgradivu i tradicionalnu ambalažu izazvati snažan otpor velikih dobavljača, no više je nego očito kako je promjena neizbježna. 

„Mi potpuno razumijemo da je to za mnoge proizvođače velik problem, no pakiranje hrane i pića u neuništive plastične materijale je u potpunosti neodrživo“, kaže Sutherland.

U lancu Ekoplaza očito su svjesni potrebe promjena, pa najavljuju uvođenje polica s namirnicama bez plastične ambalaže i u preostalih 74 trgovina širom zemlje.

Plastika je u suvremenom svijetu postala sveprisutna i često nam je bez nje teško zamisliti svakodnevan život. Naš planet, međutim, plaća vrlo visoku cijenu zbog našeg konzumerizma i kulture bacanja. Proizvodi poput plastičnih čaša, posuda za hranu ili boca za vodu služe nam za kratkotrajnu upotrebu, a za njihovu razgradnju ponekad su potrebna i stoljeća.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Science Advances, ljudi su do 2015. godine proizveli 8,3 milijarde tona plastike od kojih je čak 6,3 milijarde postao plastični otpad. Od tog otpada reciklirano je svega 9 posto, a 79 posto je završilo na odlagalištima ili u prirodi.

Porast ekološke osviještenosti koja raste usporedno s gospodarskim razvojem utjecao je na brojne inicijative na smanjenje otpada i poticanje održivog razvoja, pa se i nacionalne i lokalne politike sve češće vezuju uz otpad i održivo upravljanje prirodnim resursima.

S ciljem smanjenja plastičnog otpada Kenija je u kolovozu prošle godine uvela najstroži zakon na svijetu, prema kojem proizvođačima, prodavačima ili korisnicima plastičnih vrećica prijeti i do četiri godine zatvora ili kazna u visini od 40.000 dolara. U siječnju ove godine britanska premijerka Theresa May obvezala se na smanjenje plastičnog otpada u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2042. godine, odnosno u roku od sljedećih 25 godina, a bivši nogometaš Manchester Uniteda Richard Eckersley nedavno je u Totnesu na jugozapadu Engleske otvorio prvu Earth.Food.Love zero waste trgovinu.

„Plastika je nevjerojatan materijal, ali problem leži u našem načinu njenog korištenja“, izjavio je Eckersley. „Dakle, ako je možemo što manje koristiti i izbaciti s naših popisa za kupovinu, sretni smo što našim kupcima možemo pružati tu uslugu.“

Kupci se u ovoj trgovini pozivaju na korištenje vlastitih spremnika i posuda za hranu te na raspolaganju imaju oko 200 organskih proizvoda koje je samo potrebno izvagati i platiti na blagajni.

Eckersley je sa suprugom priredio vodič „Ten Steps to Setting up a Zero Waste Shop“ kojim potiče na otvaranje sličnih trgovina, a već je pomogao otvaranje nekoliko trgovina u Walesu, Birminghamu i Bristolu.

„Postoji toliko drugih materijala koje možemo koristiti za pakiranje i prodaju hrane umjesto plastike“, tvrdi Sian Sutherland, koja vjeruje kako je ovo tek početak velike promjene u našim trgovinama.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Skini se s plastike, navuci se na prirodu!

WWF poziva sve pojedince, gradove i poduzeća da se 30. ožujka 2019. uključe u akciju gašenjem svjetla, ali i pozivom svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi onečišćenje mora plastikom!

Vrijeme je za PLASTIC ATTACK!

Akcije građana protiv prekomjernog korištenja plastične ambalaže u supermarketima održale su se nakon Ujedinjenog Kraljevstva i u brojnim drugim europskim i svjetskim zemljama. Danas je ta globalna akcija održana i u francuskim trgovinama gdje su potrošači pozvani da svu suvišnu plastičnu ambalažu ostave na izlazu iz supermarketa.

Prestanimo hraniti čudovište od plastike!

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, postaje sve veći globalni pokret. Na taj dan, ali po mogućnosti i ostalih 364 dana u godini, ne kupujte i ne koristite plastične proizvode kako bismo smanjili naš plastični otisak.

I Budim i Pešta imaju svoje zero waste trgovine

Nedavno smo izvijestili o uvođenju prve pariške eksperimentalne zero waste ulice kojom se količina otpada u francuskom glavnom gradu planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku, a naveli smo i primjere prvih hrvatskih zero waste trgovina. Sada vas vodimo našim istočnim susjedima koji su u svom glavnom gradu ove godine otvorili prve zero waste trgovine na obje strane Dunava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER