Britanci će još nekoliko godina koristiti plastični pribor za jednokratnu upotrebu

Mnogi Britanci smatraju da aktivnosti usmjerene na smanjenje količine plastičnog otpada napreduju puževim korakom

Istraživanje provedeno 2020. godine pokazalo je da su stanovnici SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva svjetski rekorderi u proizvodnji plastičnog otpada. Britance ipak očekuje zabrana polistirenskih čaša i plastičnog pribora za jednokratnu upotrebu, što bi trebalo utjecati na znatno smanjenje količine plastičnog otpada, no ona bi na snagu trebala stupiti tek za nekoliko godina.

Ove jeseni engleska vlada konačno počinje s donošenjem plana za smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu uporabu, a The Guardian je izvijestio kako se očekuje da bi zabrana plastike na snagu mogla stupiti tek za nekoliko godina. Organizacije za zaštitu okoliša pozdravljaju odluku o skorom pokretanju javnog savjetovanja, no smatraju kako se cijeli postupak odvija presporo, s obzirom da je plastika za jednokratnu upotrebu u zemljama članicama EU-a zabranjena od srpnja ove godine.

„Svi smo svjesni štete koju plastični otpad nanosi našem okolišu“, rekao je George Eustice, državni tajnik za okoliš, hranu i ruralna pitanja. „Točno je da smo poduzeli mjere s ciljem smanjenja količine plastičnog otpada koji se neodgovorno baca po parkovima i zelenim površinama, a more ga u ogromnim količinama izbacuje na naše plaže. Postigli smo napredak u zaustavljanju plastičnog onečišćenja, a sada planiramo otići korak dalje”, prenosi The Guardian.

Naime, britanska vlada planira uvođenje većeg poreza na plastičnu ambalažu, koji bi trebao stupiti na snagu u travnju 2022. godine. Tvrtke koje koriste plastiku koja sadrži manje od 30 % recikliranog sadržaja morat će platiti porez u visini od 200 funti po toni plastike. Ova je mjera tako više usmjerena na poticanje uporabe recikliranih materijala.

  • Pixabay

Britanci su ipak uspješno ograničili nastajanje jednog dijela plastičnog otpada. Otkad su supermarketi u listopadu 2015. godine počeli naplaćivati ​​plastične vrećice, njihova je upotreba pala za 95 %. Također, u Engleskoj je 2018. zabranjena mikroplastika u proizvodima za osobnu higijenu koja ispiranjem kroz odvode dospijeva u sve prirodne vodene sustave, a od 1. listopada 2020. zabranjena je i upotreba plastičnih slamki, miješalica za pića i štapića za uši. Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo još uvijek zaostaje s uvođenjem povratne naknade za plastične boce, koja se najvjerojatnije neće uvesti do 2024. ili 2025. godine.

Amerikanci i Britanci predvode u svijetu po količini proizvedenog plastičnog otpada. Istraživanje iz 2020. godine pokazalo je godišnja proizvodnja plastičnog otpada po osobi u SAD-u iznosi čak 105 kg, a u Ujedinjenom Kraljevstvu 99 kg po osobi. Prosječni Britanac tako godišnje koristi 18 plastičnih tanjura te 37 vilica, žlica i noževa za jednokratnu uporabu, a poznato je da plastični otpad zbog svoje dugovječnosti godišnje ubije više od milijun ptica i 100.000 morskih sisavaca i kornjača diljem svijeta.

Plastične naljepnice na pakiranjima za voće i povrće, PVC prozirna folija, vrećice za čaj, plastične kapsule za kavu za jednokratnu upotrebu i plastična ambalaža za grickalice također bi se u skoroj budućnosti mogli naći na popisu zabranjenih proizvoda.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

U Engleskoj 1. listopada stupila na snagu zabrana plastičnih slamki

S prvim danom listopada 2020. u Engleskoj je zabranjena prodaja i distribucija plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu te miješalica za napitke i štapića za uši. Zabrana je trebala stupiti na snagu još u travnju ove godine, no primjena novog zakona odgođena je zbog aktualne zdravstvene krize izazvane pandemijom COVID-19.

Identificirano deset najčešćih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima

Izvještaj „Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu” organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK otkriva deset najčešćih vrsta otpada koje onečišćuju europske rijeke i jezera te potrošače upoznaje s alternativama i daje im prijedloge za smanjenje količine otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER