Umjesto plastičnih boca kapsule od jestivih morskih algi

Ovogodišnji Londonski maraton bio je najodrživiji do sada

Sudionicima ovogodišnjeg Londonskog maratona, održanog u nedjelju 28. travnja, podijeljeno je 30.000 kapsula napunjenih vodom i energetskim pićima te napravljenih od jestivih morskih algi s ciljem smanjenja količine plastičnog otpada.

Ovogodišnji Londonski maraton poslužio je za najveće dosadašnje testiranje biorazgradivih kapsula Ooho koje se mogu napuniti vodom ili raznim drugim napitcima. Ove kapsule na bazi jestivih morskih algi prikladne su za konzumaciju ili ih se može zagristi kako bi se oslobodila tekućina. Bačeni omotač kapsule prirodno se raspada za četiri do šest tjedana - otprilike jednako dugo kao i komad voća.

Ooho kapsule izrađuje londonska startup tvrtka Skipping Rocks Lab koju su kao studenti Kraljevskog koledža umjetnosti (RCA) 2013. godine pokrenuli Rodrigo Garcia Gonzalez i Pierre Paslier.

Rodrigo Garcia Gonzalez i Pierre Paslier / Foto: notpla.com

Kapsule s izotoničnim napitkom Lucozade Sport

Tijekom maratona, kapsule su bile ispunjene energetskim pićem Lucozade Sport Orange i dijelile su se trkačima na poticaj organizatora kako bi se ovogodišnji događaj učinio najodrživijim do sada.

Prošle godine trkači i gledatelji bacali su čak 760.000 plastičnih boca, a ove su godine organizatori taj broj planirali smanjiti za 215.000 komada. Ukupan broj stanica za dijeljenje pića također je smanjen s 26 na 19, a među njima je ove godine bila i ona na kojoj su distribuirane jestive Ooho kapsule te još dvije koje su dijelile pića u biorazgradivim čašama.

Kako bi se dodatno smanjio ugljični otisak maratona, plastične boce prikupljene u londonskim gradskim četvrtima Tower Hamlets, Greenwich i Southwark odvezene su u postrojenje za recikliranje gdje će se od njih napraviti nove boce.

Ooho kapsule / Foto: notpla.com

Razgrađuju se brže od PLA bioplastike

Rodrigo Garcia Gonzalez i Pierre Paslier počeli su razvijati tehnologiju za Ooho kapsule 2013. godine, dok su još studirali na RCA-inom programu Innovation Design Engineering, koji se provodi u partnerstvu s Imperial College London. Danas svoje Ooho kapsule proizvode korištenjem materijala Notpla koji su sami razvili upotrebom smeđih morskih algi. Taj se materijal prirodno razgrađuje znatno brže od PLA (polilaktična kiselina), jedne od najčešće korištenih bioplastika koja se proizvodi od fermentiranog škroba ekstrahiranog iz kukuruza, krumpira ili šećerne trske, kao i od algi.

„To je doista jednostavno, jer je riječ o membrani koje i sama priroda koristi za kapsuliranje tvari pomoću minimalne količine materijala“, objasnio je Rodrigo Garcia Gonzalez u svom izlaganju na konferenciji Design Indaba u siječnju ove godine. „Morske alge su nevjerojatan resurs. Ne koriste poljoprivredno zemljište, ne moraju se zalijevati, a pri uzgoju se ne treba koristiti gnojivo."

Notpla se također može koristiti kao premaz otporan na vodu i masnoću na kartonskoj ambalaži za hranu.

Mogu se koristiti i kao vrećice za umake / Foto: Facebook Ooho

Ooho kapsule mogu se puniti gaziranim napitcima i alkoholom

Ooho kapsule se mogu koristiti za gotovo svako piće, tako da tvrtka često surađuje s nekoliko brendova. Već su korištene i za posluživanje koktela na glazbenim festivalima, ali i kao vrećice za kečap i druge umake.

Proizvode se na mjestu gdje se i koriste i to pomoću stroja koji je razvijen u Skipping Rocks Labu. Lucozade Sport ih je prvi put testirao na maratonu u Richmondu u rujnu 2018. godine, a kasnije i na još nekoliko utrka. Londonski maraton je svakako predstavljao priliku da se kapsule podijele najvećem broju ljudi nego ikada prije. Ovi izotonični napitci su se na maratonu također dijelili u plastičnim bocama izrađenim od reciklirane plastike.

„Ponosni smo što možemo reći da će sve 380 ml Lucozade Sport boce koje se distribuiraju na masovnim sportskim događanjima od sada biti napravljene od 100-postotno reciklirane plastike“, rekla je Michelle Norman, direktorica za održivost tvrtke Lucozade Ribena Suntory.

„Ovako ambiciozne inicijative znače da možemo nastaviti rješavati globalno pitanje plastičnog otpada i nastaviti smanjivati naš utjecaj na okoliš“, kazala je Norman.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Može li i bioplastika negativno utjecati na okoliš?

Prema stručnjaku za recikliranje Arthuru Huangu, bioplastika bi potencijalno mogla imati gori utjecaj na okoliš od plastike na bazi fosilnih goriva. Huang tvrdi kako bi prebacivanje na plastiku napravljenu od biljaka umjesto od fosilnih goriva zahtijevalo ogromne količine poljoprivrednih zemljišta, što bi prouzročilo dodatne okolišne probleme i smanjilo količinu hrane za ljude.

Možete li zamisliti plaćanje čokolade otpadom?

18. ožujka ipak nismo obilježili treći Svjetski dan recikliranja ♻️ Iako se trenutno bavimo drugim problemima, ne smijemo zaboraviti na problem otpada i potrebe njegovog zbrinjavanja!

Bioplastika od ljuski rakova za beskonačno recikliranje!

Četiri dizajnera s londonskog Kraljevskog koledža umjetnosti i Imperial koledža razvili su seriju uređaja koji otpadnu morsku hranu pretvaraju u biorazgradivu bioplastiku koja se može beskonačno reciklirati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER