Nova studija otkriva: polimerna vlakna nalaze se u čak 83 % vode iz slavine u svijetu

Prosječan broj čestica pronađen u svakom 500-mililitarskom uzorku kreće se od 4,8 u SAD-u do 1,9 u europskim zemljama.

Rezultati najnovijeg istraživanja otkrivaju zabrinjavajuću činjenicu kako milijarde ljudi na Zemlji koriste vodu koje sadrže polimerna vlakna. Kontaminirano je čak 83 % uzoraka.

Gotovo sva voda iz slavine u svijetu kontaminirana je polimernim vlaknima, otkriva nova studija i podiže zabrinutost zbog posljedica sve većeg utjecaja onečišćenog okoliša na ljudsko zdravlje i život na planetu.

Oko 83 % uzoraka vode iz slavine prikupljenih u više od deset zemalja na pet kontinenata sadržavalo je u sebi polimerna vlakna, navodi se u studiji koju je naručila neprofitna organizacija Orb Media. Iako stupanj onečišćenja varira od zemlje do zemlje, u svim testiranim uzorcima vode - od europskih zemlja preko Bejruta do Đakarte, prisutnost polimernih vlakana otkrivena je u više od 70 % slučajeva.

Najgore stanje po pitanju onečišćenja vode je u SAD-u gdje su polimerna vlakna pronađena čak u nevjerojatnih 94 % uzoraka vode - uključujući vodu iz slavine u Trumpovom neboderu u New Yorku, pa čak i u sjedištu američke Agencije za zaštitu okoliša.

U europskim zemljama, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku i Francusku, zabilježena je najniža stopa onečišćenja, ali ona ipak iznosi visokih 72 %. Prosječan broj vlakana pronađen u svakom 500-mililitarskom uzorku kreće se od 4,8 u SAD-u do 1,9 u europskim zemljama.

Rezultati najnovijih analiza ukazuju na nesumnjivu rasprostranjenost ove vrste onečišćenja okoliša u cijelom svijetu. Sva ranija istraživanja bila su usredotočena na utjecaj plastičnog otpada na morske organizme, ribu, morske ptice i ljudski hranidbeni lanac te su ukazala na nužnost proučavanja učinaka prisutnosti plastičnih mikro čestica u ljudskom tijelu. Ove čestice dospijevaju u vodoopskrbni sustav na više načina, izvještava Orb Media, i to preko odjeće od sintetičkih vlakana, prašine za gume i mikrogranulata, kao i fragmentiranjem većih komada plastike koja uglavnom nije biorazgradiva.

Godišnja svjetska proizvodnja od oko 300 milijuna tona plastičnih materijala podiže sve veću zabrinutost zbog izrazitog trenda pogoršanja kvalitete morskih i riječnih voda te njihovog onečišćenja.

„Imamo dovoljno dokaza koje smo prikupili u prirodi i trebamo biti zabrinuti zbog utjecaja plastičnog otpada na okoliš. Ukoliko postoji utjecaj na životinjski i biljni svijet u divljini, kako možemo biti sigurni da mikro čestice plastike u vodi neće imati utjecaj na život ljudi?“, objašnjava dr. Sherri Mason s Državnog sveučilišta New Yorka u Freedoniji, koja je bila supervizor istraživanja.

Stručnjaci navode kako čovjek svakodnevno „obogaćuje" prirodu ogromnim količinama plastike te kako se posljedice već osjećaju. Prisustvo polimernih vlakana u vodi koja dolazi vodovodom do naših domova je upozorenje da su neophodna dodatna istraživanja kako bi se ustanovili uzroci onečišćenja i proučila moguća djelovanja na ljudsko zdravlje.

Plastika je korisna, ali čovjek nužno mora unaprijediti način na koji je baca kada završi s njezinom upotrebom, upozorili su znanstvenici.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Prihvaćeni prijedlozi Biljane Borzan za čišću i dostupniju vodu

Čišća i sigurnija pitka voda dostupna svima, to je glavni cilj izmjena EU direktive o pitkoj vodi koje su izglasane u Odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Stupanjem nove direktive na snagu uvest će se novi način mjerenja čistoće vode, proširiti lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se testirati i obvezati države članice EU da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane, stoji u priopćenju hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER