Prodaja plastičnih vrećica u Engleskoj u godinu dana smanjena 59 %

Britanska vlada pohvalila se velikim padom prodaje plastičnih vrećica, ali problem velikih količina plastičnog otpada time još uvijek nije riješen

Prodaja jednokratnih plastičnih vrećica u proteklih je pet godina u najvećim trgovačkim lancima smanjena čak 95 %. Čini se da je prodaju uspješno smanjila njihova naplata uvedena u listopadu 2015. godine, jer se u Engleskoj sada u prosjeku godišnje prodaju samo četiri plastične vrećice po osobi, u usporedbi s 10 u 2019. i čak 140 u 2014. godini.

Engleski kupci od uvođenja naknade u visini od 5 penija sve manje koriste plastične vrećice, a njihova je prodaja prema najnovijim podacima britanske vlade u najvećim supermarketima samo prošle godine pala čak 59 %. Prodaja plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu u glavnim se trgovačkim lancima u Engleskoj tako smanjila za više od 95 %, a prema podacima sedam najvećih - Asda, Marks and Spencer, Morrisons, Sainsbury’s, Co-operative Group, Tesco i Waitrose, u proteklih je 12 mjeseci prodano 226 milijuna plastičnih vrećica (322 milijuna manje u odnosu na 2018./2019.) ili svega četiri po osobi. Podaci britanskog Ministarstva za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja (DEFRA) tako potvrđuju uistinu velik pad prodaje plastičnih vrećica koji je još prošle godine iznosio 10 plastičnih vrećica, odnosno čak 140 po osobi u 2014. godini.

„Ohrabruju nas rezultati postignuti u tako kratkom vremenu i velik uspjeh u smanjenju prodaje ove vrste plastičnih proizvoda koju koristimo u svakodnevnom životu“, izjavio je državni tajnik za zaštitu okoliša George Eustice. „Svjesni smo razornog utjecaja koji plastične vrećice imaju na onečišćenje okoliša i naše prekrasne prirode, kao i na ugrožavanje morskog života. Odlučno ćemo poticati daljnji napredak na ovom području te se nadam kako će naš primjer potaknuti slične aktivnosti širom svijeta.“

Podsjetimo, naplata plastičnih vrećica uvedena je u listopadu 2015. godine s ciljem smanjenja nastanka plastičnog otpada, zaštite okoliša i utjecaja na navike potrošača nakon što je broj prodanih plastičnih vrećica u sedam najvećih lanaca trgovina 2014. porastao za 200 milijuna. Tada su potrošači godišnje koristili više od 7,6 milijardi plastičnih vrećica, što je činilo 61.000 tonu plastike.

Naplata je uvedena u svim trgovinama na malo koje zapošljavaju više od 250 ljudi, iako je britanska vlada planirala uvođenje naplate plastičnih vrećica u svim trgovinama, kao i povećanje minimalnog iznosa naplate na 10 penija.

Unatoč postignutom napretku, nedavno objavljena istraživanja otkrivaju da će se plastični otpad koji dospijeva u svjetske oceane gotovo utrostručiti u sljedećih 20 godina, pa će svi dosadašnji napori u zaustavljanju porasta plastičnog onečišćenja ostati gotovo jedva primjetni.

„Prodaja plastičnih vreća smanjena je za 322 milijuna, što je vrlo pozitivno i brojka se čini ogromnom, no istovremeno je porasla prodaja višekratnih vrećica i to na čak 1,5 milijardi u 2018. godini, a one sadrže još više plastike“, izjavio je Sam Chetan Welsh iz britanske organizacije Greenpeace. „Sada se ista stvar treba napraviti i za višekratne vrećice, odnosno potrebno im je povećati prodajnu cijenu na blagajnama trgovina. Tako je, primjerice, uspješno smanjena njihova prodaja u Irskoj, no najbolje bi bilo uvesti njihovu potpunu zabranu.“

  • U britanskim trgovinama se prodaju višekratne vrećice, popularno nazvane „Bags for life“, ali zamjena jednog plastičnog proizvoda drugim zapravo je uzrokovala još veći problem. / Foto: Pixabay

No, u Greenpeaceu navode kako su plastične vrećice samo jedan dio problema plastične krize u ovoj zemlji. Trgovački lanci u Velikoj Britaniji godišnje koriste čak 900.000 tona plastike te je stoga hitno potrebno smanjiti korištenje plastične ambalaže.

„Iako su najnovije brojke o smanjenju prodaje plastičnih vrećica korak u pravom smjeru, vlada se ne bi trebala previše radovati sve dok se ovaj naporni posao ne privede svom kraju“, smatra Sam Chetan Welsh.

Podaci ipak pokazuju kako su nastojanja za smanjenje korištenja plastike za jednokratnu upotrebu u Velikoj Britaniji zastala od izbijanja krize koronavirusa, ponajviše zbog povećanog korištenja maski, rukavica, vizira i maramica za jednokratnu upotrebu, a to potvrđuje i pad stope recikliranja tijekom lockdowna.

Dodajmo još sam to kako je velška vlada u četvrtak pokrenula dugoočekivano javno savjetovanje o potrebi trajne zabrane određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Višekratne vrećice dodatno pogoršale problem plastičnog otpada

U britanskim trgovinama prodaju se vrećice za višekratnu upotrebu, popularno nazvane Bags for life, a kupci ih mogu besplatno zamijeniti kada se istroše. No, čini se da je zamjena jednog plastičnog proizvoda drugim zapravo uzrokovala još veći problem.

Plastičnim vrećicama odzvonilo i u New Yorku!

Nakon što je američka savezna država New York prije gotovo godinu dana donijela odluku kojom se zabranjuje korištenje plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, njihova zabrana stupa na snagu danas, 1. ožujka 2020. godine!

Tesco je svjestan sve veće ekološke osviještenosti svojih kupaca

Britanski lanac trgovina Tesco provodi najučinkovitije mjere štednje i udvostručuje svoje napore u borbi protiv plastike za jednokratnu plastiku. The Guardian izvještava o namjeri uklanjanja proizvoda s pretjeranim plastičnim pakiranjima s polica Tescovih trgovina te najavi prestanka korištenja teško reciklabilne crne plastike za pakiranje gotovih jela do kraja ove godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER