Plastične slamke uskoro zabranjene u Velikoj Britaniji

Koristi se 10-20 minuta, a završit će odbačena negdje na našem planetu na više od 200 godina te nadživjeti i nas i naše potomke.

Procjenjuje se kako stanovnici Velike Britanije svake godine koriste oko 8,5 milijardi jednokratnih plastičnih slamki i u tome su prvi u Europi, a prema Marine Conservation Society slamke su među deset najčešćih vrsta otpada koje se pronalaze pri čišćenju plaža. Britanski mediji danas su prenijeli izjavu Michaela Govea, tajnika za zaštitu okoliša, kako im prijeti skora zabrana s ciljem očuvanja okoliša.

Budući da se ne mogu reciklirati, plastične slamke često završavaju u morima, čime uzrokuju veliki problem za očuvanje okoliša i ugrožavaju biljni i životinjski svijet. No posebno je uznemirujuća činjenica kako im je potrebno i do 200 godina da bi se u potpunosti razgradile.

Uznemirujući prizori morskih kornjača, ptica i drugih morskih životinja ugroženih ogromnim količinama plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima, pa tako i plastičnim slamkama, potaknuli su mnoge pozive za njihovu zabranu širom svijeta, a raste i broj zastupnika u britanskom parlamentu koji pozivaju na njihovu zabranu u barovima i restoranima.

Velik utjecaj imala je i dokumentarna serija prirodoslovca i pripovjedača Sir Davida Attenborougha „Plavi planet II“, zbog koje je velik broj gledatelja širom svijeta konačno ozbiljno počeo razmišljati o onečišćenju svjetskih oceana. Kako sitne čestice mikroplastike u morima i oceanima ne utječu samo na životinjski svijet, već zagađuju i vodu koju pijemo, britanska nacionalna televizija BBC već je ranije ove godine uvela zabranu korištenja plastičnih čaša i pribora za jelo s još drastičnijim najavama do 2020. godine.  

Na pitanje o mogućnosti skore zabrane plastičnih slamki koje je Daily Telegraph postavio tajniku za zaštitu okoliša, Michael Gove je odgovorio „kako ovaj problem zahtijeva detaljno razmatranje, ali ako su plastične slamke toliko štetne za okoliš, onda je zabrana dobra stvar.“

Michael Gove je također izjavio da bi zabrana plastičnih slamki bila lakša u post-Brexit razdoblju, jer tijekom britanskog članstva u EU „neki koraci koje bismo mogli poduzeti za zaštitu okoliša još nisu mogući“.

(>>> Europska unija novom strategijom ograničava uporabu plastike za jednokratnu uporabu <<<)

U siječnju se i premijerka Theresa May obvezala na smanjenje plastičnog otpada u Ujedinjenom Kraljevstvu u roku od sljedećih 25 godina, odnosno do 2042. godine.

„Obvezali smo se na 25-godišnji plan zaštite okoliša kako bismo do kraja 2042. godine eliminirali sve plastične proizvode čija se upotreba može izbjeći i time našim potomcima ostavili čišći i zdraviji okoliš“, izjavio je glasnogovornik britanske vlade. „Istražujemo niz mogućnosti i već smo uveli zabranu korištenja mikrogranula, odnosno sitnih čestica plastike u proizvodnji kozmetičkih preparata, uveli smo i naplatu plastičnih vrećica te nastojimo poboljšati stope reciklaže i istražiti mogućnosti smanjenja korištenja plastičnih masa u supermarketima“.

Također, brojni britanski restorani najavili su kako će u potpunosti napustiti upotrebu plastičnih slamki ili će gostima biti dostupne samo na zahtjev, a i glasnogovornik Buckinghamske palače priopćio je kako se kraljevska obitelj zalaže za rješavanje problema plastičnog otpada te zabranjuje korištenje plastičnih slamki, bočica i ostalog plastičnog pribora na svim kraljevskim posjedima.

Nadamo se kako će do obilježavanja sljedećeg Svjetskog dana bez slamki, 3. veljače 2019., većina zemalja zabraniti njihovu upotrebu, a vas pozivamo da ih prestanite koristiti već danas.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Otkrijte Beč pomoću nove aplikacije za brojanje koraka

Austrijska metropola kao „najzelenija prijestolnica svijeta“ nastavlja nagrađivati „zelenu” mobilnost svojih građanki i građana. Nakon pokretanja aplikacije „Kultur-Token“ kojom se smanjenje emisije CO2 nagrađuje besplatnim ulaznicama za kulturna događanja i izložbe, Bečanke i Bečani korištenjem nove aplikacije „Wien zu Fuß“ (Beč pješice) od 4. svibnja mogu brojati svoje korake i zamijeniti ih za kavu i vođenje gradom u pratnji stručnog vodiča.

Plavi planet II potaknuo je BBC na zabranu plastičnih čaša i pribora za jelo

Izvrsna dokumentarna serija Plavi planet II (Blue Planet II) Sir Davida Attenborougha mnoge je natjerala na ozbiljno razmišljanje o onečišćenju oceana plastikom, pa se i vodstvo britanske nacionalne televizije BBC odlučilo na zabranu korištenja plastičnih čaša i pribora za jelo do 2020. godine.

2018. bila je godina borbe protiv plastičnog otpada

Prošlu godinu pamtit ćemo po mnogo čemu, ali svakako i po Trumpovom kršenju svih kodeksa američkog predsjedništva. No, bitno je istaknuti kako je u 2018. svijet odlučno krenuo u zelenom i održivom smjeru, posebice po pitanju jednog od najvećih okolišnih problema današnjice – onečišćenja plastičnim otpadom. Donosimo sažetak donesenih zabrana i provedenih akcija po pitanju rješavanja problema plastičnog onečišćenja u 2018. godini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER