Tesco je svjestan sve veće ekološke osviještenosti svojih kupaca

Najveći britanski trgovački lanac do kraja godine napušta upotrebu teško reciklabilne crne plastike za pakiranja vlastitih robnih marki

Britanski lanac trgovina Tesco provodi najučinkovitije mjere štednje i udvostručuje svoje napore u borbi protiv plastike za jednokratnu plastiku. The Guardian izvještava o namjeri uklanjanja proizvoda s pretjeranim plastičnim pakiranjima s polica Tescovih trgovina te najavi prestanka korištenja teško reciklabilne crne plastike za pakiranje gotovih jela do kraja ove godine.

Najveći britanski lanac supermarketa Tesco obvezao se udvostručiti svoje napore u borbi protiv plastike za jednokratnu upotrebu i to mjerama koje između ostalog uključuju uklanjanje brendova koji koriste pretjerano pakiranje. Ta mjera svakako bi trebala utjecati na odgovornije ponašanje proizvođača prehrambenih proizvoda jer Tesco u Velikoj Britaniji i ostalim zemljama ukupno raspolaže s oko 6.800 trgovina. Dave Lewis, izvršni direktor tvrtke Tesco, rekao je da će tvrtka zadržati pravo ne objaviti popis proizvoda s nepotrebnom i teško reciklabilnom ambalažom koju od sljedeće godine planiraju ukloniti s polica svojih trgovina.

Tesco je svojim dobavljačima dostavio popis poželjnih materijala još u svibnju 2018. godine, ali sada planira pojačati pritisak s obzirom na sve veću osviještenost svojih kupaca o štetnom utjecaju plastične ambalaže na okoliš.

Tesco ne može reciklirati 13 % ambalaže vlastitih robnih marki

„Ne možemo previdjeti činjenicu da se nepotrebno i pretjerano pakiranje proizvoda predugo primjenjuje“, izjavio je Lewis. „Sam primjer raznih pakiranja müsli proizvoda navodi nas na razmišljanje zašto je kutija toliko veća od vrećice te općenito zašto je ambalaža često dvostruko veća od sadržaja.“

U posljednjem godišnjem izvještaju tvrtke Tesco navedeno je kako se čak 13 % ambalaže vlastitih robnih marki ne može reciklirati, a posebno crna plastika koja se najčešće koristi za pakiranje smrznutih gotovih jela. Stoga će Tesco takvu ambalažu prestati koristiti već do kraja ove godine, a to isto zatražio je i od svojih dobavljača.

Tesco je često bio predmet kritika zbog korištene plastične ambalaže, a svako poboljšanje moglo bi imati pozitivan učinak na smanjenje količina plastičnog otpada u Velikoj Britaniji. Tako se navodi kako bi se prestankom korištenja plastičnog pakiranja limenki piva godišnje uštedjelo 490 tona plastike, a količina otpada bitno bi se smanjila i ukidanjem korištenja plastičnih prstenova koji povezuju pivske limenke u „six-pack“ pakiranjima. 

  • „Bez državne infrastrukture, napori industrije na poboljšanju reciklabilnosti materijala koji se koriste za izradu ambalaže neće imati potreban učinak“, izjavio je Lewis. / Foto: Vimeo Screenshot

Rezanje troškova

Također, istovremeno se u Tescovim Extra trgovinama testiraju razne mjere smanjenja otpada. Dave Lewis ovaj lanac supermarketa vodi od 2014. godine i ozbiljno radi na smanjenju troškova te se obvezao razviti najučinkovitije mjere štednje u 2.658 britanskih trgovina. Tesco se na ovaj potez odlučio temeljem mišljenja svojih kupaca, ali i najnovijim potezima britanske vlade s ciljem smanjenja plastičnog otpada.

I drugi veći britanski lanci supermarketa testiraju procese koji bi mogli smanjiti pakiranja proizvoda. Morrisons i Waitrose testiraju uvođenje rinfuzne prodaje kako bi kupcima omogućili kupnju robe bez ambalaže, posebice tjestenine, vina i sredstava za čišćenje. Također, Iceland se prošle godine obvezao da će u roku od pet godina prestati koristiti plastična pakiranja za vlastite robne marke.

Također, Tesco u suradnji s tvrtkom za recikliranje Terracycle Tesco pokreće shemu koja ima za cilj značajno povećati ponovnu uporabu ambalaže, a sličnu suradnju na britanskom tržištu pokreću i druge velike kompanije kao što su Procter & Gamble, Unilever, Coca-Cola i Mondelēz.

>>> Pročitajte još >>> U Maleziji pronađena „reciklirana“ britanska plastika

Potrebna je učinkovita nacionalna infrastruktura

Supermarketi i proizvođači prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji su na ove aktivnosti potaknuti vladinim planovima za uvođenje načela „zagađivač plaća“, a nova pravila, koja se trenutno razmatraju, mogla bi tvrtke i lance trgovina prisiliti na godišnje plaćanje čak jedne milijarde funti više za izgradnju britanske infrastrukture za recikliranje. Za tu se namjenu sada izdvaja oko 70 milijuna funti.

Tesco je britanskoj vladi uputio prijedlog korištenja jedinstvenog nacionalnog pristupa recikliranju ambalaže sa standardiziranim procesima. Britanska kućanstva trenutno se suočavaju sa zbunjujućim informacijama o uslugama recikliranja, što ponegdje često rezultira slanjem proizvoda na odlagališta, dok se prema odlukama drugih lokalnih vlasti isti proizvodi recikliraju. Nacionalna stopa recikliranja se prema podacima britanske vlade od 2013. godine kreće oko 45 %.

Lewis pak tvrdi kako se stopa recikliranja u različitim područjima Velike Britanije trenutno kreće od 14 do 65 %. „Bez državne infrastrukture, napori industrije na poboljšanju reciklabilnosti materijala koji se koriste za izradu ambalaže neće imati potreban učinak“, izjavio je Lewis.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Višekratne vrećice dodatno pogoršale problem plastičnog otpada

U britanskim trgovinama prodaju se vrećice za višekratnu upotrebu, popularno nazvane Bags for life, a kupci ih mogu besplatno zamijeniti kada se istroše. No, čini se da je zamjena jednog plastičnog proizvoda drugim zapravo uzrokovala još veći problem.

Možete li zamisliti plaćanje čokolade otpadom?

18. ožujka ipak nismo obilježili treći Svjetski dan recikliranja ♻️ Iako se trenutno bavimo drugim problemima, ne smijemo zaboraviti na problem otpada i potrebe njegovog zbrinjavanja!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER