Prestanimo hraniti čudovište od plastike!

3. srpnja ~ Međunarodni dan bez plastičnih vrećica

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, postaje sve veći globalni pokret. Na taj dan, ali po mogućnosti i ostalih 364 dana u godini, ne kupujte i ne koristite plastične proizvode kako bismo smanjili naš plastični otisak. To se posebno odnosi na plastične proizvode za jednokratnu uporabu – vrećice, slamke, štapiće za uši, čaše, pribor za jelo ili hranu u suvišnim plastičnim omotima.

Koristimo ih kraće od 25 minuta

Podugačak je popis plastičnih proizvoda koji danas predstavljaju najveći uzrok onečišćenja okoliša – naših mora, tla i pitke vode te ugrožavaju živote brojnih morskih vrsta, ali i zdravlje ljudi.

Većina nas ih svakodnevno koristi, a posebno tanke plastične vrećice koje nam daje gotovo svaki trgovac kod kojeg kupujemo. Bilo da kupujemo namirnice ili odjeću, sigurno je da ćemo iz trgovine izaći barem s jednom plastičnom vrećicom, a kada stignemo kući vjerojatno ćemo ih ubrzo i bez prevelikog razmišljanja baciti, kao i svu ostalu jednokratnu plastičnu ambalažu. Jeste li ikad razmišljali što se događa sa svim tim plastičnim vrećicama i koliko ih svatko od nas baci tijekom samo jedne godine?

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica posvećen je edukaciji i jačanju svijesti građana o štetnosti jednokratnih plastičnih proizvoda, posebice o okolišnim problemima koje uzrokuje ovaj najpopularniji i najčešće korišteni proizvod za prijenos stvari. Vrećice koje dobijemo ili kupimo od trgovaca u maloprodaji koriste se obično kraće od 25 minuta, a zatim završavaju u otpadu. Možda kao otpad nestaju iz naših domova, ali nažalost ne i s našeg planeta!

Za razgradnju jedne vrećice više od sto godina

Procjenjuje se kako se u svijetu godišnje koristi preko 500 milijardi plastičnih vrećica, a zbog velikih troškova recikliranja velik dio njih na kraju završi u prirodi. O štetnosti plastičnih vrećica za okoliš najbolje svjedoči podatak da je za razgradnju jedne vrećice potrebno više od sto, pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje. 

Iako se plastični materijali koriste tek od 50-tih godina prošlog stoljeća, čovječanstvo je dosad uspjelo stvoriti čak pet otoka usred oceana sačinjenih od plastičnog otpada. Prema tvrdnjama znanstvenika, otpad koji je pronađen i na najudaljenijoj točki svijeta, čak 1.451 nm od najbližeg kopna, može potjecati iz područja udaljenih tisućama kilometara. Prema najnovijem izvješću Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) plastika danas predstavlja 95 posto ukupnog otpada koji pluta našim Sredozemnim morem i taloži se na njegovim obalama, a kao i u drugim morima i oceanima, njegov velik dio čine upravo plastične vrećice.

Dovoljna je jedna jednostavna odluka

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica pruža nam priliku da osvijestimo sami sebe i druge u našoj okolini kako svaka vrećica kojom raspolažemo uvelike utječe ne samo na naš okoliš, živote i zdravlje te naraštaje koji dolaze, već i na brojne životinjske vrste koje ozljeđujemo, gušimo i često ubijamo našim plastičnim otpadom.

Postoji mnogo dobrih načina kako se možemo uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, a najlakši zahtijeva tek jednu jednostavnu odluku – već danas prestanimo koristiti plastične vrećice i u trgovine počnimo nositi isključivo platnene vrećice koje se mogu ponovno upotrijebiti.

Ukoliko želite postati aktivniji borac za zaštitu okoliša na internetskim stranicama plasticbagfreeday.org  i plasticfreetuesday.com pronađite savjete kako sami ili s drugima možete pomoći pri organiziranju aktivnosti zaštite okoliša, volontirati na raznim događajima i povezati se s istomišljenicima diljem svijeta i podijeliti s njima vlastita iskustva.

Bez aktivnijeg uključivanja u rješavanje aktualnog problema onečišćenja plastičnim otpadom, budući naraštaji morat će se baviti ogromnim količinama plastičnih vrećica i drugog plastičnog otpada u svjetskim rijekama, morima i oceanima. Problem je već sada dosegao takve razmjere da se i čak pijesak na plažama sastoji od komadića plastičnog otpada.

 

 

Zelena akcija, kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica od 2.-7. srpnja 2018. organizira „Tjedan bez plastike“. U sklopu tjedna održat će cijeli niz aktivnosti s ciljem edukacije građana o štetnosti jednokratnih plastičnih proizvoda i promocije održivih i dostupnih alternativa, kao i utjecaja na nositelje vlasti kako bi unaprijedili legislativu čime bi se smanjila proizvodnja i potrošnja štetnih plastičnih proizvoda.

 

Aktivnosti „Tjedna bez plastike“ u Zagrebu:

 

PONEDJELJAK, 2.7.2018.

 

 

UTORAK, 3.7.2018.

 

  • Performans „Koliko dugo možemo izdržati?“ i press konferencija za medije (Glavni kolodvor, 10h)
  • Mobilni edukativni štand - podjela platnenih vrećica i info materijala od Glavnog kolodvora do Trga bana Jelačića, 10:30-12h
  • Online kampanja #mogubez #breakfreefromplastic FB i Instagram Zelene akcije

 

SRIJEDA, 4.7.2018.

 

  • Online kampanja #mogubez #breakfreefromplastic FB i Instagram Zelene akcije
  • Akcija skupljanja otpadnog tekstila (Frankopanska 1, 10-17h)

 

ČETVRTAK, 5.7.2018.

 

  • Online kampanja #mogubez #breakfreefromplastic FB i Instagram Zelene akcije
  • Akcija skupljanja otpadnog tekstila (Frankopanska 1, 10-17h)

 

PETAK, 6.7.2018. - dvorište Zelene akcije (Frankopanska 1, 21-02h)

 

 

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Vrijeme je za PLASTIC ATTACK!

VEZANE VIJESTI

Zelena akcija: Energetska strategija nas vodi u fosilnu budućnost

Strategija energetskog razvoja RH do 2030. godine vodi nas u novo desetljeće ulaganja u fosilnu infrastukturu, poput LNG terminala na Krku, Jadranko-jonskog plinovoda, daljnje eksploatacije nafte i plina u Slavoniji, Lici i Jadranu, dok potpuno ignorira globalnu klimatsku krizu, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

Vrijeme je za PLASTIC ATTACK!

Akcije građana protiv prekomjernog korištenja plastične ambalaže u supermarketima održale su se nakon Ujedinjenog Kraljevstva i u brojnim drugim europskim i svjetskim zemljama. Danas je ta globalna akcija održana i u francuskim trgovinama gdje su potrošači pozvani da svu suvišnu plastičnu ambalažu ostave na izlazu iz supermarketa.

Plastic Attack – U petak počinje jednotjedni rat protiv plastičnog otpada

Prvi organizirani „napad“ dogodio se u ožujku prošle godine u britanskom gradiću Keynsham gdje je tridesetak članova grupe „Keynsham Plastic Re-Action“ na izlazu lokalne trgovine Tesco ostavilo svu nepotrebnu plastičnu ambalažu. Ideja je ubrzo prihvaćena u Kanadi i Belgiji, a pojedinačne akcije počele su se održavati u brojnim zemljama Europe i svijeta. Pravi globalni karakter akcija je poprimila početkom lipnja prošle godine kada je istovremeno održana u pedesetak zemalja svijeta.

Od trgovačkih lanaca traži se smanjenje upotrebe beskorisne plastike

Ogromna količina jednokratne plastične ambalaže koristi se za pakiranje voća i povrća; čak i hrana s vlastitom prirodnom zaštitom ponekad dolazi s dodatnim plastičnim omotom! To je beskorisna plastika koja se bacanjem gomila u našim oceanima i prijeti morskom životinjskom i biljnom svijetu, ali i ljudskom zdravlju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER