Plastic Attack – U petak počinje jednotjedni rat protiv plastičnog otpada

Jeste li i vi spremni za borbu protiv plastike?

Prvi organizirani „napad“ dogodio se u ožujku prošle godine u britanskom gradiću Keynsham gdje je tridesetak članova grupe „Keynsham Plastic Re-Action“ na izlazu lokalne trgovine Tesco ostavilo svu nepotrebnu plastičnu ambalažu. Ideja je ubrzo prihvaćena u Kanadi i Belgiji, a pojedinačne akcije počele su se održavati u brojnim zemljama Europe i svijeta. Pravi globalni karakter akcija je poprimila početkom lipnja prošle godine kada je istovremeno održana u pedesetak zemalja svijeta.

Pobuna građana protiv prekomjerne uporabe plastične ambalaže u trgovinama prerasta u pravi globalni pokret pod nazivom Plastic Attack. Prve akcije održane su prošlog proljeća, a iako u svom nazivu sadrže riječ „napad“ riječ je o mirnim akcijama građana prikladnima za sve uzraste pa tako i za djecu koju je od malena potrebno učiti o štetnosti plastike i nužnosti odgovornog gospodarenja otpadom.

Volonteri se na ovim „napadima plastikom“ ponegdje čak pozivaju na natjecanje u istom supermarketu i po grupama nastoje donijeti što više nepotrebne plastične ambalaže na za to označena mjesta. Također, održavanje akcija pozdravlja i sve više medija pa čak i neki veliki trgovački lanci. Štoviše, prošlog se lipnja u akciju francuskih volontera uključio Carrefour, jedan od najvećih trgovačkih lanaca u toj zemlji te se obvezao na ograničavanje količina plastične ambalaže u svojim trgovinama i potvrdio sudjelovanje svojih djelatnika u prikupljanju plastične ambalaže.

„Napad“ na trgovinu Tesco dana 22. travnja 2018. / Foto: Phil Dalziel - hampshirechronicle.co.uk

Akcija je hit na društvenim mrežama

Rat bujanju plastične ambalaže proglašen je također i na društvenim mrežama na kojima korisnici objavljuju fotografije pretjerano i nepotrebno pakiranih proizvoda te najčešće navode nazive i lokacije trgovina pozivajući građane na njihov bojkot. U trendu su ključne riječi #RidiculousPackaging (smiješno pakiranje) i posebno #BreakFreeFromPlastic (oslobodimo se plastike) – kako se naziva i sve važniji svjetski pokret protiv korištenja plastike kojim se od glavnih krivaca plastičnog onečišćenja - kompanija koje proizvode kratkotrajnu robu široke potrošnje, Nestléa, Unilevera, Procter & Gamblea, Coca-Cole i PepsiCoa traži da prestanu proizvoditi plastiku za jednokratnu upotrebu, a od zakonodavaca zahtijeva da donesu zakone koji takvu proizvodnju zabranjuju.

Kome još nije prekipjelo dok je bacao plastičnu ambalažu poslije kupovine?  Trebaju li nam vakuumirane banane, voće i povrće u „zaštitnom“ celofanu, pojedinačno pakirani bomboni, krumpir, brokule, rajčice ili krastavci u plastičnom omotu, a ponekad i u dodatnoj plastičnoj mrežici. Najbizarniji primjer svakako su oguljene naranče u plastičnom pakiranju! Valja naglasiti kako „napadači“ tijekom ovih akcija ne prikupljaju plastičnu ambalažu koja je korisna i neophodna za zaštitu i zdravstvenu ispravnost hrane, već isključivo onu koja je uistinu suvišna i nepotrebna.

Akcija mladih njemačkog Saveza za zaštitu okoliša i prirode (BUND) u Berlinu / Foto: BUND

Tjedan borbe protiv plastike

Čini se da je ova ideja posebno naišla na plodno tlo u Francuskoj. Velike nacionalne nevladine udruge do sada nisu bile izravno uključene u ovu akciju, iako su joj pružale potporu. No, situacija se promijenila sa sve izraženijom krizom plastike i sve većim brojem građana kojima plastično onečišćenje predstavlja jedan od gorućih globalnih problema. Stoga ove godine desetak francuskih udruga poziva građane na borbu protiv plastike u vremenu od 24. svibnja do 1. lipnja, a akcije se osim u Francuskoj u istom vremenu najavljuju u Belgiji, Švicarskoj i Maroku!

Od 1950. godine, čovjek je proizveo 8,3 milijarde tona plastike, a ta je količina jednaka težini čak 822.000 Eiffelovih tornjeva ili 80 milijuna kitova, kako navodi Le Monde. Često se ističe podatak kako je reciklirano svega 9 % dosad proizvedene plastike, a 12 % spaljeno, dok je 79 % plastičnog otpada završilo na odlagalištima ili u okolišu. Mora i oceani plaćaju pritom najveću cijenu zbog našeg neodgovornog prekomjernog korištenja plastike za jednokratnu upotrebu.

Jeste li spremni za borbu protiv plastike? Odaberite svoju misiju! / Foto: Boycott Citoyen

Mobiliziranje građana

Ova ekološka tragedija pogađa cijeli naš planet, što je desetak francuskih udruga potaknulo na udruživanje kako bi građanima ponudili konkretna sredstva djelovanja. Na tjedan borbe protiv plastike pozivaju sljedeće organizacije: Boycott Citoyen i Plastic Attack France, Zero Waste Francuska, United4Earth – Lobby Citoyen, Youth for Climate FranceDésobéissance Ecolo Paris, Il est encore temps (Još ima vremena), Les Désobéissants (Neposlušni), Citoyens pour le Climat (Građani za klimu), CleanWalker i Je suis le Climat.

„Nalazimo se u trenutku kada su građani sve više zainteresirani za uključivanje u borbu protiv plastike, ali su pomalo izgubljeni jer akcija je puno, a oni nemaju vremena ili mogućnosti pronaći onu koja se organizira blizu njihovog mjesta stanovanja. Ono što želimo postići je upoznati građane sa svim aktivnostima koje će se odvijati kroz ovaj tjedan i uputiti ih na njima najbliže akcije, kao i omogućiti im da pronađu i upoznaju druge istomišljenike“, objasnila je Carol Galand, osnivačica Boycott Citoyen.

Konkretna sredstva djelovanja

Građani će tijekom tjedan dana, od 24. svibnja do 1. lipnja, imati priliku pokazati svoju predanost borbi protiv prekomjerne proizvodnje i korištenja plastike i to kroz organizirane akcije bojkota određenih proizvoda i proizvođača, akcije čišćenja, kao i sudjelovanje na prosvjedima za klimu.

Sve aktivnosti navedene su na stranicama Boycott Citoyen, a građani mogu odabrati svoju misiju i prijaviti svoje sudjelovanje kako bi se pridružili jednom od predviđenih timova.

Građani tako mogu postati aktivisti ove organizacije čiji je zadatak praćenje poslovanja trgovina, a posebice poštivanja zakonskih propisa. Također, aktivisti će sudjelovati u Plastic Attack akcijama sa zadatkom podizanja svijesti kupaca o štetnosti plastike, upoznavanja s ciljevima akcije i pomaganja pri odlaganju plastične ambalaže.

Svi zainteresirani mogu se priključiti i akcijama bojkotiranja određenih proizvoda i multinacionalnih tvrtki odgovornih za plastično onečišćenje. Također, građanima se nudi i mogućnost sudjelovanja u informativnim kampanjama na društvenim mrežama, postavljanjem vizualnih sadržaja izravno na Facebook i Twitter stranice ciljanih neodgovornih tvrtki i brendova.

Tko želi sudjelovati u akcijama čišćenja okoliša bit će upućen na sudjelovanje u najbližoj ekološkoj akciji, a moguće je i sudjelovanje u mirnim prosvjedima ispred tvornica za proizvodnju plastičnih boca, pomaganje u prikupljanju potpisa i organizaciji peticija. Na kraju ovog tjedna organizirat će se i akcije odlaganja odvojeno prikupljenog otpada ispred sjedišta gradskih i općinskih uprava kako bi ih se natjeralo na učinkovitije rješavanje problema gospodarenja plastičnim otpadom, a o kojima će ih se pravodobno obavijestiti.

U suradnji s organizacijom Zero Waste Francuska građani će se obučavati kako na najbolji način trgovce u blizini njihovog mjesta stanovanja mogu upoznati sa zero waste konceptom i nagovoriti ih na njegovo prihvaćanje u poslovanju.

Na kraju, građani se mogu priključiti i pariškom štrajku za klimu dana 24. svibnja ili organizirati vlastiti jednosatni štrajk na svom radnom mjestu.

Mogućnosti sudjelovanja u borbi protiv plastike su raznolike, a svatko tko želi pridonijeti boljoj budućnosti svijeta bez plastičnog čudovišta trebao bi pronaći odgovarajući način djelovanja.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Bečki vodič za život bez ambalažnog otpada

Hrpa prepunjenih spremnika za otpad: kriza koronavirusa zorno je pokazala koliko se ambalaže od prehrambenih proizvoda može nakupiti u kućanstvu kada svi ostanemo doma.

Vrijeme je za PLASTIC ATTACK!

Akcije građana protiv prekomjernog korištenja plastične ambalaže u supermarketima održale su se nakon Ujedinjenog Kraljevstva i u brojnim drugim europskim i svjetskim zemljama. Danas je ta globalna akcija održana i u francuskim trgovinama gdje su potrošači pozvani da svu suvišnu plastičnu ambalažu ostave na izlazu iz supermarketa.

Prestanimo hraniti čudovište od plastike!

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, postaje sve veći globalni pokret. Na taj dan, ali po mogućnosti i ostalih 364 dana u godini, ne kupujte i ne koristite plastične proizvode kako bismo smanjili naš plastični otisak.

Od trgovačkih lanaca traži se smanjenje upotrebe beskorisne plastike

Ogromna količina jednokratne plastične ambalaže koristi se za pakiranje voća i povrća; čak i hrana s vlastitom prirodnom zaštitom ponekad dolazi s dodatnim plastičnim omotom! To je beskorisna plastika koja se bacanjem gomila u našim oceanima i prijeti morskom životinjskom i biljnom svijetu, ali i ljudskom zdravlju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER