Plastične boce kao sredstvo plaćanja parkinga

I najmanji korak bitan je za rješavanje problema plastičnog onečišćenja

Kako bi svoje korisnike potaknuli na recikliranje, jedno od gradskih parkirališta u britanskom Leedsu građanima za svaku donesenu plastičnu nudi bocu voucher u vrijednosti 20 penija koji mogu iskoristiti prilikom plaćanja parkinga.

 

Shema plaćanja parkinga plastičnim bocama, koja se primjenjuje u britanskom Leeds Merrion Centre CitiParku, čini se kao sjajna ideja za recikliranje plastičnog otpada i još jedan zanimljiv primjer za „spašavanje svijeta“ od problematičnog plastičnog onečišćenja.

U mjesec dana, koliko će trajati probno razdoblje, prikupljat će se plastične boce od minimalno 500 ml, a sve što građani trebaju napraviti jest donijeti iskorištene plastične boce do gradskog parkirališta, gdje im se u zamjenu za jednu plastičnu bočicu izdaje voucher od 20 penija koji mogu iskoristiti za plaćanje parkirne karte.

Jedna bočica za 20 penija / CitiParkUK

„Ovakva shema plaćanja parkinga pokazala se vrlo uspješnom“, rekao je djelatnik parkinga Richard Bedford. „Nedavno nam je jedan momak došao s 30 plastičnih boca, a za plaćanje parkinga mu je trebalo samo 15 boca, tako da će ostatak donijeti sljedeći put.“

Osim takvih rijetkih slučajeva, parkiralište ipak nije zasuto plastičnim bocama, a dnevno se preuzme 10 do 20 bočica. Stotine su već reciklirane!

Iako je ovo mali korak u pokušaja spasa našeg planeta od gorućeg problema plastičnog onečišćenja, svakako je pohvalan potez koji podiže građansku svijest o važnosti recikliranja plastičnih materijala.

Podsjetimo, svake godine u oceanima završi do 12,7 milijuna tona plastičnog otpada, a od ukupno 8,3 milijardi tona plastičnog otpada nastalog diljem svijeta od 1950-ih godina, recikliralo se svega 9 % – što su izrazito zabrinjavajući podaci.

Kako bi ovakva shema postala još uspješnija, bitno je informiranje lokalnog stanovništva, od kojih većina još uvijek nije upoznata s ovom novom mogućnošću plaćanja parkinga. 

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Maleziji pronađena „reciklirana“ britanska plastika

Plastični otpad iz Ujedinjenog Kraljevstva namijenjen za recikliranje navodno je ranije ovog mjeseca pronađen na nekoliko lokacija diljem ove jugoistočne azijske države, javlja Telegraph.

Britanci će još nekoliko godina koristiti plastični pribor za jednokratnu upotrebu

Istraživanje provedeno 2020. godine pokazalo je da su stanovnici SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva svjetski rekorderi u proizvodnji plastičnog otpada. Britance ipak očekuje zabrana polistirenskih čaša i plastičnog pribora za jednokratnu upotrebu, što bi trebalo utjecati na znatno smanjenje količine plastičnog otpada, no ona bi na snagu trebala stupiti tek za nekoliko godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER