Australija daje milijune za spas Velikog koraljnog grebena

Dosad najveće ulaganje za očuvanje Velikog koraljnog grebena

Australska vlada obećala je za spas Velikog koraljnog grebena izdvojiti više od 300 milijuna eura što je dosad najveće ulaganje za očuvanje i upravljanje grebenom u povijesti zemlje.

Ovim iznosom osim poboljšanja kvalitete vode planira se riješiti problem „trnove krune“ – invazivne purpurne morske zvijezde Acanthaster planci koja proždire koralje i koju se velikim dijelom smatra odgovornom za gubitak koralja. Također,  u planu je širenje obuhvata obnove grebena i razvoj otpornijeg koralja.

„To je najveće ulaganje u obnovu grebena i njegovo upravljanje u povijesti Australije“, izjavio je ministar okoliša Josh Frydenberg. „Ulažemo sredstva u poboljšanje kvalitete vode i surađujemo s poljoprivrednicima kako bismo spriječili taloženje sedimenta, dušika i pesticida na grebenu.“

Istraživač u NP Orpheus Island na sjeveru Queenslanda u Australiji potvrđuje izbjeljivanje koralja tijekom mjeseca ožujka 2017. godine. Fotografija: Greg Torda / ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies

Veliki koraljni greben proteže se uz obalu Queenslanda na sjeveroistoku Australije i najveći je koraljni sustav na svijetu, vidljiv čak iz svemira. Ovaj ekosustav upisan na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske prirodne baštine dug je 2.300 kilometara i sastoji se od tisuća grebena i stotina otoka od preko 600 vrsta tvrdog i mekog koralja, a ujedno je i dom mnogih vrsta riba, mekušaca, morskih zvijezda, kornjača, dupina i morskih pasa. No, u posljednje dvije godine izgubio je više od polovice svojih koralja, a za njegovo uništenje ekolozi optužuju klimatske promjene i onečišćenja oceana.

R.I. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nakon što je ostao bez posla ovaj čovjek čisti rijeke

Gaspard Forest, bivši drvosječa iz Grenoblea, morao je napustiti svoj posao zbog ozbiljne ozljede. Od tada volontira i provodi dane sakupljajući smeće u rijeci Isère i potocima u okolici svog grada.

Loša prošlost i neizvjesna budućnost Velikog koraljnog grebena

Jedan od najraznolikijih ekosustava na planeti ugrožen je ljudskim djelovanjem. Istraživanje je pokazalo da je Veliki koraljni greben u prošlosti bio suočen s promjenama u okolini poput promjene u razini mora te taloženjem velike količine sedimenta što ga je oslabilo. Greben je razvio mehanizam djelomične zaštite od posljedica promjene razine mora, no istraživači smatraju da mu danas prijeti povećana razina sedimenta koja smanjuje kvalitetu okolne vode.

Opasnost od ponovnog masovnog izbjeljivanja Velikog koraljnog grebena

Veliki koraljni greben bi se u sljedećim mjesecima mogao suočiti s novim izbjeljivanjima. Iako možda neće biti štetna poput dva prethodna, kojima se uništila gotovo polovica koralja, nova izbjeljivanja mogla bi uništiti sve daljnje šanse za njihov oporavak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER