Ne propustite pogledati „Mutne vode“

Šokantna, herojska priča o pohodu jednog čovjeka za okolišnu pravdu

Film „Mutne vode“ donosi istinitu priču o borbi malog čovjeka protiv moćne korporacije i zasniva se na tekstu Nathaniela Richa „The Lawyer Who Became DuPont's Worst Nightmare“ (Odvjetnik koji je postao DuPontova najgora noćna mora), objavljenom u The New York Timesu prije četiri godine. Korporativnog odvjetnika za zaštitu okoliša, Roba Bilotta, u filmu glumi poznati američki glumac i aktivist za zaštitu okoliša Mark Ruffalo.

PFOS i PFOA kemikalije sintetske su kemijske tvari koje se već desetljećima mogu pronaći u brojnim industrijskim i potrošačkim proizvodima poput neprijanjajućeg posuđa, tkanina otpornih na mrlje te u tepisima i ambalaži za hranu. Obje vrste kemikalija vrlo su otporne u okolišu i ljudskom tijelu, što znači da se s vremenom ne razgrađuju. Prema Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (U.S. Environmental Protection Agency - EPA), postoje dokazi kako izlaganje PFOS i PFOA kemikalijama može dovesti do ozbiljnih posljedica za ljudsko zdravlje.

  • Mark Ruffalo kao Rob Bilott u filmu „Mutne vode“ (Dark Waters) / Focus Features / distributer Blitz Film

Sve je počelo 6. siječnja 2016. kada je The New York Times Magazine objavio zanimljivu kroniku Nathaniela Richa o radu odvjetnika iz Cincinnatija, Roba Bilotta iz odvjetničke tvrtke Taft Stettinius & Hollister LLP. Bilott je postao neočekivani križar koji je hrabro otkrio opasnost od kemikalije koja je godinama kontaminirala jednu seosku zajednicu i kaznio jednog korporativnog diva koji je za to odgovoran. 

Korporativni odvjetnik za zaštitu okoliša, Rob Bilott, (za nagradu Oscar® nominiran Mark Ruffalo) upravo je postao partner u prestižnoj odvjetničkoj tvrtki u Cincinnatiju uglavnom zahvaljujući zastupanjem nekih od najvećih imena kemijske industrije. Kada Wilbur Tennant i njegov brat Jim, dva poljoprivrednika u Zapadnoj Virginiji, zatraže njegovu pomoć u istrazi lokalne kemijske tvornice zbog navodnog ubijanja njihove stoke, on ih odbije uz objašnjenje da on zastupa kemijske tvrtke, a ne tužitelje. No, njihova priča ga je zaintrigirala, pogotovo jer je jedno od  najljepših ljeta u djetinjstvu proveo na susjednoj farmi. Rob odluči otići tamo i uviđa da ono što primjećuje nije u skladu s njegovim uspomenama. Uviđa da gotovo svi članovi zajednice mnogo duguju lokalnom kemijskom pogonu u Parkersburgu, kojim upravlja tvrtka DuPont. Braća Tennant vjeruju da tvrtka DuPont onečišćuje njihov potok zbog čega su izgubili stado od gotovo 200 goveda. No, mnogi njihovi susjedi vjeruju da tvrtka i dalje pazi na njih, kao što to naizgled već godinama čini.

  • Mark Ruffalo kao Rob Bilott u filmu „Mutne vode“ (Dark Waters) / Focus Features / distributer Blitz Film

Uz podršku višeg partnera, Toma Terpa (oskarovac Tim Robbins), Bilott koristi svoje znanje o radu kemijskih kompanija. Podnosi tužbu koja će otkriti što se događa u Parkersburgu. Nekoliko godina kasnije Bilott otkriva da njegova opsesija istinom ne ugrožava samo njegovu obitelj - posebice njegov odnos sa suprugom Sarah (Dobitnica nagrade Oscar® Anne Hathaway) - već i njegovu reputaciju, zdravlje i egzistenciju. Koliko je spreman izgubiti kako bi otkrio istinu? Koja je cijena pravde?

  • Anne Hathaway kao Sarah Barlage Bilott u filmu „Mutne vode“ (Dark Waters) / Focus Features / distributer Blitz Film

„Mutne vode“ (Dark Waters) je film hvaljenog redatelja Todda Haynesa („Spotlight“). U glavnoj ulozi je Mark Ruffalo, koji je ujedno i producent filma, a uz njega nastupa sjajna glumačka ekipa u kojoj su Anne Hathaway, Tim Robbins, Bill Camp, Victor Garber, Mare Winningham, William Jackson Harper i Bill Pullman.

Film Mutne vode“, u distribuciji Blitz filma, u CineStaru i ostalim kinima možete pogledati od 6. veljače.

  • Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Brojimo svaku kap, svaka kap je važna!

„Danas u jeku globalne pandemije, kada je higijena ruku osnovna mjera prevencije trebamo biti svjesni više nego ikad koliko nam je pristup čistoj vodi dragocjen. Ovim putem pozivam sve da osvijeste nužnost da je u cilju očuvanja vode i ublažavanju posljedica klimatskih promjena svaki pojedinac važan“, ističe se u poruci glavne ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uklanjanje PFOS i PFOA kemikalija iz podzemnih voda

Američki istraživači završili su dvotjednu terensku demonstraciju korištenja inovativne plazma tehnologije za uništavanje i razgradnju perfluorooktan sulfonata (PFOS) i perfluorooktanske kiseline (PFOA) u podzemnim vodama.

Mikroskopska plastična vlakna pronađena u uzorcima kiše u Koloradu

Kada je Greg Wetherbee nedavno pod mikroskopom tražio tragove metala ili ugljena, čestice koje bi mogle uputiti na onečišćenje zraka dušikom u Nacionalnom parku Rocky Mountains (Stjenjak), nije ni sanjao da će pronaći plastiku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER