FinalStraw - prva sklopiva slamka na svijetu za višekratnu upotrebu

Jesmo li konačno dobili slamku koju možemo koristiti bez grižnje savjesti?

Čista, kompaktna i besprijekorna – ova slamka je namijenjena svima koji svoju svakodnevicu i naš jedini planet žele osloboditi od plastike za jednokratnu uporabu!

Onečišćenje plastičnim otpadom jedan je od najvećih okolišnih problema, a plastične slamke za jednokratnu uporabu su među deset najčešćih vrsta otpada koje se pronalaze pri čišćenju plaža. Možemo samo nagađati koliko ih završi u morskim organizmima, no sjetite se potresne snimke morskih biologa koji su uz obalu Costa Rice pronašli ugroženu vrstu morske kornjače kojoj je u lijevoj nosnici bila zaglavljena plastična slamka dužine 12 centimetara.

Svake godine Europljani koriste nevjerojatnih 36 milijardi slamki. Dok su stanovnici Velike Britanije s oko 8,5 milijardi godišnje najveći europski potrošači, njihova svakodnevna potrošnja u SAD-u iznosi nevjerojatnih 500 milijuna komada ili 1,6 po svakom stanovniku. Amerikanci koriste slamke u tolikoj mjeri da bi svaki dan njima mogli omotati Zemlju 2,5 puta!

FinalStraw slamke imaju misiju ograničiti uporabu ovih opasnih jednokratnih plastičnih proizvoda, nudeći mogućnost ponovne, višekratne uporabe zahvaljujući njenom sklapanju u torbicu koja nije mnogo veća od upaljača za cigarete. Korištenjem ove slamke na godišnjoj se razini može spriječiti da 584 plastičnih slamki završi u oceanima ili na odlagalištima!

FinalStraw slamka izrađena je od nehrđajućeg čelika te se koristi kao i uobičajena slamka, osim što je ne bacate u otpad kada popijete piće. Umjesto toga, ova se slamka sklapa poput šatorske šipke i pohranjuje u torbicu dimenzija 7,3 x 3,3 x 2,7 cm, koju možete pričvrstiti i na vaš privjesak za ključeve.

Težina ove slamke je svega 80 grama i možete je prati u perilici suđa, no ako želite temeljito unutarnje čišćenje slamke poslužit će vam konac koji je sastavni dio FinalStraw torbice. Zahvaljujući jednostavnom čišćenju, maloj dimenziji i težini, FinalStraw je idealna za svakodnevnu upotrebu, ma gdje god se nalazili.

Hoće li ova slamka uspjeti u svojoj misiji odbacivanja korištenja uobičajenih plastičnih slamki za jednokratnu uporabu? Uvidom u tijek trenutne kampanje na Kickstarteru, čini se da dizajneri ovog novog proizvoda ipak napreduju i da se stvari kreću u dobrom smjeru. Na Kickstarteru ih trenutno podržava gotovo 24.000 osoba, kampanja traje još 8 dana, a projekt će se finacirati jedino ako postigne svoj cilj do subote, 19. svibnja 2018. godine.

Ukoliko želite jednu FinalStraw slamku za svoje osobne potrebe, ovaj projekt možete podržati uplatom od minimalno 20 američkih dolara, a prve se dostave predviđaju u studenom ove godine.

Svjetski dan bez (pastičnih) slamki obilježava se 3. veljače svake godine. Prestanite ih koristiti i preostalih 364 dana u godini!

Ne koristite plastične slamke i ne dopustite da ovaj plastični proizvod koji se koristi manje od 10 minuta završi odbačen negdje na našem planetu na više od 200 godina i tako nadživi i nas i naše potomke. Pomislite na to svaki put kada vam ih ponude. Ukoliko u vašem omiljenom kafiću nemaju metalne, papirnate ili biorazgradive – piće ipak možete naručiti i popiti bez slamke! Odluka je na vama, a sada možete naručiti i svoju osobnu FinalStraw slamku!

Kickstarter / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Utapamo se u morima plastike

Iako se koristi tek od 50-tih godina prošlog stoljeća, dosad smo uspjeli stvoriti čak pet otoka usred oceana sačinjenih od plastičnog otpada. Nova studija pokazuje kako otok smeća u Tihom oceanu teži skoro 80 tisuća tona i pokriva površinu veću od Quebeca.

Plastične slamke uskoro zabranjene u Velikoj Britaniji

Procjenjuje se kako stanovnici Velike Britanije svake godine koriste oko 8,5 milijardi jednokratnih plastičnih slamki i u tome su prvi u Europi, a prema Marine Conservation Society slamke su među deset najčešćih vrsta otpada koje se pronalaze pri čišćenju plaža. Britanski mediji danas su prenijeli izjavu Michaela Govea, tajnika za zaštitu okoliša, kako im prijeti skora zabrana s ciljem očuvanja okoliša.

Morski organizmi mogu rastrgati jednu plastičnu vrećicu na čak 1,75 milijuna sitnih komadića

Uzimajući u obzir da se svake godine u oceane ispuštaju milijuni tona plastike, za većinu te količine se ne zna gdje završava i kakav je njezin utjecaj na morski ekosustav. Studija je pokazala kako morski organizmi prisutni u oceanima jednu plastičnu vrećicu mogu rastrgati na milijune mikroskopskih komadića, prije no što se prošire oceanom.

Danas se obilježava Svjetski dan bez slamki

Plastične slamke ugrožavaju život na našem planetu! Ovaj plastični proizvod koji se koristi manje od 10 minuta, završit će odbačen negdje na našem planetu na više od 200 godina, nadživljavajući i nas i naše potomke.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER