Plastičnim vrećicama odzvonilo i u New Yorku!

#BYOBagNY (Bring Your Own Bag New York)

Nakon što je američka savezna država New York prije gotovo godinu dana donijela odluku kojom se zabranjuje korištenje plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, njihova zabrana stupa na snagu danas, 1. ožujka 2020. godine!

Podsjetimo, odluka o zabrani plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu bila je dio pregovora o donošenju proračuna države New York za 2020. godinu, vrijednog vrtoglavih 175,5 milijardi dolara, a koji je uključivao i neke druge progresivne mjere poput prvog nacionalnog programa za ograničavanje prometa uvođenjem naknada za korištenje vozila u najprometnijem dijelu Manhattana.

New York slijedi primjer Kalifornije

Zabrana plastičnih vrećica u cijeloj državi New York stupa na snagu 1. ožujka 2020., a lokalne samouprave, među njima i New York City, također imaju mogućnost uvođenja naplate papirnatih vrećica iznosom u visini od pet centi. Od tog će se iznosa dva centa izdvajati u poseban fond kojim će se stanovništvu s niskim primanjima pomoći pri kupovini skupljih vrećica za višekratnu upotrebu, dok će tri centa uplaćivati državnom Fondu za zaštitu okoliša.

Država New York je sada već osma američka savezna država sa zabranom jednokratnih plastičnih vrećica, čime slijedi primjer Kalifornije, prve američke savezne države koja ih je zabranila još 2016. godine. Plastične su vrećice također zabranjene i na Havajima, gdje se odluka o zabrani ipak prepušta izboru svake lokalne samouprave.

Zabrana je usvojena nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, a iako je guverner Andrew Cuomo 2017. godine potpisao odluku za uvođenje naplate plastičnih vrećica iznosom od pet centi, provođenje odluke su blokirali republikanci u državnom Senatu. Međutim, demokrati su tijekom „midterm“ izbora 2018. godine osvojili većinu i tako ipak omogućili zabranu.

„Plastične vrećice su onečistile naš okoliš i preplavile naše plovne putove. Zabranom ćemo zaštititi naše prirodne resurse za buduće generacije Njujorčana“, izjavio je guverner New Yorka, Andrew Cuomo, kada je prošle godine zabrana konačno usvojena.

„Mislim da ćemo za nekoliko godina pogledati unatrag i ljudi će se zapitati zašto to nismo učinili i ranije“, izjavio je za New York Times demokratski senator Todd Kaminski iz okruga Nassau na Long Islandu, koji je tada podržao zakon, a inače predsjeda državnom komisijom za očuvanje okoliša.

Mnogi se raduju zabrani plastičnih vrećica

„Ne sumnjam da je ova zabrana vrlo važna, posebno kada plastične vrećice vidite posvuda na našim ulicama“, rekao je Cuomo te dodao da vrećice često vise na krošnjama drveća poput „bizarnih božićnih ukrasa“.

Njujorški Odjel za zaštitu okoliša (DEC) nedavno je pojačao napore kako bi stanovništvu ove američke savezne države objasnio što donosi zabrana pastičnih vrećica. Objavljeni su oglasi u medijima i na društvenim mrežama, a DEC također distribuira 270.000 torbi za višekratnu upotrebu obiteljima s malim i srednjim primanjima kako bi im se olakšala primjena zabrane.

Zabrana plastičnih vrećica se tako od danas primjenjuje u svim maloprodajnim trgovinama, uključujući trgovine prehrambenih proizvoda i bodege - male kvartovske trgovine u New Yorku. Kako navodi DEC, do uvođenja zabrane godišnje se koristilo više od 23 milijarde plastičnih vrećica i to samo na 12 minuta.

No, u državi New York ipak postoje iznimke od zabrane plastičnih vrećica koje se još uvijek mogu koristiti za:

  • prodaju svježih životinjskih proizvoda ili druge nepakirane hrane,
  • cvijeće, biljke ili druge predmete kojima je potrebno plastično pakiranje kako bi se izbjeglo onečišćenje, spriječilo oštećenje ili u zdravstvene svrhe,
  • skupno pakiranje voća, povrća, žitarica i slatkiša te proizvoda poput orašastih plodova, živih insekata poput cvrčaka, zatim ribe, rakova, školjki ili drugih proizvoda za koje je potrebna vodootporna vrećica,
  • prodaju narezane hrane ili hrane pripremljene po narudžbi,
  • novine za pretplatnike,
  • pakirane plastične vrećice koje se prodaju skupno, kao što su vreće za smeće, vreće za sendviče ili vrećice koje se koriste za spremanje izmeta kućnih ljubimaca,
  • usluge kemijskog pranja odjeće i rublja te
  • izdavanje lijekova na recept.

Upozorenja trgovcima i novčane kazne

Iako zakon o zabrani plastičnih vrećica stupa na snagu 1, ožujka, DEC ga zapravo neće provoditi još nekoliko mjeseci, budući da se trgovine i kupci moraju prilagoditi kupovini bez plastičnih vrećica. Međutim, zakon predviđa i izdavanje upozorenja trgovcima koji krše zabranu, a potom i naplatu novčanih kazni u iznosu od 250 USD. Ako trgovci nakon prve naplaćene kazne i dalje koriste plastične vrećice slijedi novčana kazna u iznosu od 500 USD u istoj kalendarskoj godini.

Zagovornici zaštite okoliša zadovoljni su uvođenjem zabrane, ali su istovremeno zabrinuti zbog iznimaka od zabrane i različitih debljina stijenke plastičnih vrećica. Naime, postoji mišljenje da će industrija plastičnih vrećica početi proizvoditi plastične vrećice s debljim stijenkama, što samo može dodatno pogoršati problem onečišćenja okoliša plastičnim otpadom, a već se potvrdilo u Velikoj Britaniji.

Iako se zabrana plastičnih vrećica uvodi u sve većem broju država članica EU-a i ostatka svijeta koje su njihovim uvođenjem odlučile utjecati na rješavanje plastične krize, u Hrvatskoj ćemo još pričekati na provedbu sličnih zakona.

Određeni strani trgovački lanci u Hrvatskoj su početkom godine prestali prodavati plastične vrećice, što je svakako pohvalno. No, zabrana plastičnih vrećica i drugih proizvoda od jednokratne plastike, na SDP-ov prijedlog izmjena i dopuna Zakona o održivom gospodarenju otpadom, odbijena je u Saboru dana 28. veljače većinom „vladajućih“ glasova.

„Na moju, a još više na žalost flore i faune Jadrana, HDZ-ova većina je zabranu - odbila. Živjeli!“, komentirao je tada Peđa Grbin iz Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Višekratne vrećice dodatno pogoršale problem plastičnog otpada

U britanskim trgovinama prodaju se vrećice za višekratnu upotrebu, popularno nazvane Bags for life, a kupci ih mogu besplatno zamijeniti kada se istroše. No, čini se da je zamjena jednog plastičnog proizvoda drugim zapravo uzrokovala još veći problem.

Prodaja plastičnih vrećica u Engleskoj u godinu dana smanjena 59 %

Prodaja jednokratnih plastičnih vrećica u proteklih je pet godina u najvećim trgovačkim lancima smanjena čak 95 %. Čini se da je prodaju uspješno smanjila njihova naplata uvedena u listopadu 2015. godine, jer se u Engleskoj sada u prosjeku godišnje prodaju samo četiri plastične vrećice po osobi, u usporedbi s 10 u 2019. i čak 140 u 2014. godini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER