Usvojen dogovor o kvaliteti vode za piće i smanjenju plastičnog otpada

Europski parlament je u utorak navečer odobrio dogovor s državama članicama o novoj Direktivi o vodi za piće

Nova Direktiva o vodi za piće osigurat će kvalitetniju vodu iz vodovoda i njezinu veću dostupnost ranjivim skupinama

Nova pravila, kojima bi se u cijeloj Europskoj uniji trebala poboljšati kvaliteta vode iz vodovoda, odgovor su na zahtjeve gotovo dva milijuna građana i građanki EU-a koji su podržali inicijativu Right2Water za poboljšanje dostupnosti sigurne vode za piće svim Europljanima. Ovo je ujedno prva europska građanska inicijativa koja je pretočena u zakonodavstvo EU-a.

Pravo pristupa kvalitetnim osnovnim uslugama, uključujući vodu, jedno je od načela europskog stupa socijalnih prava, a zahvaljujući prvoj uspješno provedenoj europskoj građanskoj inicijativi svim Europljanima treba omogućiti besplatnu opskrbu vodom u javnim zgradama, dok restorani i drugi ugostiteljski objekti trebaju poticati konzumaciju vode iz slavine, i to besplatno ili uz nisku naknadu. Države članice EU-a trebale bi, također, poboljšati dostupnost vode ranjivim skupinama poput izbjeglica, nomadskih zajednica, beskućnika i manjinskih kultura poput Roma i Čergara.

Strože granične vrijednosti za neke onečišćujuće tvari

Određivanjem strožih graničnih vrijednosti za neke onečišćujuće tvari, uključujući olovo, potrebno je poboljšati kvalitetu vode iz vodovoda, čime će se stanovništvo poticati da umjesto pakirane vode pije vodu iz slavine. Do početka 2022. Komisija bi trebala izraditi popis tvari i spojeva koji izazivaju zabrinutost javnosti ili znanstvene zajednice i pratiti te tvari u vodi, a među njima su lijekovi, endokrini disruptori i mikroplastika.

Europska komisija izradit će europske popise tvari koje smiju doći u kontakt s vodom za piće, a sve države članice EU-a dužne su osigurati da se mjere za provedbu novih normi temelje na načelu predostrožnosti te da ni u kojem slučaju ne dovode do pogoršanja kvalitete vode za piće.

„Prva Direktiva o vodi za piće stupila je na snagu prije dvadeset godina. Vrijeme je da je ažuriramo i postrožimo granične vrijednosti za neke onečišćujuće tvari poput olova. Parlamentu je bilo najvažnije da zahvaljujući novoj direktivi voda za piće bude još sigurnija te da se u obzir uzmu i nove onečišćujuće tvari. Stoga pozdravljam odredbe o mikroplastici i endokrinim disruptorima poput bisfenola A”, rekao je Christophe Hansen (EPP, Luksemburg).

Direktiva će stupiti na snagu dvanaest dana nakon objave u Službenom listu Europske unije, a države članice morat će uskladiti svoje zakonodavstvo s Direktivom u roku od dvije godine.

Prema podacima Europske komisije, smanjena potrošnja flaširane vode mogla bi pomoći kućanstvima u Europi da uštede više od 600 milijuna eura godišnje. Zahvaljujući većem povjerenju u vodu iz slavine građani mogu doprinijeti i smanjenju plastičnog otpada koji potječe od pakirane vode, a tako bi se smanjio i morski otpad. Plastične boce jedan su od najčešćih plastičnih predmeta za jednokratnu uporabu koji se mogu naći na europskim plažama.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovog ćete se izvrsnog projekta stalno vraćati u Supetar

Prva faza projekta rekonstrukcije bivšeg rasadnika Hrvatskih šuma u predjelu Trolokve u Supetru na otoku Braču bliži se kraju. Poučna staza koja će ovdje nastati na najljepši će način prezentirati tradiciju otočnog života i važnost očuvanja prirode.

Borzan: Sigurna i čista voda je ljudsko pravo

Čišća i sigurnija pitka voda dostupna svima, to je glavni cilj nove EU direktive o pitkoj vodi koju je potvrdio odbor za javno zdravlje, okoliš i sigurnost hrane  Europskog parlamenta. Institucije EU su se usuglasile oko teksta zakona i on će stupiti na snagu u travnju.

Prihvaćeni prijedlozi Biljane Borzan za čišću i dostupniju vodu

Čišća i sigurnija pitka voda dostupna svima, to je glavni cilj izmjena EU direktive o pitkoj vodi koje su izglasane u Odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Stupanjem nove direktive na snagu uvest će se novi način mjerenja čistoće vode, proširiti lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se testirati i obvezati države članice EU da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane, stoji u priopćenju hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

EU uvodi strože testiranje vodovoda i mjere protiv mikroplastike u pitkoj vodi

Znatno se postrožuju maksimalno dozvoljene vrijednosti za cijeli niz onečišćivača i toksina poput olova, bakterija i raznih industrijskih kiselina i spojeva. Nadalje, pružatelji vodovodnih usluga će morati značajno povećati uzorkovanje i broj točaka u vodovodnom sustavu na kojima ispituju kvalitetu vode.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER