Zabrana plastičnih vrećica za pakiranje kečapa, majoneze i preljeva za salate

Neplastična rješenja već postoje!

Nova zabrana plastičnih pakiranja određenih prehrambenih proizvoda u Ujedinjenom Kraljevstvu slijedi nakon zabrane plastičnih slamki, miješalica za pića i štapića za uši uvedene u listopadu 2020. godine.

Kečap, majoneza i preljevi za salate u Ujedinjenom Kraljevstvu uskoro se neće moći pakirati i prodavati u malim plastičnim vrećicama, a njihova će se distribucija zabraniti i restoranima. Riječ je o novim mjerama Ministarstva za okoliš, poljoprivredu i ruralna pitanja (DEFRA) koje se pripremaju s ciljem smanjenja nastanka otpada, a posebno plastičnog otpada koji se ne može reciklirati i obično završava na odlagalištima ili u moru. Uz navedene plastične vrećice s kečapom, majonezom i raznim umacima i preljevima za salate, planira se i zabrana plastičnih tanjura i malih pakiranja s mlijekom.

Podsjetimo, Britanci su uspješno ograničili nastajanje jednog dijela plastičnog otpada. Otkad su supermarketi u listopadu 2015. godine počeli naplaćivati ​​plastične vrećice, njihova je upotreba pala za 95 %. Cijena im je povećana na 10 penija i vrijedi u svim maloprodajnim trgovinama prehrambenih proizvoda, ali i u mesnicama, trgovinama obuće i odjeće, kao i u bescarinskim trgovinama u zračnim lukama. Također, još 2018. godine zabranjena je mikroplastika u proizvodima za osobnu higijenu koja ispiranjem kroz odvode dospijeva u sve prirodne vodene sustave, a od 1. listopada 2020. zabranjena je i upotreba plastičnih slamki, miješalica za pića i štapića za uši

Britanska vlada je u studenom prošle godine pokrenula izradu mjera sprječavanja nastanka otpada, posebice onog uzrokovanog upotrebom uobičajenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu kao što su, primjerice, vrećice, vlažne maramice i šalice za kavu. Kao jedna od mjera najavljena je i zabrana određenih plastičnih proizvoda, a u izvješću Ministarstva za okoliš, poljoprivredu i ruralna pitanja između ostalog je navedeno kako i vrećice s umacima mogu „prouzročiti znatnu štetu morskom i kopnenom okolišu ako se nepravilno odlažu“.

  • Nakon zabrane plastičnih slamki, miješalica za pića i štapića za uši u Ujedinjenom Kraljevstvu se planira zabrana plastičnih vrećica za pakiranje kečapa, majoneze i preljeva za salate. / Pixabay

Vladini izvori navode kako se zabrana ovih malih plastičnih vrećica ozbiljno razmatra jer su „vrlo problematične za zbrinjavanje, a dostupna su alternativna rješenja“. Naime, zbog njihove male veličine i ostataka hrane, često se teško odvajaju i čiste pa je mala vjerojatnost da će se ova vrsta otpada reciklirati.

British Takeaway Campaign (BTC) i udruženja malih proizvođača slažu se s potrebom smanjenja korištenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, ali pod uvjetom da se proizvođačima omogući dovoljno vremena za pronalaženje alternativnih rješenja.

No, neki ih britanski proizvođači već nude, primjerice, startup tvrtka Notpla sa sjedištem u Londonu, koja proizvodi biorazgradiva pakiranja za napitke i umake od smeđih morskih algi, koje brzo rastu, a ima ih u izobilju. Osim toga, njihova pakiranja već su se koristila tijekom Londonskog maratona 2019. godine, kada je sudionicima ovog sportskog događaja podijeljeno 30.000 biorazgradivih kapsula Ooho napunjenih vodom i energetskim pićem Lucozade. Materijal dobiven od smeđih morskih algi se prirodno razgrađuje i to znatno brže od PLA (polilaktična kiselina), jedne od najčešće korištenih bioplastika koja se proizvodi od fermentiranog škroba ekstrahiranog iz kukuruza, krumpira ili šećerne trske, kao i od algi. Poznati proizvođač kečapa Heinz počeo je surađivati s tvrtkom Notpla kako bi na tržištu mogao ponuditi biorazgradiva pakiranja kečapa.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Britanci će još nekoliko godina koristiti plastični pribor za jednokratnu upotrebu

Istraživanje provedeno 2020. godine pokazalo je da su stanovnici SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva svjetski rekorderi u proizvodnji plastičnog otpada. Britance ipak očekuje zabrana polistirenskih čaša i plastičnog pribora za jednokratnu upotrebu, što bi trebalo utjecati na znatno smanjenje količine plastičnog otpada, no ona bi na snagu trebala stupiti tek za nekoliko godina.

Umjesto plastičnih boca kapsule od jestivih morskih algi

Sudionicima ovogodišnjeg Londonskog maratona, održanog u nedjelju 28. travnja, podijeljeno je 30.000 kapsula napunjenih vodom i energetskim pićima te napravljenih od jestivih morskih algi s ciljem smanjenja količine plastičnog otpada.

Identificirano deset najčešćih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima

Izvještaj „Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu” organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK otkriva deset najčešćih vrsta otpada koje onečišćuju europske rijeke i jezera te potrošače upoznaje s alternativama i daje im prijedloge za smanjenje količine otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER