Europska unija novom strategijom ograničava uporabu plastike za jednokratnu uporabu

Nužnost prelaska na kružno gospodarstvo

U sklopu kontinuiranog promicanja održivog razvoja europskog gospodarstva, Europska komisija je u utorak objavila prvu europsku strategiju za plastiku koja predstavlja dio ambicioznog akcijskog plana prelaska Europske unije na kružno gospodarstvo. Ova strategija ima za cilj značajno smanjiti količinu plastičnog otpada do 2030. godine i to temeljitom izmjenom dizajniranja, proizvodnje, korištenja i recikliranja plastike i plastičnih proizvoda.

Do 2030. godine strategijom bi se ograničila uporaba određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i to podnošenjem zakonskih prijedloga do svibnja 2018. godine. Sva plastična ambalaža trebala bi biti prikladna za recikliranje, a ograničila bi se i uporaba mikroplastike, posebice u kozmetičkim proizvodima, čime će se spriječiti daljnji porast plastičnog otpada u našim morima i oceanima.

Za nešto više od jednog desetljeća, svaki pojedini komad plastične ambalaže koji se koristi diljem Europe morao bi se ponovno koristiti ili reciklirati s ciljem smanjenja plastičnog otpada i očuvanja okoliša, uz istovremeno poticanje gospodarskog rasta i inovacija.

Zahvaljujući ovoj strategiji, koja također prati nedavnu kinesku odluku o zabrani uvoza plastičnog otpada za recikliranje, uskoro bismo u Europskoj uniji mogli koristiti daleko manje plastičnih proizvoda kao što su plastične vrećice i boce, uz istovremeno moderniziranje proizvodnje plastičnih masa u čija se istraživanja planira uložiti oko 340 milijuna eura. Uz sve to, vrlo je vjerojatno i uvođenje znatno viših poreza na plastiku u svim zemljama članicama EU.

„Do 2030. godine, do koje nam je ostalo svega 12 godina, sva plastična ambalaža na tržištu EU morat će se ponovno koristiti ili reciklirati na profitabilan način. Izmijenit ćemo pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu te donijeti odluku koja se vrsta plastične ambalaže može staviti na tržište kako bi se omogućilo njezino jednostavno i ekonomično recikliranje“, izjavio je za Euronews Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije.

Timmermans se posebno osvrnuo na opasne plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, kao što su slamke, boce, šalice za kavu, poklopci i mješalice, pribor za jelo i dr.

Europljani godišnje proizvode 25 milijuna tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30 posto prikuplja za recikliranje. Strategijom se do 2030. godine želi postići recikliranje 55 posto svih plastičnih proizvoda i smanjenje korištenja plastičnih vrećica sa sadašnjih 90 na 40 po osobi do 2026. godine.

Strategija će se raspravljati tijekom nekoliko narednih mjeseci prije podnošenja zakonskih prijedloga u svibnju ove godine

Više informacija na sljedećoj poveznici.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Grad Beč pomaže poduzećima pogođenima krizom

Ulaganja su moguća prema određenim kriterijima pa će se inicijativom obuhvatiti isključivo tvrtke kojima su zbog trenutne situacije potrebna kratkoročna financijska sredstva, a koja dugoročno imaju dobre izglede da budu uspješna. Također, tvrtke trebaju biti prepoznatljiv dio bečkog identiteta i imati veliki značaj za gospodarstvo grada, kao i za gospodarsku i inovacijsku strategiju Beč 2030, a jedan od kriterija je i osiguranje odgovarajućeg broja radnih mjesta.

Novim pravilima EU do smanjenja otpada u moru

Europska komisija predstavila je danas prijedlog direktive o plastici za jednokratnu upotrebu i nova EU pravila u korist smanjenja plastičnog otpada i onečišćenja mora. Spomenuta direktiva nadovezuje se na prvu EU Strategiju o plastici koju je Komisija objavila u siječnju ove godine.

Strategija za plastiku u okviru kružnog gospodarstva

Izrada svih plastičnih pakiranja koja se mogu reciklirati do 2030. godine je među ciljevima nove strategije koju razmatra Europski parlament. Nove mjere pomoći će europskim zemljama smanjiti količinu plastičnog otpada koji još uvijek proizvode i ograničiti njegov razoran utjecaj na naš okoliš, klimu, zdravlje i gospodarstvo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER