Plavi planet II potaknuo je BBC na zabranu plastičnih čaša i pribora za jelo

Uloga medija u podizanju ekološke svijesti

Izvrsna dokumentarna serija Plavi planet II (Blue Planet II) Sir Davida Attenborougha mnoge je natjerala na ozbiljno razmišljanje o onečišćenju oceana plastikom, pa se i vodstvo britanske nacionalne televizije BBC odlučilo na zabranu korištenja plastičnih čaša i pribora za jelo do 2020. godine.

Mikroplastika zagađuje i vodu koju pijemo

Dokumentarna serija prirodoslovca i pripovjedača Sir Davida Attenborougha „Plavi planet II“ s velikim je uspjehom emitirana na BBC-u u listopadu 2017. godine, a velik broj gledatelja širom svijeta konačno je ozbiljno počeo razmišljati o onečišćenju svjetskih oceana. Sitne čestice mikroplastike u morima i oceanima ne utječu samo na životinjski svijet, već zagađuju i vodu koju pijemo.  Ukoliko nešto ne poduzmemo, onečišćenje plastičnim otpadom će postati još veći problem nego što već jest, a već sada je ogroman.

Čini se da je BBC ozbiljno shvatio Attenboroughov apel jer je vodstvo televizije priopćilo kako namjerava zabraniti uporabu jednokratnih plastičnih ambalaža, čaša i pribora za jelo do 2020. godine. Zabrana plastičnih čaša i pribora za jelo već je na snazi, a do 2020. godine izbacit će se i uporaba jednokratne plastične ambalaže i spremnika za jelo. Prema podacima BBC-a, posjetitelji i djelatnici BBC-a godišnje koriste gotovo 2 milijuna plastičnih čaša.

„Kao i milijunima ljudi koji su gledali Plavi planet II, bio sam šokiran prizorima količine plastičnog otpada u oceanima i štetom koju izaziva plastična ambalaža za jednokratnu uporabu“, izjavio je Tony Hall, generalni direktor BBC-a. „Svi mi moramo učiniti nešto kako bismo riješili taj problem i želim da BBC bude predvodnik borbe protiv onečišćenja okoliša. Zabrana plastičnih čaša i pribora za jelo su tek prvi korak, a na BBC-u uskoro nećemo koristiti ni jednokratnu ambalažu i spremnike za hranu.“

Strategija za plastiku

Ovog utorka, 13. veljače, BBC je izvijestio da su u pojedinim kuhinjama plastične čaše zamijenjene staklenim, a  do kraja mjeseca počet će se koristiti i šalice za kavu izrađene od recikliranih materijala.

Izrazito je pohvalno da se jedna tako velika i utjecajna medijska kuća odlučila priključiti borbi za zaštitu okoliša, no potrebno je mnogo više kako bi se ublažile posljedice onečišćenja plastičnim otpadom. Srećom, i premijerka Theresa May se obvezala na smanjenje plastičnog otpada u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2042. godine, a ohrabruje i prva EU strategija za plastiku koja predstavlja dio ambicioznog akcijskog plana prelaska Europske unije na kružno gospodarstvo te ima za cilj značajno smanjiti količinu plastičnog otpada do 2030. godine i to temeljitom izmjenom dizajniranja, proizvodnje, korištenja i recikliranja plastike i plastičnih proizvoda.

I kraljica je objavila rat plastičnom otpadu

Istovremeno s priopćenjem BBC-a, i glasnogovornik Buckinghamske palače priopćio je kako se kraljevska obitelj zalaže za rješavanje problema onečišćenja plastičnim otpadom te se zabranjuje uporaba plastičnih slamki, bočica i ostalog plastičnog pribora na svim kraljevskim posjedima! Kraljica Elizabeta II. se nakon gledanja dokumentarne serije Sir Davida Attenborougha odlučno založila za uklanjanje plastike iz svih rezidencija, ali i blagovaonica osoblja. Umjesto plastičnih uvode se papirnate ili čaše izrađene od recikliranih materijala, a sva pakiranja hrane trebaju biti izrađena od biorazgradivih materijala.

Britanski zastupnici se također zalažu za zaštitu okoliša i potiču aktivnosti protiv onečišćenja plastičnim otpadom. Od prošlog mjeseca u Ujedinjenom Kraljevstvu je na snazi zabrana korištenja mikrogranula, odnosno sitnih čestica plastike u proizvodnji kozmetičkih preparata, a od 30. lipnja nastupit će potpuna zabrana prodaje takvih proizvoda. Time će se „zaustaviti ulaz milijardi čestica mikroplastike u naš ekosustav i pomoći u zaštiti mora i oceana“, napisala je premijerka Theresa May na Twitteru.

U 2015. godini uvedena je i novčana naknada za prodaju plastičnih vrećica u visini od 5 penija koja je uspješno utjecala na smanjenje njihovog korištenja.

Smanjimo uporabu plastike

Još veći uspjeh mogao bi se postići provođenjem mnogih korisnih ideja iznesenih posljednjih godina, kao što je ona inženjera Tobyja McCartneya da upotrijebi recikliranu plastiku za popravak cesta ili gusjenice koje jedu plastiku koje je otkrila Federica Bertocchini.

Rješenja za zbrinjavanje plastičnog otpada sigurno ne manjka, no svi možemo pomoći jednostavnim smanjenjem njegovog stvaranja.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Plastične slamke uskoro zabranjene u Velikoj Britaniji

Procjenjuje se kako stanovnici Velike Britanije svake godine koriste oko 8,5 milijardi jednokratnih plastičnih slamki i u tome su prvi u Europi, a prema Marine Conservation Society slamke su među deset najčešćih vrsta otpada koje se pronalaze pri čišćenju plaža. Britanski mediji danas su prenijeli izjavu Michaela Govea, tajnika za zaštitu okoliša, kako im prijeti skora zabrana s ciljem očuvanja okoliša.

U svega 6 sati milijarde akumuliranih čestica mikroplastike u tijelima školjkaša

Jedna od najvećih zabrinutosti oko proliferacije mikroplastike u svjetskim oceanima jest da je vrlo lako moguće njeno prenošenje hranidbenim lancima sve do čovjeka, a novo provedeno istraživanje dalo je zabrinjavajuće rezultate o brzini kojom se te sićušne čestice plastike mogu akumulirati u tijelima školjkaša.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER