U Maleziji pronađena „reciklirana“ britanska plastika

Otpad zapadnoeuropskih zemalja završava na ilegalnim odlagalištima nerazvijenih zemalja?

Plastični otpad iz Ujedinjenog Kraljevstva namijenjen za recikliranje navodno je ranije ovog mjeseca pronađen na nekoliko lokacija diljem ove jugoistočne azijske države, javlja Telegraph.

Reporteri Telegrapha i Uneartheda, istraživačke jedinice Greenpeacea, pronašli su velike količine britanskog otpada izvan jednog ilegalnog postrojenja za preradu otpada na zapadu Malezije. Riječ je o balama komunalnog otpada, natpisima s adresama na sjeveru Engleske, kartonskim kutijama mlijeka Morrisons i vrećicama britanskih supermarketa.

Prazne vrećice za recikliranje

Mnogi od artikala imali su vidljive oznake roka upotrebe u trajanju od jedne ili dvije godine, odnosno nedavnih datuma proizvodnje, što ukazuje na zaključak da je otpad nedavno završio na odlagalištima. Također, sav plastični otpad imao je oznaku da je namijenjen za recikliranje. Stručnjaci, međutim, upozoravaju kako nije vjerojatno da bi sav pronađeni otpad mogao biti recikliran jer je vjerojatno kontaminiran tijekom procesa sortiranja ili prijevoza.

Prazne vrećice za prikupljanje reciklabilnog komunalnog otpada s oznakama nekoliko britanskih gradova također su uočene na odlagalištu otpada, što će zasigurno izazvati zabrinutost građana da se komunalni otpad u Velikoj Britaniji ne obrađuje pravilno. Ostaje nejasno kako su te vrećice završile u Maleziji, tim više što u predmetnim gradovima negiraju mogućnost da je njihov otpad mogao završiti u toj zemlji te navode kako surađuju isključivo s tvrtkama licenciranim za recikliranje otpada.

Ova vijest dolazi istovremeno s objavom malezijskih vlasti da prestaje s izdavanjem novih dozvola za uvoz otpada iz zapadnoeuropskih zemalja. Prošlog je utorka malezijski ministar okoliša Yeo Bee Yin potvrdio i skoru zabranu uvoza svog nereciklabilnog plastičnog otpada, izražavajući strah kako bi Malezija mogla postati jedno veliko odlagalište otpada razvijenih zemalja.

Utjecaj kineske zabrane uvoza otpada

Malezija je nakon kineske zabrane trenutno najveći uzvoznik otpada iz Ujedinjenog Kraljevstva. U toj azijskoj zemlji vlada velika zabrinutost da bi zapadnoeuropske zemlje zbog postizanja ciljeva recikliranja EU-a mogle još u većoj mjeri izvoziti svoj otpad u nerazvijene zemlje. Ta mogućnost odnosi se i na Veliku Britaniju, za koju se očekuje da neće postići cilj recikliranja 50 posto kućanskog otpada do 2020. godine. Upravo to potkrepljuje činjenica kako je ranije ovog mjeseca na više lokacija diljem Malezije pronađen otpad uobičajenih britanskih proizvoda.

Pronađena je tako velika količina otpada iz nekih britanskih trgovina kao što su Tesco i Sainsbury vrećice, vrećice za kruh iz Kingsmilla ili pakiranja kapsula za pranje rublja Fairy. Također, pronađene su i velike količine praznih vrećica za prikupljanje reciklabilnog komunalnog otpada s oznakama gradova Kensington, Chelsea, Hammersmith, Fulham, Castle Point, Basildon i Tower Hamlets.

Nije jasno kako je britanski otpad završio u tisućama kilometara udaljenu Maleziju, tim više što je iz Velike Britanije protuzakonito izvoziti nereciklabilni otpad.

Ranije ovog mjeseca na više lokacija diljem Malezije pronađene su velike količine otpada uobičajenih britanskih proizvoda / Fotografija: telegraph.co.uk

Porast količina otpada u ilegalnim malezijskim tvornicama

Postavljaju se i pitanja o poslovanju malezijskih ilegalnih tvrtki za recikliranje otpada. Dužnosnici grada Kuala Langat izjavili su kako je došlo do naglog porasta količina otpada u ilegalnim malezijskim tvornicama za recikliranje otkad je kineska vlada uvela zabranu uvoza plastičnog otpada iz Europe. Navodi se, također, kako u Maleziji postoji 54 tvornica za recikliranje od kojih svega 14 ima licencu. Ovog proljeća uložene su pritužbe na njihov rad i to ponajviše zbog onečišćenja zraka i vode te trenutno bez licence posluje još samo jedna tvornica.

Predstavnici gradova Hammersmith i Fulham tvrde kako njihov otpad nije odvežen u Maleziju, dok u gradskoj upravi Basildona kažu kako njihov reciklabilni otpad uopće nije završio u izvozu. U Castle Pointu pak tvrde kako surađuju isključivo s licenciranim tvrtkama za recikliranje koje same odlučuju kamo upućuju otpad na daljnju preradu. Kažu kako ipak postoji mogućnost da je problematičan komunalni otpad prikupljen izvan mjesta predviđenih za odlaganje otpada.

„Ovi šokantni prizori britanskog komunalnog otpada razasuti na tisućama kilometara udaljenim ilegalnim odlagalištima Malezije potvrđuju koliko je problem plastičnog onečišćenja ozbiljan“, rekla je Louise Edge iz Greenpeacea. „Ukoliko ne utječemo na drastično smanjenje korištenja plastičnih proizvoda, nećemo uspjeti zaustaviti dotok ogromnih količina našeg otpada svuda oko nas, od britanskih obala do ilegalnih odlagališta na drugoj strani svijeta.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Plastične boce kao sredstvo plaćanja parkinga

Kako bi svoje korisnike potaknuli na recikliranje, jedno od gradskih parkirališta u britanskom Leedsu građanima za svaku donesenu plastičnu nudi bocu voucher u vrijednosti 20 penija koji mogu iskoristiti prilikom plaćanja parkinga.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER