Višekratne vrećice dodatno pogoršale problem plastičnog otpada

#NećuVreću!

U britanskim trgovinama prodaju se vrećice za višekratnu upotrebu, popularno nazvane Bags for life, a kupci ih mogu besplatno zamijeniti kada se istroše. No, čini se da je zamjena jednog plastičnog proizvoda drugim zapravo uzrokovala još veći problem.

Unatoč obećanjima najvećih britanskih trgovačkih lanaca da će riješiti problem plastične ambalaže koju plasiraju u svojim trgovinama, količina plastičnog otpada prema zajedničkom istraživanju Agencije za istraživanje okoliša (EIA) i Greenpeacea i dalje raste. Naime, procjenjuje se kako su prošle godine trgovine vodećih britanskih lanaca plasirale čak 903 tisuće tona plastične ambalaže, što je povećanje od 17 tisuća tona u odnosu na 2017. godinu!

Taj veliki porast dijelom je potaknut i prodajom velikog broja višekratnih plastičnih vrećica s debljom stijenkom. Njihova je prodaja porasla za 26 % i popela se na čak 1,5 milijardu ili 54 vrećice po kućanstvu. Sedam od 10 vodećih trgovačkih lanaca povećalo je svoj plastični otisak, a neznatno smanjenje postignuto je u samo tri trgovačka lanca - Waitrose, Tesco i Sainsbury's, navodi se u izvještaju „Checking Out on Plastics II: Breakthroughs and backtracking from supermarkets“.

Najnovije brojke potvrđuju da porast potrošnje ovih višekratnih vrećica dodatno utječe na porast plastične ambalaže koju koriste vodeći trgovački lanci pa Agencija za istraživanje okoliša (EIA) i Greenpeace stoga naglašavaju potrebu njihove zabrane ili prodaje po znatno višim cijenama kako bi se utjecalo na smanjenje količina plastičnog otpada.

„Šokantno je da se unatoč sve većoj svijesti o krizi plastičnog otpada količina plastike za jednokratnu upotrebu koju koriste najveći britanski supermarketi zapravo povećala u posljednjih godinu dana“, izjavila je Juliet Phillips iz Agencije za istraživanje okoliša (EIA). „Trgovci moraju pooštriti ciljeve kako bi postigli stvarna smanjenja plastične ambalaže i proizvoda za jednokratnu upotrebu. Moramo se oduprijeti kulturi bacanja u koju nas dovodi naš potrošački mentalitet i to promjenom cijelog sustava, a ne zamjenom jednog plastičnog proizvoda drugim. To nije rješenje.“

Rast prodaje višekratnih vrećica sugerira da neki potrošači lagane plastične vrećice za jednokratnu upotrebu, koje su uglavnom već uklonjene iz trgovina, jednostavno i bez previše razmišljanja zamjenjuju trajnijim vrećicama s većom debljinom stijenke, koje sadrže puno više plastike i stoga predstavljaju još veći problem. Primjerice, lanac Island je u posljednjih 12 mjeseci zabilježio desetostruki porast prodaje takvih vrećica, a Tesco je njihovu prodaju povećao s 430 milijuna na 713 milijuna.

  • Tesco je najavio prestanak korištenja teško reciklabilne crne plastike za pakiranje gotovih jela do kraja ove godine / Foto: foodanddrinknews.co.uk

Prodaja gotovih jela i ručkova u plastičnoj ambalaži, čija se vrijednost procjenjuje na oko 25 milijardi funti godišnje, također znatno utječe na porast plastičnog otpada.

U izvještaju se navodi kako taj dio prodaje britanskih trgovina zahtijeva temeljitu transformaciju jer se najveći dio gotovih jela prodaje isključivo u jednokratnoj plastičnoj ambalaži. Do sada se tom problemu nije pridavala prevelika pažnja, a jedino je trgovački lanac M&S u ograničenom broju svojih trgovina ponudio mogućnost korištenja posuda za višekratnu upotrebu.

Najveći dio plastičnog otpada čine pakiranja robnih marki britanskih trgovina i to čak 367.000 tona. Istraživanjem je otkriveno kako su upravo ti proizvodi glavni krivac porasta plastične ambalaže, što potvrđuje da trgovački lanci svoje dobavljače nisu uspjeli prisiliti na promjenu poslovanja. Tesco je jedini britanski trgovački lanac koji je svojim dobavljačima dao ultimatum da smanje prekomjerno korištenje plastike te najavio prestanak korištenja teško reciklabilne crne plastike za pakiranje gotovih jela do kraja ove godine.

U izvještaju su pohvaljene inovacije poput probnog uvođenja rinfuzne prodaje u trgovačkom lancu Waitrose, odnosno u njihovoj trgovini u Oxfordu u kojoj je omogućena kupovina čak 160 različitih vrsta voća i povrća te 48 drugih prehrambenih proizvoda bez plastične ambalaže, uključujući tjesteninu i žitarice, kavu, smrznuto voće, pivo, vino i sredstava za čišćenje. Kako je navedeno u izvještaju, dosadašnja su iskustva vrlo pozitivna, a analizom dosadašnjeg trajanja rinfuzne prodaje utvrđeno je da takav koncept može uspjeti i u drugim trgovinama. Waitrose će zbog toga rinfuznu prodaju proširiti na dodatne tri trgovine.

  • Trgovački lanci kupcima moraju ponuditi mogućnost rinfuzne prodaje prehrambenih proizvoda. / Foto: YouTube Screenshot / Checking Out on Plastics II

No, Fiona Nicholls iz britanskog Greenpeacea smatra da trgovine ipak ne uspijevaju smanjiti količinu plastičnog otpada i ne zadovoljavaju potrebe svojih kupaca.

„Svi trgovački lanci najavljuju smanjenje korištenja plastične ambalaže, ali u stvarnosti na police svojih trgovina stavljaju više plastike nego ikada prije“, izjavila je Fiona Nicholls. „Trgovački lanci moraju promijeniti način svog poslovanja te kupcima ponuditi mogućnost kupovine bez plastične ambalaže i time potvrditi svoju zabrinutost zbog globalne plastične krize.“

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Beč daje građanima vaučere za popravke

U slučaju oštećenja ili kvara razni uređaji poput tostera, usisivača ili perilica rublja i posuđa često završe u otpadu iako se mnogi od njih daju popraviti te se još dugo mogu koristiti. Popravkom proizvoda umjesto kupnjom novih štedimo resurse, a time i okoliš!

Tesco je svjestan sve veće ekološke osviještenosti svojih kupaca

Britanski lanac trgovina Tesco provodi najučinkovitije mjere štednje i udvostručuje svoje napore u borbi protiv plastike za jednokratnu plastiku. The Guardian izvještava o namjeri uklanjanja proizvoda s pretjeranim plastičnim pakiranjima s polica Tescovih trgovina te najavi prestanka korištenja teško reciklabilne crne plastike za pakiranje gotovih jela do kraja ove godine.

Možete li zamisliti plaćanje čokolade otpadom?

18. ožujka ipak nismo obilježili treći Svjetski dan recikliranja ♻️ Iako se trenutno bavimo drugim problemima, ne smijemo zaboraviti na problem otpada i potrebe njegovog zbrinjavanja!

Plastičnim vrećicama odzvonilo i u New Yorku!

Nakon što je američka savezna država New York prije gotovo godinu dana donijela odluku kojom se zabranjuje korištenje plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, njihova zabrana stupa na snagu danas, 1. ožujka 2020. godine!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER