Sramotno! Evo kako pojedini građani „zbrinjavaju“ svoj otpad!

Gradu Ivancu onečišćivače možete prijaviti na brojeve mobitela 091 44 04 883 i 099 44 04 876

Kako je u srijedu objavljeno na internetskim stranicama Grada Ivanca, u posljednje vrijeme na širem gradskom području osvanuli su ružni prizori nelegalno odloženog otpada na više lokacija.

Nelegalno odložen i krajnje neodgovorno „zbrinut“ otpad pronađen je na više lokacija na području Ivanca – ispod Petrolove benzinske crpke u samom Ivancu, na planinarskim stazama na Ivančici (Konj), u Prigorcu, Salinovcu, na cesti Prigorec – Vitešinec (ispod Sv. Duha) i drugdje!

Za prizore na fotografijama „zaslužni“ su pojedinci koji su svoj otpad - gume, krupni, građevinski i miješani otpad, krišom i pod okriljem mraka, „zbrinuli“ u prirodi te, naravno, na tuđem zemljištu. Pritom ih ne zanima što su otpad ponovno bacili na površine koje brojni građani Ivanca već godinama savjesno čiste.

Osim onečišćenja okoliša, neodgovorni su pojedinci tako vlasnicima zemljišta prouzročili i novčanu štetu jer je zakonom propisano da su vlasnici zemljišta ti koji taj isti otpad moraju ukloniti – o svom trošku!

Na području ispod Petrolove benzinske crpe evidentirane su četiri onečišćene lokacije. Jedna od njih je u vlasništvu Grada Ivanca i na nju je netko istovario dijelove starog namještaja, najlon, kante i sl. Troškove čišćenja ove površine platio je Grad Ivanec, točnije, svi građani – porezni obveznici.

Na tom su području onečišćene još tri privatne parcele na kojima je netko „odložio“ dijelove automobila, drvenu građu i građevinski otpad, uključujući i salonit, a na jednoj je istovarena čak i gomila auto guma!

U Prigorcu je netko, tko je rušio ili renovirao svoj objekt, na tuđe zemljište odložio hrpu crijepa i betona te krupnog otpada, a posebna je priča Bistrica gdje su obale potoka zatrpane plastičnim bocama i vrećicama, sprejevima, akumulatorima, kišobranima… Izrazito strmi predjel ispod Sv. Duha, prema Vitešincu, odakle volonteri tijekom Zelenih čistki već godinama izvlače odbačeni otpad, ponovno je prepun vreća smeća, šute, plastike…

Otpada ima i na planinarskim stazama, gdje „planinari“ i „ljubitelji“ prirode za sobom ostavljaju limenke, plastične boce i vrećice, tetrapak ambalažu pa čak i dijelove automobila!

Ne odlažite otpad u prirodu! Dovezite ga u Ivkom, besplatno je!

Grad Ivance stoga ponovno upućuje apel građanima jer uistinu nema potrebe da se otpad krišom odlaže u prirodu kada se besplatno može odložiti u reciklažnom dvorištu komunalne tvrtke Ivkom.

Besplatno se odlažu sljedeće vrste otpada: stari papir, karton, plastika, metalna ambalaža, otpadne gume bez naplatka, elektronički otpad, krupni otpad, akumulatori, fluorescentne cijevi, stiropor, stare baterije, stakleni ambalažni otpad, ravno staklo, PET boce, polietilenske folije, limenke, stari lijekovi i zeleni otpad.

Besplatni odvoz krupnog otpada jednom godišnje

Što se tiče odvoza glomaznog (krupnog) otpada, svaki korisnik jednom godišnje može koristiti pravo na besplatni odvoz krupnog otpada. Potreba odvoza se prijavljuje Ivkomu na tel. (042) 770-550 ili 770-558, a njegovi djelatnici će u najkraćem roku vozilom doći do vaše kuće/stana i besplatno zbrinuti sav krupni otpad.

Prijavite onečišćivača!

Zbog financijske štete koju su prouzročili građanima, ali i očitog bezobrazluka koji zahtijeva novčano sankcioniranje, Grad Ivanec poziva sve građane koji imaju bilo kakve informacije o osobama koje su nelegalno istovarile otpad na navedenim lokacijama, da to jave ANONIMNO na tel. 091 4404 883 i 099 4404 876 (komunalni redari) ili na tel. (042) 404-870. 

Također, onečišćivače možete prijaviti i na e-mail adresu grad@ivanec.hr ili onečišćenje prijaviti na kontakt obrazac PRIJAVI ŠTETU. Također, građani se mole da na iste kontakte dojave primijete li na terenu nelegalno odložen otpad te da, po mogućnosti, dostave i fotografiju čime se omogućuje brža reakcija nadležnih službi.

Zelena čistka 2020.: Nakon osam uzastopnih godina održavanja Zelene čistke, prošlog mjeseca akcija iznimno nije održana zbog epidemijske situacije. Bude li to moguće, 9. zelena čistka održat će se najesen, poručuju iz Grada Ivanca.

Grad Ivanec / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Maleziji pronađena „reciklirana“ britanska plastika

Plastični otpad iz Ujedinjenog Kraljevstva namijenjen za recikliranje navodno je ranije ovog mjeseca pronađen na nekoliko lokacija diljem ove jugoistočne azijske države, javlja Telegraph.

Područje ekološke mreže Natura 2000 na Savi, značajno za ptice i vodoopskrbu, zatrpano otpadom

Udruge BIOM i Sindikat biciklista okupile su tridesetak volontera povodom četvrte akcije čišćenja otpada „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš!“. Na obali rijeke Save kod Hrušćice, u općini Rugvica, čistili su ilegalno odlagalište građevinskog i ostalog otpada. Prikupili su nekoliko kontejnera kablova, šute, sanitarija, starog namještaja, nekoliko televizora i veću količinu sitnog miješanog otpada.

Video nadzor omogućuje kažnjavanje neodgovornih građana

Komunalno redarstvo Grada Splita je u proteklom razdoblju izdalo oko 40 mandatnih kazni i sedam prekršajnih naloga protiv fizičkih i pravnih osoba radi nelegalnog odlaganja građevinskog i krupnog otpada, javlja Grad Split.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER