Plastični otpad je dospio i do najudaljenije točke svijeta

Sudionici jedriličarske utrke Volvo Ocean Race pomažu u zaštiti svjetskih oceana

Point Nemo je najudaljenija točka na svijetu i nalazi se između Novog Zelanda i Južne Amerike – čak 1.451 nm od najbližeg kopna. O golemom razmjeru onečišćenja oceana plastičnim otpadom svjedoči podatak da ga se, nažalost, ne može izbjeći čak ni na ovom najudaljenijem i najteže dostupnom mjestu na planetu!

Sudionici jedriličarske utrke oko svijeta Volvo Ocean Race, koja se održava svake tri godine i slovi za najzahtjevniju jedriličarsku utrku na svijetu, prikupljaju uzorke vode u sklopu programa za mjerenje širenja mikroplastike svjetskim oceanima. Čestice mikroplastike se prikupljaju pomoću filtara i kasnije se analiziraju u laboratoriju u Njemačkoj.

Mikroplastika uključuje usitnjeni plastični otpad, sintetička vlakna od odjeće i plastične perle koje su sastavni dio nekih kozmetičkih proizvoda za njegu lica i tijela. Njihova štetnost za morske organizme je opće poznata, a kako je ribe često zamijenjuju za hranu, mikroplastika putem hranidbenog lanca završava i na našim tanjurima.

Znanstvenici tvrde kako ove sitne čestice plastike pronađene na najudaljenijoj točki svijeta mogu potjecati iz područja svijeta udaljenih tisućama kilometara, a donose ih oceanske struje.

Point Nemo - najudaljenija točka na svijetu / © zooom.at / Matea Zlatkovic​

„Ako bacim plastičnu bocu u rijeku Temzu, postoji velika vjerojatnost da ću njene sitne komadiće pronaći na obalama Južne Afrike“, tvrdi dr. Soren Gutekunst iz njemačkog Helmholtz centra za istraživanje oceana (GEOMAR).

Jedriličari koji na ovoj utrci prikupljaju uzorke mikroplastike nadaju se kako će njihov rad utjecati na promjenu ljudskog ponašanja i zaustaviti plimu plastičnog otpada.

„Jedna od stvari u kojoj smo prilično uspjeli je širenje naše poruke o nužnosti promjene ponašanja i stava ljudi o korištenju plastike za jednokratnu uporabu. Uvjereni smo u važnost naše misije i nastavit ćemo je provoditi“, izjavio je Dee Caffari, skiper na jahti Turn the Tide on Plastic.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Utapamo se u morima plastike

Iako se koristi tek od 50-tih godina prošlog stoljeća, dosad smo uspjeli stvoriti čak pet otoka usred oceana sačinjenih od plastičnog otpada. Nova studija pokazuje kako veliki pacifički otok smeća (GPGP) teži skoro 80 tisuća tona i pokriva površinu veću od Quebeca.

Koliko mikroplastike završi na našem tanjuru?

Novi dokazi potvrđuju da mikroplastika, koju konzumiraju morske životinje, putem hranidbenih lanaca završava na našim stolovima. Postoji li određena razina mikroplastike koju možemo konzumirati, a da neće ugroziti naše zdravlje?

Velike svjetske kompanije odbacuju plastiku za jednokratnu upotrebu

Posljednjih tjedan dana nekoliko se velikih svjetskih tvrtki – uključujući SeaWorld, American Express, Royal Caribbean, IKEA, A&W Canada i Burger King UK, obvezalo na prestanak korištenja plastičnih proizvoda kao što su slamke, štapići za miješanje napitaka, poklopci čaša i vrećice.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER