Zalihe vode u 43 države onečišćene opasnim PFOS kemikalijama

Nove vijesti o krizi pitke vode

Prema novom izvještaju Sveučilišta Northeastern u Bostonu i Radne grupe za okoliš (EWG), milijuni ljudi diljem SAD-a izloženi su toksičnim PFOS kemikalijama u vodi za piće.

U izvještaju se navodi da je u ožujku 2019. godine barem 610 područja u 43 savezne američke države bilo onečišćeno fluoriniranim česticama poznatim pod nazivom PFOS kemikalije, uključujući sustave pitke vode kojima se opskrbljuje 19 milijuna ljudi. Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), izloženost PFOS kemikalijama može dovesti do povećanog rizika od raka kao i do imunuloških, biheviorističkih i zdravstvenih problema.

Ogromni troškovi uklanjanja

Neprofitna organizacija Radna grupa za okoliš i Institut za društvene znanosti o zdravlju okoliša Sveučilišta Northeastern koristili su informacije iz Pentagona i vodovoda da bi unaprijedili interaktivnu kartu s detaljima širenja onečišćenja. Radna grupa za okoliš navela je kako je karta posljednji put ažurirana u srpnju 2018. godine kada je na njoj prikazano onečišćenje PFOS kemikalijama na 172 mjesta u 40 država.

Prema novim podacima, Michigan je na vrhu liste država s najviše onečišćenih mjesta na karti kojih ima 192, a slijede ga Kalifornija s 47 onečišćenih mjesta i New Jersey s 43. Onečišćenje PFOS kemikalijama pronađeno je na području 117 vojnih baza diljem države, a uzrok tomu je korištenje tih kemikalija u protupožarnoj pjeni u zrakoplovstvu. Military Times navodi da službenici iz Ministarstva obrane SAD-a procjenjuju da će uklanjanje onečišćenja iz svih baza stajati 2 milijarde američkih dolara.

Razina kemikalija se s vremenom povećava u krvi

„Ovo bi trebalo biti zastrašujuća informacija za sve Amerikance iz brojnih razloga“, rekao je za CBS News David Andrews, znanstvenik iz Radne grupe za okoliš (EWG). „Ove kemikalije se ne razgrađuju u našem tijelu ili okolišu te se zapravo vežu za našu krv. Tako se njihova razina u krvi povećava s vremenom.“

HuffPost navodi da se PFOS kemikalije proizvode od 1940-ih godina te se koriste u širokom spektru proizvoda, uključujući kozmetiku, boje, adhezive, pakiranja za hranu, namještaj i proizvode za čišćenje, kao i u vodi, nafti i sredstvima za zaštitu od masti. Budući da im je potrebno tisuću godina za razgradnju, PFOS kemikalije lako dospijevaju u vodu za piće, rijeke i jezera te divlje životinje.

CDC navodi da doslovno svaki stanovnik SAD-a ima neku razinu PFOS kemikalija u krvi, što je najčešće rezultat konzumiranja onečišćene vode ili hrane.

Daily Mail navodi da trenutno ne postoji primjenjivo federalno ograničenje za PFOS kemikalije u vodi za piće, ali Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) predlaže neobvezujuću zdravstvenu razinu od 70 ppt (parts per trillion). Radna grupa za okoliš (EWG) je u izvještaju navela sva mjesta na kojima su pronađene PFOS kemikalije, čak i ako je koncentracija bila manja od predložene zdravstvene razine. Organizacija je predložila ograničenje od 1 ppt za količinu PFOS kemikalija u vodi za piće.

Podbacio je federalni sustav za kontrolu kemikalija

„Američka agencija za zaštitu okoliša potpuno je pogriješila ne shvativši PFOS kemikalije ozbiljno koliko ova kriza to zahtijeva, ostavivši tako lokalne zajednice i države u borbi s kompleksnim problemom koji ima korijene u promašaju federalnog sustava za kontrolu kemikalija“, rekao je predsjednik Radne grupe za okoliš, Ken Cook koji je i predsjednik EWG-a.

EPA je nedavno dala naznake o postavljanju nacionalnog ograničenja za PFOS kemikalije u vodi za piće i objavila je nacrt smjernica za uklanjanje onečišćenja PFOS kemikalijama iz podzemnih voda, dok su zakonodavci ove godine predstavili više od 15 računa s dvostranačkom potporom koji zahtijevaju akciju u vezi onečišćenja PFOS kemikalijama. Navodi se kako EPA nije u potpunosti proučila posljednje podatke od strane Radne grupe za okoliš te da će za sada nastaviti provoditi postojeći plan akcije u vezi PFOS kemikalija.

„EPA napreduje s procesom maksimalne razine onečišćivala (MCL) opisanim u Zakonu o sigurnoj vodi za piće (Safe Drinking Water Act – SDWA) za PFOS i PFOA kemikalije“, priopćeno je iz agencije za izvještaj na CBS-u. „Proces propisan zakonom osigurava znanstveni integritet i transparentnost pri razvoju regulacija za onečišćivala u javnim sustavima za vodoopskrbu.“

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ne propustite pogledati „Mutne vode“

Film „Mutne vode“ donosi istinitu priču o borbi malog čovjeka protiv moćne korporacije i zasniva se na tekstu Nathaniela Richa „The Lawyer Who Became DuPont's Worst Nightmare“ (Odvjetnik koji je postao DuPontova najgora noćna mora), objavljenom u The New York Timesu prije četiri godine. Korporativnog odvjetnika za zaštitu okoliša, Roba Bilotta, u filmu glumi poznati američki glumac i aktivist za zaštitu okoliša Mark Ruffalo.

Uklanjanje PFOS i PFOA kemikalija iz podzemnih voda

Američki istraživači završili su dvotjednu terensku demonstraciju korištenja inovativne plazma tehnologije za uništavanje i razgradnju perfluorooktan sulfonata (PFOS) i perfluorooktanske kiseline (PFOA) u podzemnim vodama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER